Moksleivio iš vaikų namų alga – 1000 eurų

12 metų mokykloje, 3–4 metai studijų ir jau esi pasiruošęs karjeros keliui. Šiuos nusistovėjusius stereotipus laužo moksleivis iš Kauno, kuris sėkmingai sukasi verslo pasaulyje jau nuo 16 metų. Vaikų namuose augęs vaikinas būdamas 15 nusprendė gyvenimą pasukti kita linkme, o praėjus vos metams po pamokų, pasipuošęs prašmatniu kostiumu, jau bėgdavo į verslo susitikimus.

S.Dariaus ir S.Girėno gimnazijos moksleivis R.Jakštys šešiolikos metų tapo įmonės vykdomuoju direktoriumi ir akcininku.<br>M.Patašiaus nuotr.
S.Dariaus ir S.Girėno gimnazijos moksleivis R.Jakštys šešiolikos metų tapo įmonės vykdomuoju direktoriumi ir akcininku.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Agnė Lukauskaitė („Lietuvos rytas“)

2016-07-10 12:03, atnaujinta 2017-05-19 08:00

Kol vieni moksleiviai džiaugiasi pagaliau sulaukę vasaros atostogų, kiti, pilnametystės slenkstį peržengę, įsitraukia į naktinį Kauno gyvenimą, vienuoliktą klasę sėkmingai baigęs Remigijus Jakštys keliauja į verslo susitikimus.

Kauno Stepono Dariaus ir Stasio Girėno gimnazijos moksleivis didžiausiu savo pasiekimu laiko ne aukštus įvertinimus mokykloje, bet užimamą poziciją privačioje įmonėje „Solid Education“. Vos sulaukęs šešiolikos metų, jis jau tapo įmonės vykdomuoju direktoriumi bei akcininku.

Galbūt tokia sėkmės istorija panaši į filmo siužetą, tačiau Remigijus drąsiai teigia, kad karjerą galima pradėti sėdint dar mokyklos suole.

Vaikinas augo be tėvų

Visada pasitempęs, su šypsena, puikiai bendraujantis – tokį Remigijų aplinkiniai mato kasdien, tačiau nueitas jo gyvenimo kelias nebuvo lengvas. Vaikinas augo be tėvų.

Sulaukęs vos pusantrų metų buvo apgyvendintas privačiuose vaikų globos namuose. Tokie globos namai nuo valstybinių skiriasi tuo, kad vaikai auga mažose grupėse, kur kuriamas šeimos modelio principas.

Paklaustas apie patirtį, pripažįsta, kad tokia gyvenimo pradžia daug ko išmokė. Nepaisant visko, jaunuolio prisiminimai iš vaikystės geri: „Augome kaip viena šeima.“

Atsakymų ieškojo knygose

Galima teigti, kad Remigijus dar paauglystėje savo karjeros kelią pradėjo nuo knygų. Prarasta svarbi draugystė ir po to ištikusi emocinė krizė privertė ieškoti pagalbos.

Susidomėjęs psichologija perskaitė ne vieną knygą, o prasidėjęs saviugdos procesas brandino asmenybę.

Vaikinas teigė, kad jau būdamas penkiolikos metų buvo subrendęs ir pasiryžęs savo gyvenimą pasukti kita linkme. Viso to pradžia laiko A.Robbinso knygą „Pažadinkite savyje milžiną“, kuri parodė, kad galimybės beribės.

Nepasisekus nenuleido rankų

Tačiau kaip atsitiko, kad Kauno S.Dariaus ir S.Girėno gimnazijos moksleivis po pamokų skuba ne namo, o į verslo susitikimus?

Po gyvenimo mestų išbandymų suvokęs, kad reikia kažką daryti ir kažko siekti, R.Jakštys per internetą atrado įmonę „Solid Education“, kur tikėjosi išmokti programavimo pagrindų. Deja, netrukus jam teko nusivilti – suprato, kad programavimas ne jam.

Tačiau nuleisti rankų vaikinas neketino, save išbandyti nusprendė vadyboje. Remigijus būdamas vos 15 metų startavo kaip vadybininkas įmonėje „Solid Education“. Tiesa, į šią poziciją savo kandidatūrą pasiūlė pats, o priimtas buvo tik įveikęs įmonės vadovo Pauliaus Paškevičiaus išbandymus. Jam vienam teko suorganizuoti net kelias dienas truksiantį renginį.

Neilgai trukus iš vadybininko buvo paaukštintas į verslo plėtros vadovo pareigas, o nuo 17 metų gali didžiuotis būdamas vykdomuoju direktoriumi bei akcininku.

Jaunuolis dirba ne tik mėgstamą darbą, bet ir geba visiškai save išlaikyti, mat jo mėnesio alga siekia net 1000 eurų.

Svarbu, kaip atrodai

Retai pamatysite moksleivį, bendraujantį su įmonių vadovais kaip su savo lygiaverčiais kolegomis. Ir jo nė kiek netrikdo tai, kad jis susitikimuose dažnai būna jauniausias.

Nuolatinis pasitempimas, geros manieros, skvarbus žvilgsnis ir užsispyrimas neleidžia abejoti vaikino rimtumu.

Moksleivis teigė, kad svarbu mokėti save pristatyti. Tad nenuostabu, kad Remigijus nuolat pasipuošęs kostiumu bei pagrindiniu jo įvaizdžio akcentu – varlyte.

„Jei atrodysi, kaip įmonės vadovas, taip į tave ir žiūrės“, – sakė jaunuolis.

Ragina dirbti Lietuvoje

R.Jakštys neslepia noro tapti autoritetu jaunimui. Jaunuolis važinėja po visą Lietuvą ir bendrauja su moksleiviais. Seminaruose pasakoja apie karjeros galimybes, dalijasi savo sėkmės istorija.

„Ravėti užsienyje braškes – nėra gerai“, – teigė ir ragino moksleivius karjeros aukštumų siekti Lietuvoje. Mat jis tiki, kad dalis moksleivių nesuvokia, jog mūsų šalyje yra gerokai daugiau galimybių, nei jie gali įsivaizduoti.

Vaikino tikslas – ugdyti jaunąją kartą ir kelti šalies ekonomiką. Šiuo metu Remigijus jau vedė daugiau nei 70 seminarų, bendravo su 15 tūkstančių moksleivių visoje Lietuvoje bei įkūrė praktikos programą, skirtą moksleiviams nuo keturiolikos metų.

Vis dar mokyklos suole

Klausydamasis jaunuolio kalbų apie jo darbą, greitai pamiršti, kad jam vos 18 metų ir rugsėjį jis pradės paskutiniuosius mokslo metus gimnazijoje.

Tiesa, vaikinas gali didžiuotis savo laimėjimais ne tik įmonės veikloje, bet ir mokykloje. Nors dėl įvairių susitikimų, kelionių į kitas šalis darbo reikalais bei vedamų seminarų Remigijui tenka praleisti pamokas, jis puikiai susidoroja su mokslais ir gali didžiuotis patenkantis į geriausių vienuoliktokų penketuką su 9,67 pažymių vidurkiu.

Tačiau mokykloje vaikinas nėra išskiriamas iš kitų moksleivių ir specialių išlygų mokytojai jam netaiko.

Kaip visur suspėti? Atsakymas paprastas – disciplina.

Tinkamai organizuojant savo laiką galima nuveikti daug. Nenuostabu, kad vaikinas, nepaisant įtempto grafiko, spėja įsitraukti ir į mokyklos bendruomenės gyvenimą: veda seminarus, dalyvauja įvairiose veiklose, buvo išrinktas klasės seniūnu.

Patarė nenuleisti rankų

R.Jakštys buvo gavęs pasiūlymą mokytis JAV, tačiau gerai viską apsvarstęs liko Lietuvoje.

Kas yra svarbu norint pradėti karjerą dar mokyklos suole?

„Reikia domėtis viskuo ir atrasti, kas tave užveda.

Svarbu nebijoti išbandyti įvairią veiklą, o jei nepavyksta, nenuleisti rankų.

Taip pat reikia mylėti ir nuoširdžiai tikėti savo veikla, tik tada bus galima pasiekti aukštumų“, – kalbėjo R.Jakštys.

Egidija Tarkauskienė , S.Dariaus ir S.Girėno gimnazijos etikos ir karjeros ugdymo mokytoja, R.Jakščio klasės auklėtoja, apie berniuką atsiliepia tik gerais žodžiais:

„Mokykloje R.Jakštys visada žvalus, pasitempęs, neišskiria savęs iš kitų. Maloniai bendrauja tiek su bendraklasiais, tiek su mokytojais.

Labai šiltas vaikas. Jis žmogus, kuris, ką gali, duoda kitiems, o jei ko negali ar nežino, čiumpa į rankas knygą ir mokosi.

Remigijus yra labai imlus, o jo jaunas amžius padeda greitai atrasti ryšį su seminarų dalyviais. Galbūt kartais priimami ir netinkami sprendimai, tačiau suklydęs jis analizuoja save ir mokosi.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.