Grįžo gimtinėn iš JK – į darbą mielai priims ir mokslo daktarus

Jungtinėje Karalystėje biotechnologijų verslą įkūręs lietuvis Karolis Rosickas su Kembridže įsikūrusios bendrovės vadovu Anthony Finbow nustebino kolegas anglus savo planais Lietuvoje įkurti tyrimų ir vystymo padalinį.

Lietuvos biotechnologijų įmonės garsėja pasaulyje.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Lietuvos biotechnologijų įmonės garsėja pasaulyje.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Bendrovės „Century Genomics“ vadovas Karolis Rosickas.<br>Organizatorių nuotr.
Bendrovės „Century Genomics“ vadovas Karolis Rosickas.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 22, 2016, 6:22 PM, atnaujinta May 20, 2017, 10:54 PM

Nors galutinai nuspręsti, ar tikrai kursis Lietuvoje, bendrovė planuoja vasaros pabaigoje, talentingų darbuotojų ilgai ieškoti jai  netektų. Bendrovė jau sukirto rankomis su 4 potencialiais darbuotojais, iš kurių 3 – mokslų daktarai.

„Šiuo metu laukiame kelių projektui svarbių sprendimų, kurie ir nulems, ar kursimės Lietuvoje, ar visgi ieškosime kitos vietos investicijoms.

Norėtumėme, kad tai būtų Lietuva, nes čia vykdomi labai svarbūs moksliniai tyrimai. Juk ne neveltui profesoriui Virginijui Šikšniui, kurio tyrimai genetikos moksle yra revoliuciniai, prognozuojama Nobelio premija.

Tai nėra joks atsitiktinumas – Lietuvoje išties gausu talentingų žmonių, galinčių nuveikti didelius darbus šioje srityje ir ateityje. Taigi nereikėtų galvoti, kad Kembridžas yra vienintelė vieta, kur galima rasti talentingų biotechnologijų specialistų“, – kalbėjo bendrovės „Century Genomics“ vadovas Karolis Rosickas.

Vilniuje planuojamame kurti mokslinių tyrimų ir eksperimentinės veiklos padalinyje būtų įdarbinama itin aukštos kvalifikacijos statistikų, duomenų analitikų, bioinformatikų, genetikų ir programinės įrangos kūrėjų. Šiuo metu bendrovė jau turi 4 potencialius darbuotojus.

Toliau ieškoma talentų, kurie galėtų užimti likusias pozicijas.

„Kol kas atrodo, kad iš visų bendrovės darbuotojų, aš būsiu mažiausiai kvalifikuotas“, – šypsosi verslo administravimo magistrą IESE verslo mokykloje ir genetikos sertifikatą Stanfordo universitete įgijęs bendrovės vadovas K. Rosickas.

Maža to, jau kalbamasi ir su Jungtinėje Karalystėje, Danijoje ir kitose šalyse studijas baigusiais ir ten dirbančiais gabiais lietuviais bioinformatikais, dirbtinio intelekto ir medicininės genetikos specialistais. Tikimasi, kad dėl šio projekto pavyktų į Lietuvą grąžinti gabiausius išeivius.

„Didžioji dalis ketinamų įdarbinti specialistų dirba mokslinį darbą ir dėsto universitetuose. Viena vertus, tokie patyrę darbuotojai naudingi įmonei. Kita vertus, planuotume bendradarbiauti su šalies universitetais, todėl Vilniuje kuriamame tyrimų ir eksperimentinės veiklos padalinyje įgytas žinias mūsų darbuotojai galėtų perduoti biotechnologijų ir gyvybės mokslų studentams. Tai būtų verslui svarbios kompetencijos, kurios kilstelėtų Lietuvos konkurencingumą biotechnologijų sektoriuje“, – tikina bendrovės vadovas.

„Century Genomics“ veikla koncentruota į klinikinį genetinių produktų pritaikymą, o Kembridže įsikūrusių partnerių „Eagle Genomics“ – biologinių duomenų rinkinių valdymą. Produktai papildo vienas kitą, dėl to Lietuvoje partnerystės pagrindu bendrovės planuoja dirbti kartu.

„Didelė genetikos mokslų pažanga yra daugiausia matoma tyrimų ir akademinėje aplinkoje. Mūsų vizija yra kurti pasaulinio lygio genetikos produktus, kurie atneš naudą kiekvienam sveikam žmogui ar sergančiam pacientui. Norint gauti pilną naudą iš šio mokslo, genetika turi būti lengvai prieinama, suprantama ir ne daug kainuojanti, kad jos įtaką sveikatai ir sveikai gyvensenai pajaustų kiekvienas iš mūsų“, – samprotauja K. Rosickas.

Pasak jo, biotechnologijos yra ateities industrija, nes mokslas vis aktyviau ieško žmogaus sveikatingumo ir ilgaamžiškumo receptų. Ši industrija sparčiai žengia pirmyn. Pilno genomo iššifravimas prieš 15 metų kainavo milžiniškus pinigus ir užtruko begales laiko. Dabar už 1000 eurų tokių tyrimų rezultatus galima gauti per kelias savaites.

„Lietuva gyvybės mokslų pažangą laiko prioritetine inovacijų sritimi ir tikiu, kad ateityje tai duos puikių rezultatų mūsų visuomenei, ekonomikai ir šalies reputacijai“, – pastebi K. Rosickas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.