Švenčionių gyventojus skatins ir verslauti, ir savanoriauti

Duoti meškerę, ne žuvį – tokiu požiūriu vadovavosi Švenčionių miesto vietos veiklos grupė (VVG), parengusi vietos plėtros strategiją, kuri padės spręsti šio miesto bendruomenės problemas.

Švenčionių miesto VVG pirmininkas Kęstutis Trapikas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Švenčionių miesto VVG pirmininkas Kęstutis Trapikas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Dec 1, 2016, 11:02 AM, atnaujinta Feb 10, 2018, 1:26 AM

Rengiant strategiją pirmiausia siekta išskirti tas žmonių grupes, kurie susiduria su opiausiomis problemomis. „Norėtumėm, kad visi galėtų pasinaudoti suteikiamomis galimybėmis, tačiau norime veikti kryptingai ir sutelkti visas pajėgas ten, kur jų labiausiai reikia“ – teigia Švenčionių miesto VVG pirmininkas Kęstutis Trapikas. Veikdami kartu vietos valdžios, verslo, nevyriausybinių organizacijų atstovai ir gyventojai išskyrė žmonių grupes, į kurias ketinama orientuoti strategijos veiklas. Tai – bedarbiai, socialinių pašalpų gavėjai, taip pat socialinę atskirtį patiriantys žmonės, pavyzdžiui, iš įkalinimo vietų grįžę asmenys.

Tam, kad pavyktų sumažinti socialinę atskirtį patiriančių bei nedirbančių žmonių skaičių, Švenčionyse ketinama skatinti žmonių verslumą ir plėsti socialines paslaugas. Tai numatyta strategijoje, kurią parengė iš vietos valdžios, verslo ir nevyriausybinio sektoriaus atstovų sudaryta VVG.

Skatins ne laukti, o veikti

Tai, kad Švenčionių gyventojai kol kas vangiai imasi verslo arba individualios veiklos, rodo ir statistika. Pavyzdžiui, pagal individualios veiklos pažymėjimą dirbančių gyventojų skaičius Švenčionių rajono savivaldybėje yra beveik dvigubai mažesnis už apskrities vidurkį (neskaičiuojant Vilniaus miesto savivaldybės). Gyventojų verslo liudijimų skaičiumi Švenčionių rajonas taip pat išlieka vienas mažiausių apskrityje: pavyzdžiui, čia turinčiųjų verslo liudijimus yra beveik 40 proc. mažiau nei Šalčininkų rajono savivaldybėje. Bendras įmonių skaičius Švenčionių rajono savivaldybėje pastaraisiais metais taip pat mažėjo: 2011 m. jų buvo 240, o pernai – jau tik 236.

Šie skaičiai rodo, kad gyventojams trūksta galimybių ir iniciatyvos aktyviau dalyvauti darbo rinkoje ir geriau realizuoti savo patirtį, žinias bei įgūdžius.

„Sakyčiau, kad pagrindinė problema slypi ne bedarbystėje. Nedirbančiųjų dalis pas mus siekia 8 proc. – tai palyginti nedaug. Bet norime padėti žmonėms vystyti savo darbinius įgūdžius, galbūt keisti kvalifikaciją, įgyti naujos patirties. Tai – ryškiausias ir svarbiausias mūsų strategijos motyvas, – pasakojo K. Trapikas. – Štai neseniai sutikau vieną pažįstamą, kuris dirbo batsiuviu. Neįgalumą turintis vyras man pasiguodė, kad pastaruoju metu sunkiau verčiasi, nes ir klientų trūksta, ir įrangos reikia pirkti. Būtent tokiems žmonės įgyvendinama strategija pavyks aktyviau integruotis į darbo rinką ar imtis savo verslo“.

Verslo atstovai taip pat aktyviai įsitrauks į vietos bendruomenės aktyvumo darbo rinkoje skatinimą. Būdami lygiaverčiai partneriai nevyriausybinių organizacijų ir vietos valdžios sektoriui, verslo atstovai siūlys sprendimus ir kartu juos įgyvendins. Pavyzdžiui, darbinių įgūdžių stokojantiems ir dėl įvairių priežasčių darbo nerandantiems žmonėms bus siūloma atlikti praktiką įmonėse, po kurios jiems bus suteikta galimybė įsidarbinti.

Susidomėjimo netrūksta

K. Trapikas pasakojo, kad susidomėjimas vietos plėtros strategija jaučiamas ir iš vietos verslininkų, ir nevyriausybinių organizacijų atstovų.

„Nevyriausybinių organizacijų pas mus nėra daug, bet jos veikia gana aktyviai. Tikimės, kad pasinaudojus ES investicija jos galės dar labiau išplėsti ar pagyvinti savo veiklas ir tokiu būdu pasiekti tikslines grupes. Strategijos įgyvendinimo darbų laukia ir verslo idėjų turintys švenčioniškiai: sukursime priemonių paketą, skirtą tiek norintiems pradėti savo veiklą, tiek jau pradėjusiems ir veikiantiems ne ilgiau kaip vienerius metus, bet norintiems sparčiau plėtoti kuriamą verslą ir tam gauti būtinus verslo skatinimo instrumentus“, – teigė K. Trapikas.

Švenčionių miesto VVG pirmininkas įsitikinęs, kad įgyvendinama strategija padės ne tik pavieniams žmonėms, bet ir apskritai sustiprins Švenčionyse pasitikėjimo ir bendruomeniškumo atmosferą.

„Regionuose neretai egzistuoja atskirtis tarp vietos valdžios ir verslo bei nevyriausybinio sektoriaus atstovų. Mes tikimės tai pašalinti. Įsigalės lygiavertė partnerystė tarp verslo, valdžios ir nevyriausybinių organizacijų. Juk visi siekiame panašių tikslų: stengsimės įgyvendinti pridėtinę vertę turinčias veiklas, o visuomenės atstovus – paskatinti būti aktyviais ir veikliais darbo rinkoje“, – teigė K. Trapikas.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: minima Vaiko diena