Lietuvio patarimus startuoliams išgirdo ir paskelbė vienas įtakingiausių pasaulio žurnalų

Lietuvis Rokas Tamošiūnas 2011-aisiais buvo pirmasis žmogus Lietuvoje bei centrinėje ir Rytų Europoje įkūręs tikrą sistemą startuolių finansavimui – verslo akceleratorių „Startup Highway“, rašo Forbes.com.

„Startup Highway“sistemos kūrimas nuo nulio, šalyje, kuri turi mažiau nei 3 milijonus gyventojų, verslininkui suteikė puikų supratimą, kaip startuoliai turi veikti mažose rinkose.<br>Vladimiro Ivanovo („Verslo žinios“) nuotr.
„Startup Highway“sistemos kūrimas nuo nulio, šalyje, kuri turi mažiau nei 3 milijonus gyventojų, verslininkui suteikė puikų supratimą, kaip startuoliai turi veikti mažose rinkose.<br>Vladimiro Ivanovo („Verslo žinios“) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 29, 2017, 8:51 PM

„Tada žodžių „startuolis“ ir „mentorius“ net nebuvo mūsų nacionaliniame žodyne“, – sakė R.Tamošiūnas, nes jis ir jo kolegos, visko, kas reikalingą imtis tokios veiklos, išmoko iš „Seedcamp“ ir „Techstars.“

Anot jo, pačią idėją kurti „Startup Highway“ jį įkvėpė Lietuvoje atsiradę talentai. „Mes pastebėjome, kad keletas geriausių startuolių komandų Europoje buvo lietuviai, todėl nusprendėme sukurti savo akceleratorių“, – sakė jis.

Tada Lietuvoje dar neegzistavo jokie panašios sistemos elementai, o R.Tamošiūnas ir jo kolegos sukūrė šiandien šalyje veikiančios startuolių ekosistemos finansavimo pagrindus.

Šiandien verslininkas jau plečia savo viziją ir kito mėnesio pradžioje planuoja pradėti bendradarbiauti su VC fondo, dar vadinamu „Open Circle Capital“, partneriais Lietuvoje, Suomijoje ir Danijoje.

Tokios sistemos kūrimas nuo nulio, šalyje, kuri turi mažiau nei 3 milijonus gyventojų, verslininkui suteikė puikų supratimą, kaip startuoliai turi veikti mažose rinkose.

Štai jo patarimai startuoliams:

Lygiuokis į geriausius

Aš nelyginu Lietuvos su Atėnais ar Belgradu. Aš ją lyginu su Amsterdamu, kuris yra didesnis. Vienintelis būdas protingiau žaisti – turėti protingesnį priešininką. Tam, kad būtumėte geriausi, jus turi supti tie, kurie yra geresni už jus.

Mylėk savo kaimyną

Mūsų šalyje – per maža rinka, tačiau kai mažos šalys susiburia, jos gali būti vertinamos kaip viena rinka. Darbas su startuoliais mūsų kaimyninėse šalyse, kur mūsų kultūriniai skirtumai ir atstumai yra nedideli, duodą vaisių. Pavyzdžiui, daugelis darbuotojų, dirbančių startuoliuose Slovakijoje ir Čekijoje, reguliariai keliauja traukiniu iš Bratislavos į Prahą.

Veik protingai

Mažos patalpų nuomos kainos ir vyriausybės paskatos gali pritraukti startuolius į regionus, tačiau, kai startuoliai pradeda augti greičiau nei pati ekosistema, vieta gali tapti tikru iššūkiu įdarbinant talentus.

Apsvarstykite galimybę pasilaikyti būstinę su keletu darbo vietų ir mažais biurais ir tose vietose, kuriose lengviau įdarbinti kvalifikuotus žmones.

Būk didelis

Didelės kompanijos atneša daug daugiau nei tik darbo vietų sukūrimą. Daugybė Skandinavijos kompanijų, dėl mūsų susidomėjimo „FintTech“ Lietuvoje net įkūrė savo padalinius, parduotuves. Jie įsikuria čia ir naudoja mūsų talentą, bet galiausiai, jie pakelia vietos darbo kokybę, nes tuos pačius darbuotojus apmoko kaip dirbti Vakarų rinkoje. Tada daugelis pradeda kurti savo verslą.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.