Su spurgomis Amerikoje išgarsėjęs lietuvis: tokių kaip aš gali būti dar ne vienas

Kaip gauti svajonių darbą, net jeigu, atrodo, nelabai tinki tam darbui? Kaip užkariauti  Ameriką, kai neturi įspūdingos patirties, reikalingos vizos ir jokių pažinčių? Atsakymą žino lietuvis Lukas Yla, kuris visame pasaulyje išgarsėjo su „spurgų dėžutės“ istorija. 

 Prieš pusantrų metų, 2016-ųjų metų rudenį, Luko Ylos istorija apskriejo viso pasaulio žiniasklaidą.<br> Asmeninio albumo nuotr. 
 Prieš pusantrų metų, 2016-ųjų metų rudenį, Luko Ylos istorija apskriejo viso pasaulio žiniasklaidą.<br> Asmeninio albumo nuotr. 
 Prieš pusantrų metų, 2016-ųjų metų rudenį, Luko Ylos istorija apskriejo viso pasaulio žiniasklaidą.<br> Asmeninio albumo nuotr. 
 Prieš pusantrų metų, 2016-ųjų metų rudenį, Luko Ylos istorija apskriejo viso pasaulio žiniasklaidą.<br> Asmeninio albumo nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-02-07 10:59, atnaujinta 2018-02-07 11:11

Iš pirmų lūpų ją išgirs tarptautinės mokymosi, žinių ir karjeros planavimo parodos STUDIJOS 2018 lankytojai. 

„Mečiau darbą Lietuvoje ir išvykau užkariauti  Amerikos. Be jokio užnugario, be jokių išankstinių susitarimų, kad kažkas mane garantuotai priims. Nebuvo jokios garantijos, tik didelis noras!“, – pasakoja Lukas. Tokių kaip jis į Jungtines Amerikos Valstijas kasdien atvyksta šimtai, gal net tūkstančiai. Tačiau pasiseka vienetams. Lukas nuo pradžių tikėjo, kad tarp tų laimingųjų bus ir jis. 

Prieš pusantrų metų, 2016-ųjų metų rudenį, Luko Ylos istorija apskriejo viso pasaulio žiniasklaidą. Apie jauną vaikiną iš Lietuvos reportažus rodė didžiausi televizijos  kanalai, kalbėjo įtakingi naujienų portalai, laikraščiai ir  žurnalai. Luko originalumas ieškant darbo Silicio slėnyje (JAV), kur įsikūrusios didžiausios informacinių technologijų bendrovės, nustebino net visko mačiusius. 

„Marketingo profesorius“, – jį pavadino televizijos kanalas FOX, „Genijus!“, – skelbė kanalo ABC rytinis šou „Good Morning, America“, „Bosas!“, – savo socialiniame tinkle pakomentavo reperis Snoop Dogg‘as, „Marketingo profesionalas“, – rašė „New York magazine“ ir daugelis kitų visoje planetoje. 

„Atlikau namų darbus, dar būdamas Lietuvoje,  Vilniuje, susidariau svajonių darbo vietų sąrašą, į kurį įrašiau 50 įmonių. Tačiau žinojau, kad įprastais būdais į jas niekaip nepateksiu. Pavyzdžiui, jeigu pildai darbo paraišką internetu, ten turi atsakyti į paprastą, bet viską nulemiantį klausimą – „Ar jau turi Amerikos darbo vizą?“ Aš jos neturėjau, todėl visos durys užsidariusios“, – pasakoja Lukas.

Todėl jis, apsimetęs maistą išvežiojančiu pasiuntinuku, savo pasirinktų Silicio slėnio kompanijų vadovams nunešė po dėžutę spurgų. O kartu su jomis ir savo gyvenimo aprašymą. „Daugelio žmonių CV keliauja į šiukšlių dėžę, o manasis tiesiai jums į skrandį“, – tokį prierašą prie spurgų rado jų gavėjai. Ir žinoma, susižavėjo šiuo vaikino iš Lietuvos išradingumu. Tačiau, kad gautų svajonių darbą to nepakako.

„Mane pagyrė, kad tikrai originaliai save pristačiau, tačiau iškėlė klausimą: o ar tikrai esu toks geras, kad galėčiau dirbti Amerikoje? Juk turėjau vien tik minusus: nesu baigęs universiteto JAV, darbo patirties amerikietiškose kompanijose taip pat neturėjau, kalbu su akcentu ir esu iš ne daug kam girdėtos Lietuvos. Todėl turėjau įrodyti, kad aš sugebu!“, – į parodą STUDIJOS 2018 kviesdamas jaunus, didelių tikslų turinčius žmones sako Lukas Yla.

Tai, kad apie jį kalbėjo viso pasaulio žiniasklaida –- nuo JAV iki Australijos, nuo Pietų Korėjos iki Lietuvos – irgi paties vaikino pasiekimas. Kaip jis tai padarė? „Buvo nesunku“, – nusišypso Lukas, žadantis atskleisti visą veiksmų planą. „Man labai įsiminė garsiojo „Ellen DeGeneres šou” redaktorių darbas. Ten tikrai nepapuola bet kas, vyksta didelė dalyvių atranka. Ir jie man tiesiai šviesiai pasakė, kodėl aš jiems patikau“, – užsimena 27 metų vaikinas. 

Vis tik didžiulio pasisekimo sulaukusio lietuvio karjera JAV susiklostė ne taip, kaip daugelis tikėjosi. Šiandien Lukas jau vėl Lietuvoje – tapo automobilių dalijimosi paslaugas teikiančios įmonės „CityBee“ direktoriumi. Vadovauja didelei komandai ir nuolat plečia verslą.

„Amerika turi labai daug specifinių dalykų, apie kuriuos daug kas Lietuvoje nežino. Gal dabar, kai jau praėjo šiek tiek laiko, viskas atrodo paprasta. Bet tada paprasta nebuvo. Būtent tai ir noriu papasakoti jauniems žmonėms. Vien nupirkti spurgų neužtenka! Aš turėjau neblogai pasistengti ir sukurti ne tik marketingo kampaniją sau, bet ir Amerikos žurnalistams įdomią istoriją, kad būsimiems darbdaviams įrodyčiau, jog vaikinas iš Lietuvos gali padaryti virusinę kampaniją Amerikoje, o spurgos tik ledkalnio viršūnė. Beje, ką nešiu įmonių vadovams rinkausi net pagal spurgų dėžutės dizainą. Tik tada, kai radau tobulai skanias, labai gražiame įpakavime – išnešiojau“, – ragindamas kreipti dėmesį į visas  smulkmenas pasakoja Lukas. 

Jis pasakoja, kad neseniai sulaukė darbo ieškančio vaikino su spurgomis. Deja, bandyta atkartoti idėja nebuvo vykusi. Dėžutėje įdėtas gyvenimo aprašymas išsitepė skanėstų riebalais ir kremais. „Nors atrodo darė tą patį, rezultatai visai kitokie“, – sako Lukas.

Lukas Yla įsitikinęs, kad tokių kaip jis, sužibėjusių Silicio slėnyje lietuvių, gali būti dar ne vienas. Tik jis ragina mažiau svajoti. „Daug kas pas mus mėgsta tik pakalbėti, kaip kažko norėtų, tačiau nieko dėl to nedaro. Žmonės, mažiau galvokit – daugiau darykit. Tai pagrindinė žinutė, kurią noriu perduoti jaunimui“, – šypsosi Lukas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?