4 netikėti išradimai, kuriuos patentavo lietuviai

Iš celiuliozės sukurtas kaulo pakaitalas, žmogų vertikalioje padėtyje leidžiantis išlaikyti įtaisas ar 40 proc. energijos sutaupanti apšvietimo technologija – Lietuvoje gimusių išradimų ir inovacijų yra daugiau, nei įmanoma prisiminti. Pristatome keturis išskirtinius išradimus, kurie palengvins buitį ir net gelbės gyvybes.

Lietuvoje gimusių išradimų ir inovacijų yra daugiau, nei įmanoma prisiminti.<br>123rf nuotr.
Lietuvoje gimusių išradimų ir inovacijų yra daugiau, nei įmanoma prisiminti.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Viktorija Dačinskaitė

Sep 16, 2016, 10:14 AM, atnaujinta May 12, 2017, 10:44 PM

DNR redaktorius

Nors, atrodytų, redagavimas – labiau kalbininkų darbas, pasirodo „klaidų“ gali būti ir DNR molekulėje. Tos klaidos dažniausiai tampa genetinių ligų priežastimi. Tačiau lietuvių mokslininkai patentavo išradimą, galintį jas redaguoti ir taip užkirsti kelią tokioms ligoms, kaip Alzheimeris, Dauno sindromas ar autizmas. Redaktorius veikia kaip žirklės, galinčios perkirpti DNR ties klaida, o kiti mechanizmai ją padeda ištaisyti. Dėl šio išradimo jo autorius Vilniaus universiteto Biotechnologijos instituto profesorius Virginijus Šikšnys tapo pirmuoju lietuviu, priimtu į prestižinę Europos molekulinės biologijos organizaciją. Šiuo metu jis laikomas realiu kandidatu laimėti Nobelio premiją.

Ultragarsinis galvospūdžio matuoklis

Vienintelis būdas pamatuoti galvos spaudimą – į smegenis implantuoti chirurginius jutiklius: su tokia realybe tekdavo susidurti pacientams, patyrusiems galvos traumas ar besiskundžiantiems skausmais. Tačiau tai jau praeitis. Lietuvos mokslininkas prof. Arminas Ragauskas su bendraminčiais sukūrė neinvazinį ultragarsu paremtą galvospūdžio matavimo būdą. Šis išradimas galėtų išgelbėti 75 tūkst. žmonių Europoje per metus – tiek jų patiria galvos traumas, kurios baigiasi mirtimi. Toks matuoklis pasitarnaus ir NASA – padės tirti, kokią įtaką kosminiai skrydžiai daro žmogaus smegenims.

Elektroninė nosis

Pasirodo, kad savo nosimi pasikliauti galima ne visada. Visame pasaulyje keli šimtai įvairių infekcijų ir ligų, tarp kurių salmoneliozė, dizenterija, plinta per maistą. Lietuvoje kasmet užregistruojama apie 20 tūkst. žarnyno infekcinių ligų atvejų. Kaip to išvengti, pasiūlė „Ars Lab“ valdybos narys Augustas Alešiūnas ir Kauno technologijos universiteto mokslininkai, kurie sukūrė elektroninę nosį. Prietaiso veikimas paremtas reakcija į maisto produktų fermentacijos metu susidarančias dujas, kurias nosis „įkvepia“, o vartotojas į išmanųjį telefoną gauna atsakymą, ar tas produktas tinkamas vartoti. Juo galima patikrinti mėsos ir žuvų šviežumą.

Liestukas akliesiems ir silpnaregiams

Liestukas – paprastesnis ir patogesnis Brailio rašto skaitymo įrenginių konkurentas, primenantis pieštuką ir pritaikomas su išmaniaisiais prietaisais. Nors panašių išradimų buvo sukūrę „Apple“ kompanijos išradėjai, Pietų Korėjos mokslininkai, lietuviškasis liestukas pranašesnis dėl savo technologinių galimybių: jo valdymas paprastesnis, o jautrumas – stipresnis, todėl jis lengviau pritaikomas išmaniųjų telefonų ir planšečių naudojimui, be kurių šiandien neįsivaizduojame savo kasdienybės.

Apie šiuos ir kitus įdomius Lietuvos ir pasaulio išradimus sužinosite dalyvaudami pirmą kartą Lietuvoje rengiamoje Inovacijų savaitėje. Ją Ūkio ministerija kartu su partneriais organizuoja rugsėjo 26–spalio 1 dienomis. Inovacijų savaitės metu vyks daugiau nei 50 inovacijoms skirtų renginių. Inovacijų savaitės programą rasite interneto svetainėje www.inovacijusavaite.lt , taip pat socialinių tinklų „Facebook“ bei „Instagram“ Inovacijų savaitės profilyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.