Ūkininkų produkciją pamėgęs verslininkas pasiūlė jos visiems

Verslo idėją gali atrasti sugalvojęs, kaip išspręsti savo problemą, – taip prasidėjo Nerijaus Žukausko verslo kelias. Kadaise su šeima nusprendęs pabandyti ūkininkų gaminių ir pradėjęs sveikiau maitintis, netrukus vilnietis pats atidarė krautuvę, prekiaujančią Lietuvos ūkių produkcija.

Nerijus Žukauskas su šeima.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Nerijus Žukauskas su šeima.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 22, 2016, 2:18 PM, atnaujinta May 20, 2017, 11:40 PM

Nors šeimos verslo pradžia buvo nelengva, šiandien gileskromelis.lt yra viena didžiausių internetinių parduotuvių, prekiaujančių ekologišku maistu ir šalies ūkiuose užauginta mėsa bei daržovėmis.

Pirkėjo kailyje

„Kai pradėjome verslą, nebuvome vieninteliai, teikiantys tokias paslaugas. Pačiam yra tekę būti konkurentų klientu. Bet tai buvo vienas iš dalykų, kurie pravertė. Jeigu nori įtikti pirkėjams, turi pabūti jų kailyje – suprasti, ko jiems reikia, kas patogu, kaip jie naudojasi paslauga. Klientas – svarbiausias, nes jis maitina tavo šeimą. Būtina pelnyti pasitikėjimą, todėl pats važiuodavau pas ūkininkus kalbėtis dėl produkcijos, net ir pats išvežiodavau produktus klientams“, – pasakojo N.Žukauskas.

Prieš šešerius metus pradėjęs savo verslą vilnietis į pokyčius pasinėrė visa galva. Tuo metu šeimoje augo du mažyliai, o Nerijus dar ėmėsi studijuoti vadybą Vilniaus universiteto Ekonomikos fakultete, nes jautė, jog vadovauti verslui reikia daugiau įgūdžių.

„Nebuvo lengva, bet, kaip sakoma, kuo daugiau darai, tuo daugiau padarai. Tai buvo iš tiesų metai, pakeitę gyvenimą: verslo pradžia, vaikai, mokslai.

Žinoma, gali kilti klausimas, ar nebaisu rizikuoti, kurti verslą, kai reikia išlaikyti šeimą su mažais vaikais. Tačiau tiesa ta, kad tai buvo mano motyvas – pačiam pasirūpinti, kad vaikai augtų sotūs ir laimingi“, – atskleidė N.Žukauskas.

Gaisras vos nesužlugdė

Verslas pamažu įsibėgėjo, „Gilės kromelis“ produkciją pradėjo eksportuoti, gaminiais prekiavo Centrinėje ūkininkų turgavietėje sostinės Ukmergės gatvėje, kol praėjusį rudenį 4 valandą ryto sulaukė apsaugos tarnybos skambučio.

„Gaisras. Dega ūkininkų turgus. Mano parduotuvė irgi. Niekam nelinkėčiau sužinoti tokios naujienos. Visas nutirpau, mintys sukosi kaip pašėlusios – kas dabar bus, ką daryti, juk ten ir mūsų biuras ir pakavimo sandėlis, kompiuteriai, šaldytuvai. Tuomet negalvoji, ar esi apsidraudęs – galvoji, kas dabar bus, ką reikės sakyti pirkėjams, tiekėjams“, – prisiminė N.Žukauskas.

Bet tai, kas mūsų nepražudo, padaro stipresnius. Nerijus savo verslą buvo apdraudęs. Pradėjo nuo krovinių, gabenamų sunkvežimiais į užsienį, draudimo, mat kelionėje atsitikus nelaimei nuostoliai galėjo būti dideli. Taip pat įmonė buvo apdraudusi savo įrangą, atsargas, turtą, civilinę atsakomybę.

„Drausti viską pradėjau vos verslas įsisuko, nes suvokiu, kad bet kokie praradimai gali būti nepakeliami ir reikštų pabaigą. Juk įmonės turtas kiekvienais metais auga – tai mašinos, įrenginiai, atsargos, galiausiai pats vardas, kuris yra pats didžiausias turtas. Nesuvokiu, kaip galima nedrausti savo verslo, būsto, automobilio“, – sakė verslininkas. Draudikai sklandžiai sureguliavo žalą. Nepaisant to, gileskromelis.lt neveikė mėnesį – tiek laiko prireikė vėl sustyguoti veiklą. Ir tokiam laikotarpiui sustabdyti verslą – skausminga bet kuriai įmonei.

„Viską reikėjo pradėti iš naujo. Nedelsdami radome kitas patalpas, supirkome visą įrangą, šaldytuvus, kalbėjomės su tiekėjais, kurių daugelis suprato mano situaciją ir sutiko atidėti mokėjimus. Kalbėjomės su klientais, kurie negalėjo užsisakyti prekių, netgi peržiūrėjome verslo strategiją.

Labiausiai nustebino ir nudžiugino tas pojūtis, kad rūpime savo klientams ir esame reikalingi. Dar nebuvau girdėjęs tiek daug palaikymo žodžių. Vien dėl jų buvo verta viską prikelti“, – sakė Nerijus.

Reikia turėti kantrybės

Į ūkininkų prekyvietę „Gilės kromelis“ negrįžo. Įmonė pradėjo daugiau eksportuoti ir sutelkė dėmesį į internetinę parduotuvę. Toks veiklos modelis pasirodė naudingesnis negu prieš tai.

Pasak N.Žukausko, verslas yra sudėtingas. Pavyzdžiui, ne viena įmonė, teikusi tokias pačias paslaugas – ūkininkų produkciją internetu, per tą laiką užsidarė. Verslininko nuomone, vienos mėgino augti per greitai, kitoms pritrūko kantrybės, trečios per mažai dėmesio skyrė vartotojams.

„Man pasisekė, bet negaliu sakyti, kad nedariau klaidų. Jų tikrai buvo, buvo sunkių akimirkų, tačiau svarbu iš klaidų mokytis ir jų nekartoti. Aišku, dirbti tikrai teks gerokai daugiau nei 8 valandas per dieną ir pelno teks laukti 3 – 4 metus. Tačiau tai daryti verta“, – įsitikinęs N.Žukauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.