Šeimos patirtis paskatino įkurti verslą, tapusį išsigelbėjimu ne vienam kepinių mėgėjui

Parduotuvių lentynas sparčiai užkariauja gliuteno neturintys produktai. Ar tai reiškia, kad netoleruojančių baltymo, esančio kviečiuose, rugiuose ir miežiuose tik daugėja? Klaipėdietė Loreta Želnienė sako, kad tokį pasirinkimą žmonės retai priima besivaikydami mados.

Gliuteno netoleruojantys žmonės jau gali mėgautis keksiukais, pyragais, tortais ir svarbiausia – kelių rūšių duona, kurios jiems labiausiai trūko.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Gliuteno netoleruojantys žmonės jau gali mėgautis keksiukais, pyragais, tortais ir svarbiausia – kelių rūšių duona, kurios jiems labiausiai trūko.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-10-24 12:45

Paaiškėjus, kad dukra netoleruoja gliuteno, ji turėjo ne tik išmokti gaminti įvairiausių patiekalų be šio baltymo, bet ir įkūrė kepyklėlę, kuri palengvino ir kitų kasdienybę. Gliuteno netoleruojantys žmonės jau gali mėgautis keksiukais, pyragais, tortais ir svarbiausia – kelių rūšių duona, kurios jiems labiausiai trūko.

Norėjo pasidalinti sukaupta patirtimi

Susidūrusi su gliuteno netoleravimu šeimoje, L. Želnienė sužinojo, kad tokių žmonių yra nemažai, todėl sukaupta patirtimi panoro pasidalinti. Klaipėdoje ji įkūrė kepyklėlę „Namai be gliuteno“ – šiandien tai vienintelė vieta Lietuvoje, kur po vienu stogu galima rasti kepyklėlę, krautuvėlę ir kavinukę, o visi ten kepami kepiniai yra be gliuteno ir laktozės. Kelis pasiūlymus taip pat gali rasti veganai.

„Mano dukra turėjo sveikatos problemų, tačiau gydytojai atlikę tyrimus nerado priežasties, kodėl vos pusantrų metukų mergaitę kamuoja įvairūs negalavimai, kyla rūgštys. Daug skaitydama apie gliuteną intuityviai pajutau, kad tokia savijauta yra būtent dėl jo netoleravimo, tad atsisakėme visų tradicinių kepinių. Reikėjo pakeisti šeimos maitinimosi įpročius, kad dukra galėtų pagaliau gyventi pilnavertį gyvenimą. Asmeniškai susidūrusi su šiuo netoleravimu gerai žinau, kad gliuteno netoleruojantys žmonės pasiilgsta ir duonos, ir desertų, todėl norėjau savo patirtimi ir atrastais receptais pasidalinti su kitais“, – pasakoja kepyklėlės „Namai be gliuteno“ įkūrėja L. Želnienė.

Rojus netoleruojantiems gliuteno

Prieš 3 mėnesius į verslą įsisukusiai L. Želnienei sukurti kepinių receptus padėjo ką tik studijas baigusi mergina, kuri taip pat domėjosi mityba be gliuteno – nuo to laiko jos kartu nuolat eksperimentuoja kurdamos kepinių receptus. Šiandien kepyklėlė „Namai be gliuteno“ yra tikras išsigelbėjimas tiems, kurie patiria negalavimų suvalgę gliuteno turinčių kviečių, rugių ar miežių produktų. Čia galima rasti įvairių skanėstų – nuo moliūgų duonos, migdolų pyragų iki avinžirnių ar žemės riešutų sviesto keksiukų.

„Pastebiu, kad netoleruojančių gliuteno tik daugėja, todėl kepyklėlė gerokai palengvino šių žmonių gyvenimą. Jie pagaliau jaučiasi pilnaverčiai, nes su be gliuteno kepta duona gali pasidaryti paprastą sumuštinį ar pasilepinti desertais. Žinoma, yra tokių, kurie begliutenę mitybą renkasi tik dėl sveikesnio gyvenimo būdo. Kiekvienas žmogus turėtų kuo sveikiau ir ekologiškiau maitintis“, – sako verslininkė.

Kepyklėlės įkūrėjos dėmesys natūralumui ir kokybei prasideda nuo produktų, kurie naudojami desertų gamybai, tačiau siekia ir kitas verslo sritis. Moteris pasakoja, kad kepinių gamybai žaliavas renkasi atsakingai – kuo sveikesnes, natūralesnes bei ekologiškas, kad kepiniai būtų maistingi ir be jokių konservantų ar sintetinių priedų.

„Dalis produktų yra importuoti iš užsienio, bet ekologiškų bei natūralių produktų yra ir pas mus Lietuvoje – medus, kiaušiniai, grikių miltai. Tačiau renkamės ne tik natūralias žaliavas bei Lietuvos gamintojų prekes, bet ir draugišką aplinkai elektros energiją, pagamintą iš atsinaujinančių šaltinių, kurią tiekia nepriklausomas elektros tiekėjas „Elektrum Lietuva“. Pasirodo, tokie sprendimai netgi padeda sumažinti kaštus. Sutaupę elektros sąskaita, vėliau galime investuoti į verslui naudingus dalykus, gal net į verslo plėtrą“, – apie ateities planus kalba L. Želnienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.