Studijų praktika Vilniuje tadžikui atsipirko su kaupu – jis kopia vis aukštyn

„Karjeros mugės metu gali tiesiogiai susipažinti su dominančia įmone, pasikalbėti su jos atstovais, sulaukti atsakymų į savo klausimus. Tai – kur kas efektyviau, nei siųsti daugybę gyvenimo aprašymų ir nesulaukti jokio dėmesio“, – mano Kauno technologijos universiteto (KTU) absolventas Kamolidinas Mirzojevas.

 Šiandien Kamolidinas – jau „Nasdaq“ darbuotojas.<br> KTU nuotr. 
 Šiandien Kamolidinas – jau „Nasdaq“ darbuotojas.<br> KTU nuotr. 
 Šiandien Kamolidinas – jau „Nasdaq“ darbuotojas.<br> KTU nuotr. 
 Šiandien Kamolidinas – jau „Nasdaq“ darbuotojas.<br> KTU nuotr. 
 Šiandien Kamolidinas – jau „Nasdaq“ darbuotojas.<br> KTU nuotr. 
 Šiandien Kamolidinas – jau „Nasdaq“ darbuotojas.<br> KTU nuotr. 
KTU „WANTed“ karjeros dienos 2017 vyks spalio 17 d. 10–16 val.<br> KTU nuotr. 
KTU „WANTed“ karjeros dienos 2017 vyks spalio 17 d. 10–16 val.<br> KTU nuotr. 
  Šiandien Kamolidinas – jau „Nasdaq“ darbuotojas.<br> KTU nuotr. 
  Šiandien Kamolidinas – jau „Nasdaq“ darbuotojas.<br> KTU nuotr. 
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 8, 2017, 1:57 PM

Apsilankymas KTU karjeros dienose Kamolidinui, atvykusiam iš Tadžikijos, buvo lemtingas – po renginio jis sulaukė kvietimo atlikti praktiką tarptautinės įmonės „Nasdaq“ Technologijų ir verslo kompetencijų centre Vilniuje.

Šiandien Kamolidinas – jau „Nasdaq“ darbuotojas. Jis įsitikinęs, jog būtent praktika nulėmė tai, kad įmonė pasirinko jį.

Pasak Ramūno Stankevičiaus, „Nasdaq“ programinės įrangos kūrimo direktoriaus, įmonė, priimdama į praktiką studentus, vienu šūviu nušauna du zuikius – studentai supažindinami su įmonės veikla, su profesija, o įmonė gali atsirinkti sau potencialių naujų darbuotojų.

„Mums tai – tarsi dešimties savaičių trukmės darbo pokalbis su potencialiu kandidatu“, – mano vienas iš „Nasdaq“ vadovų, vadovavęs Kamolidino praktikai įmonėje.

Drąsina tarptautinius studentus

Nors tarptautiniai studentai neretai yra įsitikinę, jog Lietuvoje pradėti karjerą bus sudėtinga, ir vengia ieškoti darbo, K.Mirzojevo patirtis įkvepia – sėkmingai atlikęs praktiką Vilniuje, jis įgūdžius tobulino ir Rygoje. Vėliau įmonė naująjį darbuotoją išsiuntė į Nyderlandų padalinį susipažinti su kolegomis ir įgyti konkrečių žinių, susijusių su kuriamu produktu. 

„Tai – puikus mano karjeros startas“, – įsitikinęs Lietuvoje gyvenantis tadžikas.

Siekiantiesiems susirasti darbą KTU karjeros dienų metu, vaikinas turi vieną patarimą – nedvejoti ir išdrįsti pasiūlyti savo kandidatūrą. Tai – puiki proga pasiūlyti save, tereikia pasistengti tai padaryti kuo geriau. Studentams jis pataria kreiptis į KTU Karjeros ir ugdymo centrą – čia dirbantys specialistai gali padėti patobulinti gyvenimo aprašymus, pasirengti darbo pokalbiui.

„Studentų, kurie norėjo gauti praktikos vietą „Nasdaq“ buvo tikrai daug. Tačiau aš konsultavausi su KTU Karjeros ir ugdymo centru, pasistengiau, kad mano CV būtų kuo geresnis, kad kuo geriau pasirodyčiau per interviu, nes labai norėjau ten dirbti“, – teigia K. Mirzojevas.

Užsieniečiai kolektyvą motyvuoja siekti geresnių rezultatų Įmonių teigimu, skirtingų kultūrų atstovai darbuotojų komandoms suteikia įvairiapusiškumo, atveria kelius nestandartiniams sprendimams. 

„Moderniuose informacinių technologijų kūrimo projektuose skirtingų požiūrių komandos nariai tik sustiprina pačią komandą“, – sako R. Stankevičius, kuris buvo studentų grupės, kartu su Kamoliddinu atlikusios praktiką įmonėje, vadovas.

Verslas tvirtina – užsienio studentų kandidatūros praktikai ar darbui priimtinos nė kiek ne mažiau nei lietuvių, o darbo ar tiesiog gyvenimo patirtis kitose valstybėse suteikia platesnį verslo bei komunikacijos suvokimą.

„Užsienio rinkų pažinimas bei kalbų mokėjimas – tai faktoriai, kurie padeda įmonei vykdyti darbą sklandžiau, kadangi pagrindiniai mūsų klientai yra užsienio įmonės. Užsienio piliečio noras mokytis bei dirbti Lietuvoje, parodo jo gebėjimus prisitaikyti prie pokyčių, toks žmogus yra mažiau kaustomas baimių, tolerantiškas bei atviras“, – teigė įmonės „Elitnet“ direktorius Antanas Panevėžys.

Pasak jo, užsieniečio įdarbinimas atneša neabejotinos naudos visam kolektyvui – toks darbuotojas gali dalintis kitų rinkų ypatumais, padėti lengviau užmegzti kontaktus su potencialiais užsienio klientais. Tai – ne tik galimybė tobulinti užsienio kalbos žinias, bet ir pažinti kitas kultūras „nepaliekant namų“.

„Užsienietis sukuria lengvą konkurencijos jausmą įmonės viduje, todėl įmonės rezultatai tampa apčiuopiamai geresni. Naujas užsienio darbuotojas, norėdamas prisitaikyti prie kolektyvo, dažniausiai rodo didelę iniciatyvą. Kultūriniai skirtumai įneša naujų vėjų į darbo eigą įmonėje. Pasaulyje neliko sienų, esame viena didelė bendruomenė. Mūsų įmonę kuria atviri ir inovatyvūs žmonės, kurie, vieni kitų padedami, atranda naujų perspektyvų, idėjų, projektų. Sienoms čia ne vieta“, – teigia A. Panevėžys.

Jauni specialistai per gerai save vertina

Pasak dabartinės K. Mirzojevo vadovės Dianos Drobysevskajos, kuri vadovauja Vilniaus komandai, kuriančiai „Nasdaq BWise“ produktą, įdarbinant kandidatą svarbu ne tiek turimi įgūdžiai, kiek požiūris į darbą.

„Kamolidiną pasirinkau, nes vietiniai kandidatai (ką tik baigę studijas ir padirbėję vos metus) per gerai save vertina. Tokia liūdna realybė. Pakalbinome labai daug jaunuolių ir matėme, jog nemažai jų įsivaizduoja, kad darbdavys jiems kažką turi duoti ir laukti išskėstomis rankomis“, – teigė D. Drobysevskaja. 

Pasak jos, Kamolidinas adekvačiai vertino savo galimybes ir turimą nedidelę patirtį; vaikinas buvo pasirengęs mokytis ir įrodyti bendrovei, jog ši nesigailės jį pakvietusi. „Žinoma, geri kolegų, kuriems teko dirbti su juo praktikos metu, atsiliepimai buvo labai svarbūs. Tačiau ne mažiau svarbu tai, kad Kamolidinas palaikė kontaktą su „Nasdaq“ ir po to, kai baigė mokslus“, – mano D.Drobysevskaja.

„Nasdaq BWise“ produkto kūrėjų komandos Vilniuje vadovė teigia, jog nedidelėje Lietuvos IT rinkoje gera reputacija yra ypač svarbi. 

„Į praktiką reikia žiūrėti atsakingai ir stengtis save užsirekomenduoti“, – mano ji.

Išnaudoti visas karjeros kontaktų mugės galimybes

KTU „WANTed“ karjeros dienos 2017 – puiki proga atrasti praktikos vietą, kuri ilgainiui galėtų pavirsti karjera. Daugiau kaip 130 potencialių darbdavių, 10 tūkst. studentų, moksleivių ir absolventų didžiausioje karjeros kontaktų mugėje Baltijos šalyse susitiks jau spalio 17 d.

Sėkmės istorijos, kurių pradžia karjeros dienose – ne išskirtinis, o, greičiau, įprastas reiškinys. Štai, vienos iš renginio partnerių, bendrovės „Virtustream LT“ vadovė Kamilė Ciechanavičiūtė teigia, jog įmonėje taip pat sėkmingai dirba praėjusiose KTU karjeros dienose atrastas darbuotojas.

„Karjeros dienos – puiki vieta įmonėms supažindinti studentus su savo veikla, o studentams ateiti ir prisistatyti, užduoti dominančius klausimus. Praktikos vietos siūlomos dažniausiai pavasario semestro metu, todėl manau, kad šio rudens karjeros dienų laikas yra labai tinkamas – praktikos vietas skelbsime gruodžio mėnesį“, – teigė K. Cechanavičiūtė. 

Karjeros dienų lankytojus studentus drąsina ir renginio partnerės įmonės „Elitnet“ direktorius A. Panevėžys: „Suprantame, kad jaunas žmogus vargu ar turės didelį darbinį patyrimą ar specifinių žinių. Todėl mes visų pirma į kandidatą žiūrime ir vertiname ne tik ir ne tiek kaip specialistą profesionalą, bet kaip asmenybę. Vertiname jo motyvaciją, tikslus, karjeros siekius. Mums svarbu, kad jaunas žmogus kandidatas mokėtų svajoti, ieškotų iššūkių, norėtų būti geriausiu, o mes jam padėsime tokiu tapti.“

Verslo atstovai ragina studentus ir absolventus išnaudoti karjeros kontaktų mugės suteikiamą galimybę susirasti svajonių darbą ar praktikos vietą baigiamajam semestrui, kuri, praktikai sėkmingai pasibaigus, gali tapti įspūdingos karjeros startu.

KTU „WANTed“ karjeros dienos 2017 vyks spalio 17 d. 10–16 val. Kauno „Žalgirio“ arenoje (Karaliaus Mindaugo pr. 50). Renginio metu taip pat vyks konferencija „WANTed Talks“, kurioje įžvalgomis apie karjerą ir svarbius gyvenimo sprendimus dalinsis išskirtinės asmenybės.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.