Seniausias Kauno žirgynas turi naują šeimininką

 

 „Marvelės“ žirgynas.
 „Marvelės“ žirgynas.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2018-02-05 14:10, atnaujinta 2018-02-05 15:26

 

Kaunietis Bartas Pocius nuo vaikystės žavėjosi žirgais. Ilgainiui jodinėjimas tapo vyro aistra ir jis vis pasvajodavo apie nuosavą žirgyną. Visai neseniai daugiau nei 20 metų versle besisukančio vyro svajonei buvo lemta išsipildyti.

„Kauno miesto savivaldybė sutiko parduoti „Marvelės“ žirgyną, o mes laimėjome konkursą. Savivaldybei davėme pažadą – šią vietą paversti Kauno vizitine kortele, kad gyventojai galėtų didžiuotis vieninteliu miesto žirgynu“, – džiaugiasi B. Pocius, įmonės UAB „Flameksas ir Ko“ savininkas.

Pasak verslininko, po žirgyno nupirkimo per mažiau nei per tris mėnesius dalis pastatų (apie 80 %) buvo suremontuoti, kad besilankantiems būtų kuo saugiau ir patogiau. Tiesa, Bartas turi planą per ateinančius penkerius metus šį žirgyną paversti pačiu moderniausiu Lietuvoje, atitinkančiu paskutinius žirginio sporto reikalavimus – tikimasi čia rengti tarptautines žirgų varžybas.

„Pirkdami šį žirgyną svajojame, kad bent kartą per mėnesį čia vyktų varžybos. Jeigu varžybos vyksta Klaipėdoje, žmogui atvykti iš Vilniaus užtrunka nemažai laiko, arklių transportavimo kaštai taip pat dideli, be to, ilgos kelionės metu jie patiria nuovargį. Tuo tarpu Kaunas yra Lietuvos centre, jį lengva pasiekti tiek iš Vilniaus, tiek iš Klaipėdos, tiek iš Marijampolės ar kitų miestų“, – sako B. Pocius.

– Bartai, kaip jūsų gyvenime atsirado verslas?

– Studijų laikais mainų programos dėka metus laikau praleidau Vokietijoje. Būdamas šioje šalyje ėmiau svarstyti galimybę imtis verslo gimtinėje, tačiau neslėpsiu, buvo ir dvejonių, mat gyvenimo sąlygos Vokietijoje buvo išties pavydėtinos.

– Dauguma Lietuvos verslininkų nesidžiaugia sąlygomis Lietuvoje. O jūs, ar nesigailite, kad pasirinkote ne Vokietiją, o gimtąją Lietuvą?

– Esu įsitikinęs, kad laimę ir savo vietą po saule galima atrasti visur. Svarbiausia, žengti teisingus žingsnius ir priimti reikiamus sprendimus. Džiaugiamės, kad vystant verslą Lietuvoje netrūksta užsakymų, turime šaunių partnerių.

– Grįžęs į Lietuvą įkūrėte priešgaisrine įranga prekiaujančią įmonę. Tai gana neįprastas sprendimas.

– Šis verslas patraukė tuo, kad siūlomos prekės ar paslaugos yra ne pasirinkimo laisvė, o būtinybė. Priešgaisrinė įranga turi būti tiek komercinėse patalpose, tiek gyvenamuosiuose namuose. Tokia veikla man pasirodė patraukli. Vienintelis žaidėjas šioje srityje – konkurentai, tačiau jeigu sugebi pateikti kokybiškesnę ir pigesnę paslaugą, tapsi nugalėtoju.

– Neseniai įsigijote ir „Marvelės“ žirgyną Kaune. Atrodo, tai dvi visiškai skirtingos sritys. Kodėl antrajam verslui pasirinkote būtent žirgyną?

– Nuo pat vaikystės žirgai buvo mano aistra. Prieš 6-7-erius metus nusipirkau nuosavą žirgą, po truputį ėmiau mokytis jodinėti, tai tapo mano hobiu ir „liga“, kuriai ilgainiui norisi skirti vis daugiau laiko. Šia liga užsikrėtė ir mano žmona bei vaikai, mes visi dieviname leisti laiką žirgyne! Kol nebuvau pradėjęs jodinėti, maniau, kad šiuo sportu niekas nesidomi, tačiau stipriai klydau. Pastebėjau, kad šios sporto šakos paklausa yra, tačiau nėra pasiūlos arba ji yra, tačiau – nekokybiška.

Turėti žirgyną buvo mano svajonė, kurią, atsiradus galimybei, išpildžiau. Planavome žirgyną atidaryti Karmėlavoje, praėjusiais metais gavome leidimą statyboms, tačiau tuo metu sužinojome apie planuojamą savivaldybei priklausančio „Marvelės“ žirgyno privatizaciją. Sustabdėme statybos darbus Karmėlavoje ir laukėme aukciono, o jį laimėję įsigijome „Marvelės“ žirgyną.

– Kas buvo sudėtingiausia ėmus vadovauti naujam verslui?

– Versle sukuosi daugiau nei 20 metų, turiu sukaupęs daug žinių, o žirgais ir jų sportu domėjausi ne vienerius metus. Keliaudamas į Vokietiją, Olandiją, Belgiją ir daugelį kitų šalių stebėdavau kitų žirgynų veiklą. Puikiai mačiau, ko šioje srityje trūksta. Vedamas entuziazmo, per 3-4-erius metus šioje srityje sukaupiau išties labai daug žinių. Stengiausi suprasti, ką galima pasiūlyti klientui, kad tai pateistinų jo lūkesčius. Vadovavimas žirgynui man nėra sudėtinga užduotis.

– Teko skaityti, kad „Marvelės“ žirgynui reikalinga renovacija. Kokių pokyčių gali tikėtis šio žirgyno klientai?

– Žirgyną įsigijome stipriai apleistą, netgi, galima sakyti, kritinės būklės. Stogai kiauri, sienos – subyrėjusios, vietomis įsiveisęs grybelis, jojimo aikštės – „tešlynai“, sukauptos mėšlo krūvos ir t. t. Didelė tikimybė, kad nieko nedarant dauguma pastatų tiesiog sugriūtų. Per visą žirgyno egzistavimo laiką niekas nenorėjo į jį investuoti, iš jo norėjo išpešti tik kuo daugiau naudos. Pirkdami šį žirgyną mes puikiai supratome, kad jis yra stipriai apleistas, tačiau mums rūpėjo ne buhalterė pastato vertė, o tai, jog jis yra seniausias Kauno žirgynas, turintis istoriją ir esantis puikioje vietoje.

Iš Vokietijoje jau buvo atvykę architektai, drauge su lietuviais jie projektuoja visus žirgyno pastatus, kai kurių laukia rekonstrukcija, kapitalinis perstatymas. Norime, kad žirgynas atitiktų naujausias šių laikų architektūrines tendencijas. Projektavimas, leidimai statybų darbams pradėti – gana ilgai trunkantis procesas. Per tą laiką, kol žirgynas buvo užsidaręs, sulaukėme daugybės skambučių. Žmonės nori čia sugrįžti ir jodinėti. Dedame visas pastangas, kad pastatas būtų bent jau minimaliai restauruotas, kad žmonės galėtų ir toliau jodinėti.

– Parduodamo žirgyno kaina buvo išties solidi.

– Aukciono metu ji pakilo dar beveik 200 tūkst. Norėjome įsigyti žirgyną, tačiau taip pat svarbu buvo pasilikti pinigų jo remonto darbams. Kreipiamės į banką dėl paskolos. Suskaičiavę objekto įsigijimui ir jo rekonstrukcijai tenkančius kaštus supratome, jog neturime pakankamai nuosavo turto, todėl skolinomės su UAB „Investicijų ir verslo garantijas“ (INVEGA) paskolos garantija. Be to, neseniai pateikėme prašymą dėl palūkanų kompensavimo pagal priemonę „Dalinis palūkanų kompensavimas“, kuri finansuojama Europos regioninės plėtros fondo lėšomis, ir sulaukėme teigiamo atsakymo!

– Ar jūsų žirgyne esančių paslaugų kainos nesikandžioja?

– Stebėjome rinką. Mūsų paslaugų kaina yra nei didesnė, nei mažesnė už vidutinę ir ji neturėtų gąsdinti žmonių. Norime, kad ši paslauga būtų prieinama kiekvienam.

– Versle sukatės ne vienerius metus. Kaip manote, ko reikia, kad verslas būtų sėkmingas?

– Tai priklauso nuo daugybės dalykų. Kaip verslininkas matau, kad iš bet kurios srities galima padaryti sėkmingą verslą, tačiau reikia suburti stiprią komandą, pasiūlyti patrauklią paslaugą ir patrauklią kainą, o tada ir sėkmė turėtų aplankyti.

– Įsivaizduokite, kad į jus kreipiasi jaunas verslininkas, jis prašo patarimo, kur vystyti verslą: gimtinėje ar užsienyje. Ką atsakytumėte jam?

– Gyvenu ir dirbu Lietuvoje, tačiau artimiausiu metu svarstau ir apie verslo pradėjimą užsienyje, mat turiu svajonę gyventi tarp dviejų šalių. Esu įsitikinęs, kad verslą vystyti galima bet kur, Lietuva irgi yra tam tinkama šalis. Be abejo, gimtinėje dėl gimtosios kalbos ar žmonių mentaliteto tai padaryti gali būti kiek lengviau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.