Išmanias žaliuzes patentavę lietuviai žada perversmą rinkoje

Lietuviai, kuriantys inovatyvius sprendimus, drąsiau naudojasi valstybės parama ir pasirūpina konkurencingų išradimų apsauga. Pirmąsias pasaulyje termožaliuzes patentavę „Saulės vėjo aruodai“ ne tik nesibaimina dėl plagijavimo, bet ir intensyviai ruošiasi verslo plėtrai. Ekspertų teigimu, tokių technologijų kūrėjams patentas dažnai yra ne tik apsaugos priemonė, bet ir jauno verslo varomoji jėga.

Įmonės vadovo I. Šlapkausko teigimu, „Saulės vėjo aruodai“ – netradicinis startuolis, todėl įmonės tikslai skiriasi nuo kitų pradedančiųjų įmonių<br>T.Bauro nuotr.
Įmonės vadovo I. Šlapkausko teigimu, „Saulės vėjo aruodai“ – netradicinis startuolis, todėl įmonės tikslai skiriasi nuo kitų pradedančiųjų įmonių<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 8, 2016, 1:14 PM, atnaujinta May 22, 2017, 11:07 AM

Technologija gimė iš poreikio

Lietuvių sukurtos termožaliuzės, pavadinimu „Collect&Reflect“, sprendžia dvigubą problemą: atspindi saulės energiją vasarą ir sugeria bei paskirsto šilumą žiemą. Trečius metus išradimą plėtojantys lietuviai teigia, kad idėja kilo pastebėjus poreikį ir nišą rinkoje. Nuo saulės įkaistančios ir šilumą skleidžiančios žaliuzės – paprastas, bet pasauliui dar negirdėtas išradimas.

Įmonės vadovo I. Šlapkausko teigimu, „Saulės vėjo aruodai“ – netradicinis startuolis, todėl įmonės tikslai skiriasi nuo kitų pradedančiųjų įmonių. „Saulės vėjo aruodai“ nuo pat pradžių pasirinko strategiją patentuoti ir vėliau licencijuoti savo išradimą, todėl patys inovatyvių žaliuzių gamyba užsiimti neplanuoja.

„Mūsų tikslas – ne greitai surinkti milijoną vartotojų, o pirmiausia apsaugoti savo technologiją ir tuomet komercializuoti išradimą. Todėl išradimo inovatyvumas, technologinis produkto išdirbimas ir jo apsauga yra mūsų verslo sėkmę ateityje nulemsiantys veiksniai“, – teigia I. Šlapkauskas.

Negailėjo laiko konsultacijoms

Pasak I. Šlapkausko, optimaliausią išradimo apsaugos kelią padėjo surasti patentų specialistai. Siekdama apsaugoti visą savo intelektinę nuosavybę, įmonė pasirūpino ne vienu patentu, o visu patentų portfeliu.

„Vienas patentas skirtas technologijai, kitas – gamybai. Mūsų strategija nuo pat pradžių buvo kurti inovacijas, todėl patentinė veikla mums be galo svarbi. Kurdami ir patentuodami savo produktą, negailėjome laiko konsultacijoms su patentiniais patikėtiniais gilesniam intelektinės nuosavybės supratimui, nes tai ir bus kertinis akmuo mūsų versle“, – pasakoja I. Šlapkauskas.

Savo išradimo apsaugą „Saulės vėjo aruodai“ patikėjo advokatų profesinei bendrijai „Žabolienė ir partneriai METIDA“ bei pasirūpino jo apsauga ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje – buvo paduotos nacionalinės, Europos bei tarptautinės patentų paraiškos. Nors Europiniam patentui gauti prireikia kelerių metų, teisės į išradimą jau yra rezervuotos.

„Žabolienė ir partneriai METIDA“ patentų grupės vadovo dr. Jaceko Antulio teigimu, dažnai susiduriama su nuomone, jog patentas nuo kopijavimo užsienio rinkose neapsaugo, todėl savo išradimus patentuoja toli gražu ne visos įmonės.

„Patentuoti ar ne – kiekvieno išradėjo pasirinkimas ir dažnai jis priklauso nuo verslo strategijos. Visgi kalbant apie inovatyvius produktus ir pasirinkus jų licencijavimo strategiją, teisę į juos apsaugoti būtina. Nors patentuojant ne visada galima apsaugoti savo produktą nuo kopijavimo, tai leidžia įgyti pranašumą ir laimėti ginčus su patentų nepaisančiais užsienio gamintojais“, – teigia dr. J. Antulis.

Pasinaudojo parama patentavimui

Kaip ir dauguma lietuviškų įmonių, „Saulės vėjo aruodai“ gavo valstybės paramą patentavimui. Dr. J. Antulio teigimu, šia galimybe pasinaudoja beveik visos lietuviškos įmonės, o Lietuvoje pradedantiesiems verslams kur kas lengviau gauti paramą nei kitose Baltijos šalyse.

„Intelektinės nuosavybės produktai reikalauja daug investicijų, todėl nepaprastai svarbu jais tinkamai pasirūpinti. Nors patentavimo išlaidas įmonės susigrąžina vėliau, pasinaudojant valstybės parama galima atgauti iki 80 proc. patentavimui skirtų lėšų“, – teigia J. Antulis. – „Lietuvoje turime paramą ir kompleksiniams projektams, tačiau čia startuolis gali gauti finansavimą patentavimui ir atskirai nuo kitų sudėtingesnių inovacinių projektų ir tai yra labai didelis privalumas.“

„Saulės vėjo aruodai“ pateko tarp įmonių, kurių išradimus Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra įvertino teigiamai ir skyrė jo patentavimui kompensaciją. Maža to, lietuvių išradimas jau spėjo sužavėti ir Europą – buvo apdovanotas mažų ir vidutinių įmonių „Horizon 2020“ čempionate.

Planuoja plėtrą

„Saulės vėjo aruodai“ Lietuvoje bendradarbiauja su įmone „Ardena“, kuri jau užsiima termožaliuzių gamyba. I. Šlapkausko teigimu, išmaniosios žaliuzės jau kabo ant kai kurių lietuvių langų ir šiuo metu rengiamasi masinei jų gamybai.

„Turėjome ambicijų sukurti tai, kas paprasta, efektyvu ir nedaug kainuoja, todėl apsaugoję išradimą esame pasirengę jį komercializuoti – dalintis savo „know how“ ir populiarinti žaliuzes visame pasaulyje“, – teigia I. Šlapkauskas.

Šiuo metu „Saulės vėjo aruodai“ užsiima partnerių paieška užsienyje, susitikinėja su gamintojais ir specialistais bei kuria kitus paprastus, bet inovatyvius saulės energetikos produktus protingiems namams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.