10 dalykų, kurių nedaro tikri lyderiai

Jeigu paklaustumėte verslo vadovų ir lyderių, kokias klaidas dažniausiai šie daro, tikriausiai jie paminėtų įgūdžių, gebėjimų ar patirties trūkumą. Tačiau iš tiesų, didžiausios klaidos neturi nieko bendro su įgūdžiais ar patirtimi. Jos kyla iš tam tikros neracionalios elgsenos, kurią sunku pripažinti.

Yra daugybė vadovų, kurie nupiešė grandiozines savo bendrovių vizijas, tačiau jos nebuvo palaikomos kitų darbuotojų – daugiausia dėl per didelio „nerealumo“ ar logikos trūkumo.<br>123fr nuotr.
Yra daugybė vadovų, kurie nupiešė grandiozines savo bendrovių vizijas, tačiau jos nebuvo palaikomos kitų darbuotojų – daugiausia dėl per didelio „nerealumo“ ar logikos trūkumo.<br>123fr nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 30, 2016, 10:41 AM, atnaujinta May 14, 2017, 1:18 PM

Žinoma, kiekviena asmenybė patiria tam tikrų klaidų profesinėje srityje – konkurencingose rinkose neklysti yra neįmanoma. Mes įgyjame pasitikėjimą savimi patirdami sėkmę, tačiau išminties pasisemiame patirdami nesėkmę.

Klaidų išvengti galima, tačiau reikia atsikratyti tam tikrų elgesio bruožų. Jie sugadina jūsų reputaciją, patikimumą ir galiausiai vidinį pasitikėjimą savimi. Kartą šias klaidas atlikus, tikėtina, kad jos persekios jus beveik visą gyvenimą.

Pataikavimas esamai padėčiai

Žinoma, kai kuriose situacijose išlaikyti status quo yra būtina. Jeigu esate kompiuterių versle ir sukūrėte tokį prekės ženklą kaip „Apple“, tikriausiai jį keisti būtų ganėtinai neracionalu.

Tačiau jeigu jūsų prekės ženklas paseno – inercija tampa jūsų priešu. Atkreipkite dėmesį, kai sakote „taip mes visuomet darydavome“ bei pagalvokite – ar tai tikrai gerai?

Inkštimas ir teisinimasis

Sunku rasti labiau antilyderiškų elgsenų už inkštimą ir teisinimąsi. Dar blogiau yra rodyti pirštais į kolegą ir žaisti „čia ne mano kaltė“ žaidimą.

Tai rodo brandumo, pasitikėjimo savimi, savigarbos ir atskaitomybės stygių. Tokia elgsena yra signalas, į kurį privalu atkreipti dėmesį. Gali būti, kad niekuomet netapsite lyderiu...

Apgaudinėjimas ir klaidinimas

Kuo geriau jaučiatės būdami savimi, komunikuodami tai, kas yra jūsų galvoje – tuo geriau. Būkite geriausias jūs, o ne kažkas, kas nesate.

Apgaudinėjimas ir kitų žmonių klaidinimas duoda trumpalaikę naudą, tačiau ilgainiui, susidėliojus nepalankioms aplinkybėms, melo lavina virsta ir lyderis pasirodo tokiu nesąs.

Diktatoriaus elgsena

Nesvarbu, kaip aukštai karjeros laipteliais jūs užkopsite, jūs vis tiek nesate bosas. Visi mes kažkam tarnaujame. Įmonių vadovai tokiais paskiriami įmonės akcininkų ar valdybos narių. Patys akcininkai taip pat tarnauja… vartotojams. Jeigu imate elgtis kaip „išskirtinis“ lyderis, tikėtina, neilgai trukus, sėkmė nuo jūsų nusigręš.

Svaidymasis tuščiais grasinimais

Savimi pasitikintys, kompetentingi ir brandūs lyderiai niekuomet nesisvaido tuščiais grasinimais. Tokia elgsena panaši į vaiko, kuris būdamas beviltiškoje situacijoje ima verkti. Suaugę yra kitokie – jie verksmą sugeba demaskuoti, šiuo atveju – grasinimais. Blogiausia tai, kad suteikdamas tuščią grasinimą jūs negalėsite išpildyti duoto žodžio, o žodžio laikymasis yra patikimumo pamatas.

Galios ir įtakos siekimas

Kalbėdami apie karjeros viršūnę, dauguma žmonių mini didžiulę įtaką. Įtaka ar netgi galia nėra būtinybė. Žinoma, sveika ir net rekomenduotina siekti profesinių tikslų bei finansinės sėkmės. Jais matuojame savo sėkmingumą. Šie elementai yra svarbūs, norint pasirūpinti šeima. Tačiau pati įtaka yra labiau skirta politikams bei biurokratams.

Realybės ignoravimas

Aplinkoje visuomet bus silpnavalių žmonių, kurie jums sakys tik tai, ką jūs norite girdėti (vadinu juos „taip“ žmonėmis“). Tačiau jeigu samdysite tik tokius, neišvengiamai teks klausytis jų – tai tas pats, kas žiūrėti į veidrodį ir matyti tai, ką norite matyti. Gyvenimas jį neigiant. Ir, beje, tai viena dažniausių lyderystės klaidų.

Įsipareigojimas, kurio nesilaikote

Tai, ką sako verslo vadovai ir lyderiai dažnai nukreipiama į šviesesnį rytojų. Bet patirtis teigia, jog didieji „oratoriai“ retai kada būna puikus vykdytojai ir jų kalbomis pasitikėti neverta. Tai klaida – jeigu įsipareigojama (ir ypač darbuotojams), šio pažado privalu laikytis.

Buvimas grandioziniu

Yra daugybė vadovų, kurie nupiešė grandiozines savo bendrovių vizijas, tačiau jos nebuvo palaikomos kitų darbuotojų – daugiausia dėl per didelio „nerealumo“ ar logikos trūkumo. Šių vadovų ego yra toks didelis, jog jie mano galintys vienui vieni įkvėpti ir pasiekti kalno viršūnę.

Klaidų darymas

Labai dažnai jau iš anksto žinome, jog tai ką ruošiamės daryti, yra klaidinga. Galbūt kartais aukojame principus dėl godumo, siekiame nukirsti kampus ar nežengiame tam tikro žingsnio iš baimės. Galite kartą ar du parklupti ir tai natūralu, tačiau venkite daryti daug klaidų. Jų visuma yra tai, kas išskiria daug ir labai daug pasiekusius žmones.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.