4 klausimai, kurių turi paklausti prieš žengiant žingsnį priekin

Ar kada nors jautėtes taip, lyg būtumėte „ne savo rogėse“. Lyg ten, kur dabar esate, nėra ta vieta, kur turėtumėte būti?

Vertės suteikimas kitiems, lyderystė, augimas – tai tik keletas temų, apie kurias diskutuosime didžiausioje Baltijos šalyse lyderystės konferencijoje, kuri įvyks Gruodžio 1 – ąją Vilniuje.<br>Ameninio albumo nuotr.
Vertės suteikimas kitiems, lyderystė, augimas – tai tik keletas temų, apie kurias diskutuosime didžiausioje Baltijos šalyse lyderystės konferencijoje, kuri įvyks Gruodžio 1 – ąją Vilniuje.<br>Ameninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 9, 2016, 9:21 AM, atnaujinta May 16, 2017, 11:12 AM

John C. Maxwell dalijasi viena istorija: „Bendravau su vienu žmogumi ir išgirdau iš jo teiginį, kuris mane suintrigavo. Jis turi sėkmingą bei pilnavertę karjerą, tačiau prisipažino, jog paskutiniu metu jaučiasi, tarsi kažko trūksta. Jis sakė: „Aš tiesiog jaučiu, jog man skirta kažkas daugiau. Nesakau kad aš nusipelniau daugiau, priešingai – turėčiau daugiau atiduoti kitiems.“ Tada jis paklausė, „Kaip man žinoti, kada laikas judėti toliau?“

Tai toks svarbus klausimas. Pasak John C. Maxwell, žiūrint atgal į jo keturis lyderystės dešimtmečius, jausmas daugiau atiduoti kitiems buvo svarbiausiais jo karjeros momentais. Kiekvienas posūkis buvo iššauktas siekio daugiau atsiduoti kitiems, o naujos pozicijos suteikdavo progą auginti ir plėsti įtaką, suteikti daugiau vertės kitiems.

Tačiau jis nesiimdavo pokyčių po kiekvieno tokio noro. Kaip jis žinojo, kada pasilikti ten, kur yra dabar ir kada jau laikas judėti toliau?

Atsakymą į šį klausimą galime rasti paklausus savęs keletą klausimų. Klausimų, kurie verčia pažvelgti gilyn į save. Juk jei jautiesi, kad dabar nesi toje pozicijoje, kurioje turėtum būti, tada pirmas žingsnis yra patikrinti save, o ne tą poziciją. Štai keturi klausimai, kurie gali padėti jums tai padaryti.

1. Ar šiuo metu aš viršiju savo lūkesčius?

Tai iš pradžių gali atrodyti keistas klausimas, tačiau jis yra pats svarbiausias. Prieš ieškant naujos vietos, įsitikinkite, jog viršyjate bent jau vidutinį rezultatą ten, kur esate dabar.

Jei jūs nuolat viršyjate lūkesčius būdamas darbuotoju ar lyderiu, tada jums tikriausiai praverstų paieškoti naujų galimybių augti.

2. Ar aš atiduodu 100% savo pastangų?

Jūs tikriausiai sakysite, jeigu jau viršyju lūkesčius, tai tikrai atiduodu visas pastangas. Gal taip ir atrodo, tačiau tai ne visada tiesa. Kartais įmanoma nesistengiant iš visų jėgų viršyti mums keliamus reikalavimus bei lūkesčius.

Tačiau dėl šios priežasties nepasitenkinkite prastesniu rezultatu, nei galite pasiekti, paprasčiausiai dėl to, jog tai jau yra geriau, nei iš jūsų tikėjosi. Jei jūs neatiduodate visų savo pastangų ten, kur esate dabar, gali būti, jog tas pats nusistatymas bus ir kitur.

Raskite būdų, kaip dabartinę veiklą vėl padaryti įdomią, kad tai būtų iššūkis jums atiduoti visas pastangas dėl geriausio rezultato.

3. Ar aš pastebiu augimo galimybes ir pasinaudoju jomis?

Galite to ir nepastebėti, tačiau galimybių tobulėjimui visada yra aplink mus. Lengva pastebėti savo nepasitenkinimą dabartine situacija ir norą pasiduoti, tačiau iš tikrųjų tai gali būti ir ženklas, kad jums reikia žengti žingsnį į priekį.

Neleiskite abejonėms užgožti galimybių tobulėti, kurios gali būti visai šalia. Uoliai jų ieškokite ir nemeskite visko tol, kol neįsitikinote, jog pasinaudojote visomis suteiktomis galimybėmis.

4. Ar aš dabar esu mentorius kitiems?

Kai išeini iš savo esamos pozicijos organizacijoje, su savimi pasiimi ir įtaką kitiems, viziją bei impulsą kažką daryti. To galima išvengti skyriant laiko ugdyti kitą žmogų, kuris galėtų užimti tavo vietą.

Mentorystė ir kitų įgalinimas perimti tavo pareigas suteikia progą palikti organizaciją geresnę, nei ją radai. Be to, jei jnesugebi lydėti žmonių, kurie dabar yra tavo gyvenime, tai negali būti pasiruošęs ir naujiems.

Šių klausimų esmė yra įsitikinti, ar esi geriausias koks tik gali būti ten, kur dabar esi. Auk ir duok kitiems, kol jau bus per mažai erdvės toliau tobulėti. Kai žinosi, kad atidavei viską, laikas judėti pirmyn.

Nesvarbu, kur esi dabar, jei esi pasiryžęs augimui, galiausiai jausiesi, jog dabartinėje situacijoje atidavei viską, ką tik turėjai. Gera žinia ta, jog žmonės, kurie išnaudoja savo potencialą visada randa vietos.

Tačiau prieš darant kokį nors svarbų pokytį ar sprendimą, paklauskite saves šių keturių klausimų. Jie gali padėti geriau apsispręsti. Juk atsarginės priemonės prieš skrydį niekada nepamaišo, nesvarbu, kokia kryptimi ruošiesi keliauti.

Vertės suteikimas kitiems, lyderystė, augimas – tai tik keletas temų, apie kurias diskutuosime didžiausioje Baltijos šalyse lyderystės konferencijoje, kuri įvyks Gruodžio 1 – ąją Vilniuje.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.