Studento išradingumas – beribis: džiovina medų bei jogurtą ir dar įberia bakterijų

Sausas medus, maistą su „gerosiomis“ bakterijomis ir sausainiai iš jogurto. Tai – neįprasti produktai, kuriuos prieš metus pradėjo gaminti studento įkurta įmonė. 

Saldumynai iš džiovinto jogurto bei medaus.
Saldumynai iš džiovinto jogurto bei medaus.
E.Treskovskis.
E.Treskovskis.
Saldumynai iš džiovinto jogurto bei medaus.
Saldumynai iš džiovinto jogurto bei medaus.
Saldumynai iš džiovinto jogurto bei medaus.
Saldumynai iš džiovinto jogurto bei medaus.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 17, 2017, 3:54 PM, atnaujinta Apr 12, 2017, 1:15 AM

 Atradimai buvo sukurti pasitelkus vienus moderniausių ir brangiausių biotechnologijos metodų, kurie iki šiol Lietuvoje nebuvo plačiai pritaikyti: liofilizaciją ir purkštuvinį džiovinimą. Tai – unikalūs džiovinimo būdai, leidžiantys išsaugoti visas natūralaus maisto gerąsias savybes.

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) absolventas Erikas Treskovskis savo įmonę „Probiomas“ įkūrė prieš metus,  dar studijuodamas. Jis sumanė pagerinti Lietuvoje probiotinių papildų kokybę.

„Aprengė“ bakterijas

Universiteto startuolis sukūrė paprastą metodą, kaip įmobilizuoti - apvilkti polimerine plėvele bifido bakterijas arba probiotikus – žarnyno mikroorganizmus.

„Šis metodas leidžia įterpti  bakterijas į maistą, gėrimus, pašarus. Jo dėka apsaugotos „gerosios“ bakterijos nesuyra skrandyje ir pasiekia žarnyną“, – teigė VDU Molekulinės biologijos ir biotechnologijos magistras.

Pirmasis įmonės atradimas – gėrimai su probiotikais. Panaudojus mikrokapsuliavimo technologijas, gerosios bakterijos gali ilgiau išlaikyti poveikį ir jį sustiprinti – šis procesas reikalingas tam, kad gėrimas turėtų ilgesnį galiojimo laiką, kadangi skystyje bakterijos negali būti ilgai.

Džiovina medų

Tačiau didžiausia įmonės inovacija – sausas medus. „Probiomas“ naudoja ekonomiškai praktiškiausią džiovinimo būdą, kurio metu produktas atomizuojamas iki mikrodalelių ir iš jo išgarinama drėgmė.

 Purkštuvinis džiovinimas, kurį taiko „Probiomas“, yra beveik tobulas metodas – dėl unikalios technologijos, priešingai nei džiovinant įprastai, medus išlaiko vertingąsias savybes ir tampa dar patogesniu naudojimui maisto produktų ir kitų gaminių, kurių sudėtyje yra medaus, gamyboje.

„Yra ir labiau praktinių privalumų, pavyzdžiui, maisto pramonėje medų sandėliuoti gana sudėtinga. Jis – klampus, sunkus, o ir gaminant produktus įrenginius reikia dažnai valyti, nes jie užsikemša.

Tuo tarpu išdžiovintas medus tampa panašus į cukraus pudrą - virsta milteliais, kurie yra žymiai patogesni, lengvesni, juos galima tiesiog ištirpinti.

Ir, žinoma, medus nepraranda jokių savo antibakterinių ir kitų sveikatai naudingų savybių“, – sako „Probiomo“ vadovas.

E. Treskovskio teigimu, įmonė jau sulaukė investuotojų dėmesio, deramasi ir dėl bendradarbiavimo su pieno tiekėjais – svarstoma apie galimybę tiekti pieno produktus su medumi. Sulaukiama ir privačių užsakymų, pavyzdžiui, iš norinčių nusiųsti medaus produktus į užsienį – sausą medų yra neabejotinai patogiau gabenti, pavyzdžiui, skrydžių bagaže.

„Probiomas“ savo inovatyvius metodus gali pritaikyti kuriant jogurtus, sūrelius, gėrimus, sultis, taip pat – vaistus, probiotinius papildus, gyvūnų pašarus. Bendradarbiaujant su Lietuvos pieninkystės įmonėmis ir farmacijos kompanijomis planuojama ir toliau kurti naujus išskirtinius produktus, praturtintus probiotinėmis kultūromis ir gerinančiomis žmogaus imunitetą, virškinimą.

Įmonė savo technologines inovacijas įgyvendino VDU Gamtos mokslų fakulteto laboratorijoje. Bendradarbiaujant su universitetu, buvo išvystyta startuolio idėja gaminti gėrimus su probiotikais, sėkmingai pritaikyti keli džiovinimo būdai ir mikrokapsuliavimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.