Už gyvenimo nuopelnus „LOGIN“ apdovanotas V.Lašas: „Turime būti originalai"

„LOGIN“ konferencijoje apdovanojimas už viso gyvenimo nuopelnus technologijų srityje įteiktas Lietuvos verslininkui ir visuomenės veikėjui Vladui Lašui. 

 Vladas Lašas teigia - turime būti originalais, nebijančiais laužyti taisyklių<br> D.Umbraso nuotr.
 Vladas Lašas teigia - turime būti originalais, nebijančiais laužyti taisyklių<br> D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 25, 2017, 8:21 PM, atnaujinta May 25, 2017, 8:30 PM

Apdovanotas tarptautine verslo Taikos premija – aukščiausio lygio verslininkų įvertinimu pasaulyje, Didžiosios Britanijos vadovėliuose įvardijamas kaip verslumo pavyzdys, V.Lašas nenustoja stebėtis kiekvienu įvertinimu ir drąsiai sako: „Reikia būti originalais“. 

 – Kaip jaučiatės gavęs šį apdovanojimą? Kai esate tiek daug kartų įvertintas, ar dar stebina apdovanojimai?

 – Tikrai stebina, net sunku patikėti – lyg ir ne Balandžio 1diena. Šis apdovanojimas man itin vertingas ir mielas, nes tai atspindi nuomonę tos Lietuvos profesionalų bendruomenės, labai aktyviai dirbančių Lietuvos progresui. 

Tai yra bendruomenė, kur nėra kažko vieno viršiausio, pasakančio kažką iš viršaus. Ir tai, kad tokia bendruomenė mane įvertino tai tikrai didelis įvertinimas, kurio dar nesijaučiu ypatingai užsidirbęs – tai daugiau komandų, bendruomenių, su kuriomis man malonu dirbti, bendras įdirbis. 

 – Jus apdovanojo už viso gyvenimo nuopelnus. O jeigu reiktų prisiminti vieną įvykį, kažkokią idėją ar nuveiktą darbą, kuris jums atrodo svarbiausias?

Aš manau, kad tai dar ateityje. Reikia visuomet stengtis kažką padaryti naujo, įdomaus, kad ir nevisuomet pasiseka. Ne visos idėjos tampa realybe, bet nuo to mažiau svarbios jos nepasidaro. 

Štai „Tesla“ Gigafactotry idėja sulaukė didžiulio atgarsio, sukūrė bendruomenę, padėjo išjudinti visuomenę tokioms svarbioms diskusijoms apie tai, kuo mes galim būti naudingi ir svarbūs kitoms šalims. Tai svarbu, reiktų ne prašyti, kad mums padėtų ar pas mus investuotų, o galvoti apie tai, ką mes vertingo galėtumėme padaryti kitam.

Pirmiausia turime klausti tų žmonių, kurių darbus stebime ir jais žavimės, kuo mes galime jiems padėti. Jie gali būti kitoje pasaulio pusėje, bet mes galim būti jiems naudingi su savo talentu, entuziazmu ir nuoširdžiu darbu. Tegul visi mato, kad Lietuvoje gali būti įdomių, gerų ir naudingų dalykų jų pačių didesniems tikslams. 

 – Dažnai esate minimas kaip verslumo pavyzdys. Bet jums verslumas pirmiausia siejasi ne su pelno siekimu, o su pridėtinės vertės, tobulėjimo kūrimu. Kam jums viso to reikia ir kas motyvuoja?

Aš kviečiu visus pavartyti, o gal ir perskaityti knygą, kuri man labai patinka, smagu, kad neseniai atsirado ir vertimas į lietuvių kalbą. Tai profesoriaus Adamo Granto knyga „Originalai“. Jos paantraštėje rašoma: „Kaip nesitaikstantys su taisyklėmis keičia pasaulį“.

Kai bandai atrasti kažką naujo, tu visada esi šiek tiek nenuorama, nes nauji dalykai nėra įrašyti taisyklėse ir yra šiek tiek už ribos. Ir tie žmonės, tie originalai, iš tikro pakeičia daugelio gyvenimą iš pradžių duodami impulsą su savo vizija, kad viskas gali būti kitaip, geriau ir tai galima padaryti.

Net jeigu iš pradžių tai neatrodo įmanoma, pradėjus eiti atsiranda entuziastų, sąjungininkų. Mums reikia būti tais originalais ir šiek tiek nesitaikstyti su tais įprastais dalykais, nesakyti, kad yra kaip yra ir nieko nepakeisti. Tikrai galima daryti ir pakeisti daugybę dalykų – tai ir motyvuoja. 

 – Daug keliaujate, susitinkate su įvairių tarptautinių kompanijų atstovais. Kaip pristatote jiems Lietuvą, kaip juos viliojate?

Pirmiausia turi suprasti tuos žmones, su kuriais dirbi, kuo jie gyvena, kas jiems įdomu. Ir pirmiausia reikia klausti kuo mes galim būti jiems įdomūs, kuo galime prisidėti prie jų tikslų.

Geriausias pristatymas yra per žmones. Neseniai dalyvavau verslo apdovanojimuose Osle. Ten apdovanotas turėjo būti „Tesla“ vadovas Elonas Muskas ,bet jis negalėjo ir vietoje jo dalyvavo jo įgaliotas atstovas Europoje. 

Aš jį pasveikinau ir iš karto pristačiau kartu su manimi atvykusį Darių Kniūkštą, kuris subūrė „Minecraft Gigafactory“ statybos kolektyvą. Vos jį pristačius, „Tesla“ atstovas sakė: „O, aš būtinai noriu su juo nusifotografuoti ir nusiųsti nuotrauką Elonui. 

Tai parodo, kad šalį tikrai galima pristatyti pirmiausia per tuos žmones, kurie ten gyvena ir kuria. Nežinau kas geriau galėtų pristatyti Lietuvą ir priversti žmogų iš karto sakyti „Man reikia su jumis nusifotografuoti“.

 – Kokie jūsų ateities planai? Kokios idėjos šiuo metu sukasi jūsų galvoje?

Kaip visuomet vyksta daug įdomių dalykų, norisi kuo labiau į juos įtraukti Lietuvos kūrybinę pusę. 

Dabar vyksta diskusija dėl „Hyperloop“ technologijos, kuri leistų milžiniškus atstumus įveikti labai greitai. Mąstome apie galimybę Lietuvai dalyvauti vystant šią technologiją, dirbame kartu su suomiais, kitą savaitę vienas jų kaip tik atvyksta į Lietuvą. 

Taip pat labai džiaugiuosi, kad po kelerių metų kalbinimo pasisekė į Lietuvą prisikviesti profesorę, puikiai žinomą akademiniame pasaulyje ir labai gerbiamą Silicio slėnyje Esther Wojcicki. Tokie žmonės tikrai įkvepia.

Šiomis dienomis vyksta ir microbit kompiuteriukų vaikams pristatymo konferencija. Tai irgi duoda labai didelį potencialą ir galimybes pakeisti visą situaciją Lietuvos mokyklose. 

Taigi vyksta daugybė  įdomių dalykų,žadančių daug gero. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.