Už slaptų durų – saldumynai, kurie maitina ne tik pirkėjus

Galimybė pačiam spręsti, kaip realizuoti sumanymus - dirbti pačiam ir imtis to, ką daro vadovai, tai ne tik didelė privilegija, bet ir atsakomybė. O ją,  pasak jaunosios verslininkės biržietės Eglės Karpavičiūtės, būtina prisiimti.  

 Biržietė Eglė Karpavičiūtė kartu su partnere Renata Petraityte sukūrė „Skanu nu“ prekės ženklą. 
 Biržietė Eglė Karpavičiūtė kartu su partnere Renata Petraityte sukūrė „Skanu nu“ prekės ženklą. 
 Jaunųjų verslininkių gaminami saldumynai. 
 Jaunųjų verslininkių gaminami saldumynai. 
 Kūrybinės dirbtuvės.   
 Kūrybinės dirbtuvės.   
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 29, 2017, 2:42 PM

Ši mergina –  Kauno technologijos universiteto (KTU) magistrantė. Kartu su verslo partnere Renata Petraityte jos yra sukūrusios „Skanu nu“ prekės ženklą, kuriuo ženklina jų pačių įsteigtos mažosios bendrovės „Sveiki saldumynai“ gaminius. 

– Kaip kilo idėja pradėti savo verslą? - paklausėme E.Karpavičiūtės.  

– Viskas prasidėjo nuo mūsų mėgstamo užsiėmimo – maisto gamybos. Domėjomės sveika mityba ir norėjome rasti alternatyvą saldumynams, kurių sudėtyje yra dažiklių,  saldiklių, konservantų. Tai yra, norėjome šių dalykų visai atsisakyti. 

Maždaug prieš metus, radusios reikiamos informacijos ir suderinusios maisto ingredientus, pradėjome saldumynus gaminti sau ir savo artimiesiems.

Sulaukėme daug gerų atsiliepimų. Tad, išanalizavusios kitų įmonių produktų kokybę bei gamybą, įsitikinome, kad Lietuvoje yra mažas pasirinkimas tokių saldumynų, Tai ir buvo priežastis, paskatinusi imtis  savo verslo. 

„Skanu nu“ – rankų darbo sveiki saldumynai, pagaminti iš natūralių gamtos gėrybių: riešutų, sėklų, džiovintų uogų, natūralių sirupų ir aliejų. Tai  produktai, kurie švieži išlieka gana ilgą laiką.

Ši produkcija puikiai tinka tiek vaikams, tiek sportininkams ar savo mitybą reguliuojantiems žmonėms.

– Kokius sunkumus teko įveikti įgyvendinant sumanymą?

– Didžiausias pastangas įdėjome besigilindamos į teisinius niuansus, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nustatytus reikalavimus, verslo legalizavimo nuostatus, verslo formos kryptis.

Kadangi verslą pradėjome be jokių paskolų,  savomis lėšomis, šiuo metu visas gaunamas pajamas galime investuoti  į gamybos procesą. 

Mums rūpi mūsų klientai, todėl norime gaminti kokybišką maistą. Manau, kad dar prireiks laiko, kol uždirbtus pinigus galėsime ne tik investuoti į produkcijos plėtrą, bet ir skirti jų kitoms verslo reikmėms, ir asmeniniams poreikiams.

– Kokie yra savo verslo privalumai?

– Vienas jų – pats gali planuoti savo laiką. Darbas pagal nustatytas darbo valandas labai įpareigoja ir reikalauja didelių pastangų bei energijos.

Tuo tarpu savame versle pats sau esi ir šeimininkas. Būna situacij, kai darbą tenka pradėti jau įpusėjus pirmadieniui. Ir  jam džiaugsmingai įsisiūbavus, baigti darbus tik šeštadienį po pietų. Kartais tenka dirbti ir nuo ankstaus ryto iki nakties, bet kelias dienas per savaitę. 

Taip pat turint galimybę planuoti savo dienotvarkę, skirti laiko būtinoms asmeninėms reikmėms, nederinant to su darbo vadovybe. Dirbti gali tada kada nori ir jauti malonumą. Tai suteikia daugiau laisvės. 

Kitas didelis privalumas – gali realizuoti visas savo idėjas ir kūrybiškumą, kuris galbūt tavyje slepiasi. Gali bendrauti su įvairiausiais įdomiais žmonėmis, lankytis konferencijose, kurti savo prekės ženklo strategiją, neklausdamas kitų žmonių leidimo ar pritarimo.

– Ar planuojate ateityje įkurti dar vieną savo verslo kryptį?

– Tikriausiai, kad taip. Manau, jog tai nebus vienintelis mūsų verslas ir ateityje galvosime apie paslaugų sferą. Idėjų yra daug, bet, manau, viskam savas laikas.

– Kaip manote, ar kuriant savo verslą reikalingos žinios, įgytos universitete?

– Manau, tai gali labai stipriai prisidėti prie noro apskritai kurti savo verslą, o dėl žinių naudingumo net neabejoju. Pačios dažnai suabejojame savo žiniomis, ieškome tai išmanančių, šį kelią praėjusių žmonių, su kuriais galėtume pasitarti. Dėstytojai, ypač praktikai, šiam tikslui itin tinkami. Ir mokytis yra daug naudingiau bei įdomiau, kai turi kur pritaikyti strategijas, tyrimus, planus, tiesiogiai susijusius su tavo verslu.

 

Y karta. Kas tai per žmonės?  

Pagal W. Strausso teoriją, žmonių kartos keičiasi kas 20 metų, o žmonės gimę iki 2003 metų yra laikomi Y kartos atstovais. Tai – iššūkių nebijanti ir kūrybinę laisvę dievinanti karta, kuri šiomis savybėmis grindžia ir požiūrį į verslą. 

 

 

Y karta (1984–2003 m.) yra laikomi asmenys, gimę pačiame kompiuterių ir jų technologijų tobulėjimo įkarštyje. Šie žmonės visuomet yra linkę į tobulėjimą ir asmeninį augimą, turi daug ir didelių užsibrėžtų tikslų, siekia savarankiškumo, lyderiavimo.  Tai karta, kuri yra atvira naujovėms. Šie žmonės patys generuoja ir pateikia savo idėjas. Teigiama, jog Y kartos asmenys nemėgsta kontroliavimo, patys siekia vadovaujančių postų, nori būti ryškūs ir pastebėti. Jie siekia, kad darbas būtų ne tik geras pinigų šaltinis, bet ir teiktų malonumą. 

Y kartos žmonės nori dirbti mėgstamą darbą ir nėra linkę „vergauti“ jiems nepriimtiniems dalykams. 

Visos šios savybės puikiai dera šiuolaikiniame gyvenimo ritme. Atsiranda vis daugiau žmonių, kurie yra linkę rizikuoti kurdami savo darbo vietas arba užimdami atsakingas vadovaujančias pareigas.  Vis dėlto, vien asmeninių savybių verslui sukurti neužtenka. 

Skatina kurti savą verslą

KTU siūlomos verslo ir antreprenerystės bakalauro studijos padės įgyti verslo praktikai svarbių žinių ir įžvalgų, vadovavimo gebėjimų, suprasti socialiai atsakingo verslo kūrimo ir valdymo principus, rasti verslo konkurencingumą didinančius sprendimus. Studijų metu patirtimi dalinsis kviestiniai lektoriai, kurie patys pasiekė aukštų verslo rezultatų. 

Programa yra sustiprinta informacinių technologijų dedamąja – naujausia programine įranga („Kietas riešutas“, „Pragma“, „ArcGis“, „ArcGis Logistic“, „Bloomberg“ platforma). 

Šis studijų procesas yra patrauklus ir verslo praktikų aktyviu įsitraukimu į vedamus modulius, tarptautiniais studentų projektais, praktika verslo įmonėse užsienyje, interaktyviais verslo žaidimais. 

Kadangi verslo ir antreprenerystės bakalauro programa skatina nuosavo verslo kūrimą, tai puiki terpė užmegzti ir išlaikyti reikiamas pažintis. Taip pat čia veikia pradedančiųjų verslininkų inkubavimo programa, kuri teikia paramą pradedant nuosavą verslą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.