Išsipildžiusi verslininkės svajonė: dirba sau ir ragina gyventi sveikiau

Kadaise jie tik pasvajodavo, kaip būtų gera dirbti sau, būti nuo nieko nepriklausomiems, priimti sprendimus, kurie tau atrodo teisingiausi, tačiau ne veltui sakoma, kad svajoti reikia atsargiai, nes svajonės pildosi.

Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-01-22 12:15

„Tarpusavyje vis pasišnekėdavome, kokia veikla galėtume užsiimti. Vieną vakarą man ir mano vyrui gimė mintis užsiimti sporto produktų prekyba. Mano vyras visą gyvenimą domėjosi sportu, užsiiminėjo kovos menais, tad yra sukaupęs daug patirties šioje srityje“, – pasakoja įmonės MB „Papildų vilkai“ vadovė Valda Vilkelienė.

Šiandien Valda ir jos vyras Arnoldas žengia pirmuosius žingsnius verslo pasaulyje: prekiauja įvairiais produktais sportininkams: specialios mitybinės paskirties produktais sportininkams, maisto papildais, dietiniais, sveikais, ekologiškais (riešutų sviestais be pridėtinių aliejų, cukrų, druskų ir konservantų, sojų makaronais, kokosų aliejais ir kt.) maisto produktais.

„Nuolatos ieškome naujų tiekėjų ir gamintojų, bandome atnaujinti prekių asortimentą. Mūsų tikslas – pasiūlyti aukštos kokybės prekes sportininkams už kiek įmanoma labiau prieinamą kainą“, – sako V. Vilkelienė.

– Valda, sugrįžkime į 2017-ųjų balandžio mėnesį, kai įkūrėte verslą. Kaip viskas klojosi?

– Verslo įkūrimui ruošėmės kiek daugiau nei metus. Daug dirbome ir neleidome sau sustoti. Dienos metu darbuodavomės tiesioginiuose darbuose, o naktimis paskutines jėgas atiduodavome savo verslui. Šioje srityje neturėjome jokios patirties, tad daug sykių klydome, turėjome išmokti nemažai pamokų, sužinoti naujų dalykų. Pradžioje buvo ganėtinai sudėtinga perkąsti ir tinkamai vykdyti valstybės įstatymus, reikalavimus, prievoles, susijusias su veikla. Noras atlikti viską tinkamai kainuoja labai daug pastangų, ypač kai neturi patirties.

– Kokie jausmai jus apėmė metus samdomą darbą ir sukūrus naujų darbo vietų?

–Apėmė malonus, tačiau keistas jausmas. Tik tada supratome, kokius mokesčius tenka mokėti valstybei. Ko gero, tik retas dirbdamas samdomą darbą įvertina, kiek darbdaviui kainuoja tavo darbo vieta. Buvo gera žinoti, kad tik nuo tavęs ir tavo atlikto darbo priklauso atlygis.

– Su kokiomis problemomis susidūrėte įkurdami verslą, kas buvo sudėtingiausia?

– Pagrindinė problema kuriant verslą yra lėšos, kurių reikia verslo pradžiai: prekybos įrangai, produktams įsigyti, apyvartinėms lėšoms, valstybės mokesčiams ir kt. Pradžioje visi gautus pinigus investavome į produkciją, sau nepasiėmėme nė cento. Vėliau, kai vyrui ši veikla pradėjo trukdyti tiesioginiam darbui, teko jį mesti. Tuomet ne tik įkūrėme parduotuvę Vilniuje, bet ir perkėlėme ją į elektroninę erdvę (www.fitnesietis.lt). Prie parduotuvės įkūrimo labai prisidėjo Europos Sąjungos investicijos. Pradedantieji verslą iš kredito unijos gali gauti paskolą verslo pradžiai palankesnėmis nei rinkoje sąlygomis. Lengvatinė paskola iš Verslumo skatinimo 2014-2020 fondo, finansuojamo Europos socialinio fondo lėšoms, mums leido įsigyti didesnį kiekį prekių. Be to, šiuo metu naudojamės ir darbo užmokesčio kompensavimo priemone „Subsidijos verslo pradžiai“. Jeigu ne Europos Sąjungos investicijos, ko gero, iki šiol būtume likę svajonių apie nuosavą verslą stadijoje.

– Žiniasklaidoje vis dažniau šmėžuoja straipsniai apie sveiką gyvenseną. Kaip manote, ar tai rodo, kad lietuvaičiai ima gyventi sveikiau?

– Iš tiesų, lietuviai vis daugiau dėmesio skiria mitybai ir fiziniam aktyvumui. Visas šių dienų tendencijas išduoda prekybininkai ir paslaugų teikėjai. Jeigu išauga paklausa, tuomet atsiranda ir pasiūla. Žmonės tapo išrankesni maisto produktams, ieško vis įvairesnių ir retesnių, į savo mitybos racioną įtraukia ypač maistingų produktų, kitaip dar vadinamų „supermaistu“. Internete daugėja sveikų ir labai įdomių receptų. Nuolat atsidaro naujų ir didesnių sporto klubų, siūlančių sportuoti už daugeliui priimtiną kainą, ko seniau tikrai nebuvo. Sporto treneriai siūlo savo paslaugas, kurios gana dažnai yra reklamuojamos ir socialiniuose tinkluose. Daug žmonių seka sveikos gyvensenos puslapius ir jų informacija dalijasi tarpusavyje.

– Pradėti gyventi sveikai nėra lengva. Kokie didžiausi iššūkiai pasitaiko kelyje link sveikesnio gyvenimo?

– Žmonėms dažniausiai pritrūksta valios siekti užsibrėžto tikslo. Dažniausiai jie nesėkmes bando „nurašyti“ laiko trūkumui. Nenorima išeiti iš komforto zonos, bet tik sunkiai dirbant galima pasiekti užsibrėžtų tikslų.

– Vilniuje turite papildų parduotuvėlę, kurioje prekiaujate ne tik maisto papildais, tačiau ir sveikais produktais, tarkime, Bolivinėmis balandomis, baltyminiais makaronais, riešutų sviestu ir t. t. Kodėl svarbu, kad šiuolaikiniai žmonės atkreiptų dėmesį į savo mitybą ir jos principus?

– Labai svarbu atkreipti žmonių dėmesį į sveikus produktus ir jų vartojimą, nes mes valgome labai daug cukraus, konservantų, stabilizatorių, emulsiklių ir kitokių maisto priedų turintį maistą. Tai kenkia mūsų sveikatai.

– Kaip atrodo jūsų pačios mitybos principai? Kokių produktų stengiatės išvis nevartoti?

– Stengiuosi vartoti mažiau produktų, turinčių daug cukraus. Baltus miltus keičiu į pilno grūdo, neperku batonų, bandelių ir kitokių kvietinių gaminių. Atsisakiau majonezo, salotose keičiu jį alyvuogių aliejumi. Riboju riebios mėsos ir saldumynų suvartojimą.

– Ką galėtumėte patarti žmonėmis, bandantiems gyventi sveikiau, į ką reikėtų atkreipti dėmesį ir kaip greičiau pasiekti norimų rezultatų?

– Svarbu fizinis aktyvumas ir sveikos mitybos režimas. Reikėtų nustoti vaikytis greitai veikiančių dietų. Riebalai užauga ne per vieną dieną, todėl reikia laiko ir riebalų ištirpimui.

– O kaip galėtumėte apibrėžti savo sėkmingo verslo paslaptį?

– Viskas įmanoma, tik reikia daug ir sunkiai dirbti.

5 patarimai, norintiems pradėti sveikai maitintis ir gyventi

1. Reikia valgyti daug daržovių, gauti baltymų su kiekvienu maistu ir vartoti geruosius riebalus.

2. Valgyti lėtai, mažomis porcijomis, 5- 6 kartus per dieną, kas 3 valandas.

3. Gerti daug vandens.

4. Jokio greito maisto, baltų miltų ir saldumynų, negerti gazuotų gėrimų.

5. Sportuoti ar bent jau daugiau judėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.