Turizmo idėją subrandinęs lietuvis taikosi ir į Šiaurės Korėją

Karolis Žukauskas viešėdamas Tailande subrandino Lietuvos turizmo idėją, kuri ilgainiui tapo verslu. Nupiešęs gimtinės vietų žemėlapį 34 metų vyras jau užsimojo ir į uždarosios Šiaurės Korėjos turizmo plėtrą.

Vilniečiui K.Žukauskui kelionių – tiek po gimtąją Lietuvą, tiek po svečias šalis – aistra dabar jau virto ir verslu.<br>T.Bauro nuotr.
Vilniečiui K.Žukauskui kelionių – tiek po gimtąją Lietuvą, tiek po svečias šalis – aistra dabar jau virto ir verslu.<br>T.Bauro nuotr.
Šiemet Lietuvon.lt įkūrėjas K.Žukauskas tapo vienu naujienų portalo Lrytas.lt jaunųjų verslininkų konkurso „Verslo genas“ nugalėtojų.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Šiemet Lietuvon.lt įkūrėjas K.Žukauskas tapo vienu naujienų portalo Lrytas.lt jaunųjų verslininkų konkurso „Verslo genas“ nugalėtojų.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 K.Žukauskas neseniai viešėjo uždarojoje Šiaurės Korėjoje. <br> Nuotr. iš asmeninio albumo
 K.Žukauskas neseniai viešėjo uždarojoje Šiaurės Korėjoje. <br> Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (3)

„Lietuvos rytas“

Dec 28, 2017, 8:14 AM, atnaujinta Dec 28, 2017, 10:22 AM

Lietuvos turizmo projektas Lietuvon.lt startavo prieš gerus pusantrų metų. O šiemet vasarį pasiūlęs ir maršrutų po Lietuvą prenumeratą vos per kelias valandas K.Žukauskas uždirbo 176 eurus.

Dabar mėnesio pajamos, atskaičius mokesčius, sudaro daugmaž vidutinę algą Vilniuje – apie pusaštunto šimto eurų.

„Tačiau nemaža dalis uždarbio subėga į degalų baką – vien šią vasarą po Lietuvą sukoriau beveik 13 tūkstančių kilometrų“, – sakė turizmo aistruolis.

Šiais metais Lietuvon.lt įkūrėjas K.Žukauskas tapo vienu naujienų portalo Lrytas.lt surengto jaunųjų verslininkų konkurso „Verslo genas“ nugalėtojų.

Idėja šovė keliaujant

K.Žukauskas Lietuvoje nėra aplankęs vos poros miestų.

Aistrą keliauti po gimtinę jis pajuto trečiame kurse, kai pradėjęs dirbti įsigijo automobilį. Ir nuo tol kasmet išsiruošia į žvalgytuves po Lietuvą.

„Pamenu, iš Vilniaus iki Šiaulių važiavome per savaitę – turistaudami įvairiuose Lietuvos kampuose. Su savo draugais, draugėmis, žmonomis ir giminėmis.

Vėliau jau su nuolatine draugų kompanija tapo įprasta vasarą bent kartą arba du išvykti ilgesniam savaitgaliui į kurią nors Lietuvos dalį, išsinuomoti sodybą ir dienomis keliauti po apylinkes“, – pasakojo turizmo aistruolis.

Per tokias išvykas jam ir šovė į galvą išganinga mintis griebti jautį už ragų ir sukurti tai, kas kitiems palengvintų keliones po gimtinę.

Siūlo prenumeruoti nuotykius

Plėtoti savo idėją K.Žukauskas pradėjo prieš pusantrų metų.

Pirmiausia jis sukūrė žemėlapį Lietuvon.lt, kuriame sužymėtos ir aprašytos įdomios turistinės mūsų šalies vietos. O jau šių metų pradžioje viešint Tailande atsirado ir „Nuotykiai su Lietuvon.lt“ prenumerata

„Puikiai žinau, kiek laiko užtrunka pasiruošti kiekvienai kelionei.

Aš maršrutus po Lietuvą arba užsienio šalis planuoju nuo kelių valandų iki kelių dienų.

Perku kelionių po Lietuvą knygas, renku brošiūras iš turizmo informacijos centrų, varvinu akis į jas ir vis tiek būna, kad ką nors praleidžiu, ko nors pamatyti nespėju – ne ten nusukau, pasinaudojau pasenusia informacija arba neradau teisingų koordinačių.

Žinau, kaip erzina, kai kelionės viduryje nerandi norimo objekto arba nežinai, jog visai už kampo slypi kai kas įdomaus“, – kas paskatino jį imtis tokio darbo, aiškino K.Žukauskas.

Kelionių maršrutus galima už kelis dolerius užsiprenumeruoti „Patreon“ svetainėje.

K.Žukauskas įsipareigojo prenumeratoriams kas mėnesį atsiųsti du keliauti paruoštus maršrutus – su trumpais, bet įdomiais objektų aprašymais, nuotraukomis ir koordinatėmis.

Plėtra – ir į užsienį

Per pusantrų metų Lietuvon.lt žemėlapis keitėsi mažiausiai.

Kur kas labiau augo su juo užauginti projektai – tokie kaip maršrutų prenumerata, sieninis pieštas žemėlapis vaikams.

Šiuo metu Lietuvon.lt pažymėta ir aprašyta beveik 1300 objektų. Nuo vasario nuotykių prenumeratorius pasiekė 28 maršrutai po Lietuvą automobiliu.

Žiemą K.Žukauskas pasiūlys ir savo išmėgintus kelis trumpų kelionių maršrutus užsienyje.

„Kuo toliau, tuo rečiau įtraukiu naujus turistinius objektus, nes vis dar laikausi principo, kad ne kiekviena save turistine vertybe laikanti vieta turi prigimtinę teisę būti Lietuvon.lt žemėlapyje.

Šiek tiek pastangų dar niekam nepakenkė“, – pabrėžė Lietuvon.lt autorius.

Pateko sūrininkei į glėbį

K.Žukauskas juokavo pagal Lietuvon.lt lankytojų skaičių galintis pasakyti, kokia savaitės diena ir koks oras lauke.

„Matau, kad žemėlapis tampa vis labiau atpažįstamas plačiai auditorijai.

Geriausias to įrodymas buvo, kai vienoje mažoje sūrinėje pasakiau, jog esu Lietuvon.lt autorius.

Savininkė apkabino mane, nes dalis sūrinės lankytojų atkeliauja būtent per šį projektą“, – šypsodamasis pasakojo K.Žukauskas.

Per pusantrų metų žemėlapis buvo peržiūrėtas pusantro milijono kartų. Daugiausia lankytojų Lietuvon.lt naršė vasarą. Tuomet žemėlapio autorius sulaukė ir daugiausia prenumeratorių – per pusę tūkstančio. Žiemos sezonu šis skaičius sumažėjo maždaug ketvirtadaliu.

„Pavasarį vėl tikiuosi augimo, taip pat dabar per šventes daug žmonių visų kitų metų maršrutų prenumeratą dovanojo savo artimiesiems.

O sieninis žemėlapis vaikams itin paklausus tam tikromis progomis – Rugsėjo 1-osios ar Kalėdų“, – sakė turizmo projekto kūrėjas.

Lietuva laižosi žaizdas

K.Žukauskas turi aiškų atsakymą, kodėl reikia keliauti po Lietuvą.

„Nes Lietuva keičiasi greičiau, nei spėjame ją apvažiuoti. Laižomės sovietines žaizdas. Kaimai labai pasikeitė, palyginti su tuo, kaip jie atrodė kokiais 2000 metais.

Nauji turizmo objektai pastaruoju metu dygsta kaip grybai, muziejai ima suprasti, jog dar viena nuobodi ekspozicija nieko nepritrauks.

Kaimo močiutės arba nuo miesto pavargę restoranų virtuvės meistrai suvokia, kad kulinarinis paveldas gali pritraukti lankytojus – visus šiuos dalykus įdomu patirti, o ne pamatyti lankstinuke ar internete“, – paaiškino turizmo aistruolis ir jaunas verslininkas.

Į uždarą šalį – ne tuščiomis

Praėjusią vasarą K.Žukauskas skyrė kelionėms po gimtinę, todėl prikaupė daug informacijos ir nuotraukų.

„Šaltuoju sezonu iš lėto atnaujinu tiek vizualinę, tiek tekstinę žemėlapio informaciją.

Noriu šį darbą pabaigti iki kito kelionių sezono pradžios.

Kitų didelių pokyčių bent jau kol kas neplanuoju – užmojo sukurti mobiliąją programėlę kol kas nepavyko įgyvendinti, tačiau neskubinu šio reikalo. Žemėlapiu telefone galima lengvai naudotis su „Google Maps“ programėle“, – pasakojo K.Žukauskas.

Po kelių dienų į pasaulį bus paleistas dar vienas mažas Lietuvon.lt antrinis projektas. K.Žukausko tvirtinimu, labiau švietėjiškas.

„Su seserimi, kuri piešė žemėlapį, jau kuriame naujus projektus – galvojame tiek apie Lietuvą, tiek apie užsienio šalis. Iki kelionių sezono pradžios turėsime naujienų, bent jau lietuviams“, – sakė K.Žukauskas.

Užsieninę patirtį jis jau anksčiau naudojo, tarkime, aprašė aplankytas įdomias vietas Tailande.

Be to, K.Žukauskas neseniai viešėjo uždarojoje Šiaurės Korėjoje. Ten lietuvis nuvyko ne tuščiomis rankomis – su seserimi sukūrė pieštą sieninį Šiaurės Korėjos turizmo vietų žemėlapį, tiktai su mažiau objektų.

„Du objektai užkliuvo korėjiečiams, kiti – tinkami. Žemėlapį galbūt paleisime į pasaulį tiems, kurie domisi šia egzotine šalimi“, – sakė K.Žukauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.