Tinkamu momentu pradėtas verslas atnešė tarptautinę sėkmę

Nors įmones įkuriantys verslininkai dažnai suka galvą dėl to, kaip jiems seksis ateityje plėtoti verslą, Arūno Liškaus tokios mintys nekankino. Vyras iš Mažeikių užtikrintai ir drąsiai įžengė į šviesos technologijų verslo pasaulį ir savo gimtajame mieste 2013-aisiais įkūrė sėkmingą ir greitai augančią įmonę UAB „Topenerga“, tarptautinės rinkos dalyviams geriau žinomą „Tope Lighting“ vardu.

 UAB „Topenerga“ vadovas A. Liškus: esu įsitikinęs, kad palankiau pradėti verslą gimtinėje.
 UAB „Topenerga“ vadovas A. Liškus: esu įsitikinęs, kad palankiau pradėti verslą gimtinėje.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2018-01-18 12:14

„Tai nėra pirmasis mano sukurtas verslas, tad jokio jaudulio įkuriant įmonę, užsiimančią LED šviestuvų kūrimu ir gamyba, nejaučiau. Naujo verslo pradžią priėmiau kaip dar vieną malonų iššūkį. „Topenerga“ priklauso Alternatyvios energetikos įmonių grupei, kuri yra už žalią energiją ir taupų jos vartojimą“, – drąsiai tikina Arūnas Liškus.

Šiandien A. Liškaus valdoma kompanija LED šviestuvais aprūpina ne tik Lietuvą, tačiau ir kitas pasaulio šalis.

Ir toliau ketina kurti tėvynėje

Arūnas yra įsitikinęs, kad geriausia verslą pradėti savo gimtinėje, nes čia gali puikiai suprasti rinkos tendencijas, gerai išmanai šalyje veikiančius įstatymus, darbo rinką.

„Galbūt mokesčių lengvatos užsienio šalyse gali būti paskata kurti ar perkelti verslą, tačiau esu įsitikinęs, kad palankiau pradėti verslą gimtinėje. Mes prieš akis turime didelio ir tarptautinio verslo viziją, kurio gimtine ir toliau liks Lietuva. Esame patriotai“, – šypsodamasis sako A. Liškus.

Juk Lietuvoje verslininkai dažnai ima gailėtis pradėję verslą, mat pasirodo, kad ne viskas taip paprasta, kaip galėjo atrodyti. Iš karto užgriuvę mokesčiai grąžina naujus verslininkus į karčią realybę ir verčia ieškoti išlikimo kelių arba pasitraukti. Kaip verslininkui iš Mažeikių pavyksta vystyti sėkmingą verslą?

„Galbūt mūsų sėkmė slypi tame, kad verslą įkūrėme tinkamu metu. LED technologijos pinga ir tampa prieinamos masėms, o LED produktų rentabilumas šiuo metu yra tiesiog idealus. Šiuo metu visi linkę taupyti, o LED apšvietimas leidžia tai daryti labai efektyviai. Tiesa, verslas sėkmingai negalėtų klestėti be šaunaus kolektyvo. Mūsų įmonė drąsiai gali pasigirti turinti puikią komandą, kurioje dirba savo srities profesionalai“, – džiaugiasi A. Liškus.

Paklausa stipriai auga

Šiandien A. Liškaus įmonė išgyvena aukso amžių. Tai rodo ne tik auganti produkcijos paklausa Lietuvoje, tačiau ir eksportas į kitas šalis.

„Šiandien 30 proc. mūsų pardavimų sudaro eksportas. Kol kas daugiausiai LED šviestuvų gabename į Latviją ir Estiją, tačiau jau turime pirmus pardavimus Švedijos rinkoje. Tikslingai dirbame tirdami geriausias eksporto rinkas, tad neabejojame, kad ir toliau seksis didinti prekybos apimtis. Skandinavija, Vokietija, Austrija – mūsų planuose, tačiau viskas po truputį“, – sako įmonės vadovas.

Dėl greito įmonės augimo A. Liškui tenka susidurti su apyvartinių bei investicijoms į gamybos linijas skirtų lėšų trūkumu.

„Šiuo metu bendraujame su bankais ir INVEGA (red. UAB „Investicijų ir verslo garantijos“), kreipėmės į juos dėl dalinio palūkanų kompensavimo priemonės, finansuojamos iš Europos regioninės plėtros fondo, ir garantijos paskolai gauti.. Beje, pagal priemonę „Parama darbui“, finansuojamą iš Europos socialinio fondo, esame gavę dalies darbuotojų darbo užmokesčio kompensaciją. Manau, kad protingai panaudotos ES investicijos gali stipriai palengvinti verslininkų naštą. Juk pradedant ar toliau plėtojant verslą kiekvienas euras yra aukso vertės“, – sako A. Liškus.

Sėkmės paslaptis – paprasta

Lietuvoje ir pasaulyje yra daug įmonių, vystančių panašias veiklas, tad kaip išsiskirti iš kitų, prisijaukinti klientą, o jį prisijaukinus – jo nepaleisti?

„Labai svarbus teisingas požiūris į klientą, taip pat rinkai siūlomo produkto kokybės ir kainos santykis. Pavyzdžiui, jeigu mūsų įmonės klientai sako, kad kažkas blogai mūsų produkcijai, nori jį grąžinti ar keisti, mes nekeliame jokių papildomų klausimų, mes laikomės nuomonės, kad klientas visada teisus“, – tvirtina A. Liškus, pridurdamas, kad jo sėkmingo verslo formulė susideda iš geros laiku išsivysčiusios idėjos ir daug įdėto darbo.

Pradedantiesiems verslininkams A. Liškus pataria kuo mažiau vadovautis jausmais ir stengtis mąstyti racionaliai.

„Kuriant verslą reikia mažiau jaudintis, daugiau dirbti. Kiekvieno naujo verslo pradžioje iškyla šiokia tokie krizė– pradžia visada būna sunki. Verslo sėkmės kreivė kyla labai lėtai arba iš pradžių ji krenta žemyn, o tik pasiekusi dugną, kai atrodo nebegali būti blogiau, pradeda kilti aukštyn. Nepatyrusiems verslininkams taip būna visuomet, tačiau tam reikia būti pasiruošus. Bet kokiu atveju, svarbiausia nenuleisti rankų žemyn, tikėti savo idėja ir judėti toliau“, – sako Arūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.