Unikalaus Kauno vaikų darželio sėkmė: vaikai moko pedagogus

„Labai džiaugiamės, kad ryžomės surizikuoti ir įkūrėme darželį. Laimingi esame ne tik mes, tačiau ir vaikai bei jų tėveliai“, – sako Kauno „Montessori“ darželio vadovas Martynas Orlauskas.

Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 14, 2018, 11:35 AM

Per trejus metus šis darželis Kaune spėjo užsitarnauti gerą vardą, o vadovai jau svarsto apie plėtrą. „Mes neruošiame genijų, mes tik galime kiekvienai asmenybei suteikti galimybę atskleisti savo gebėjimus, tapti laisvai, gyventi saugiai ir harmoningai“, – sako M. Orlauskas. Kodėl šis darželis yra toks ypatingas ir sėkmingas?

– Kaune tai vienintelis darželis, kuriame vaikai ugdomi pagal Montessori filosofiją. Papasakokite, kuo ši filosofija yra ypatinga ir naudinga mažiesiems?

– Šis mokymas – nėra vien faktų pateikimas vaikui, bet jo įgimto siekio mokytis skatinimas. Pagrindiniai Montessori mokymosi principai – tai savimoka, noras mokytis, žinojimas, kaip tai daryti, savęs vertinimas ir aplinka, kurioje vaikas nejaučia įtampos ir baimės, vyrauja nuoširdi, abipusė pagarba. Montessori pedagoginė sistema pagrįsta principu „mokyti veikiant“, t. y. vaikas ugdomas aktyvia veikla.

Montessori taikoma nauja mokytojo samprata – mokytojas yra aplinkos kūrėjas, vaiko asmenybės raidos stebėtojas ir padėjėjas. Jo vaidmuo pasyvus, kad vaikas pats mokytųsi išreikšti save. Vaikai patys lengvai pasirenka veiklą ir priemones, mokosi savo tempu. Pažinimo siekis skatina toliau mokytis ir atrasti sprendimus, ugdo vidinę motyvaciją. Montessori pedagogika – tai pagalba gyvenimui. Šis metodas nukreiptas į visuomenę ir visatą. Mes visi turime suprasti, kad esame priklausomi nuo gamtinio fenomeno, ką mums reiškia gamta ir kultūra. Vaikai turi išmokti jausti atsakomybę už save, už kitą ir visą bendruomenę.

– Kodėl tėveliai turėtų rinktis būtent jūsų darželį, nepaisant taikomos filosofijos?

– Darželio duris atvėrėme visiškai naujame pastate. Prie pagrindinės Romainių gatvės įsikūręs darželis yra labai patogioje vietoje. Jaukus, iš visų pusių saugiai aptvertas namas. Vidiniame kieme, slėnyje už tvoros tyvuliuoja upelis, kur dažnai svečiuojasi ančių šeimynėlė, gandrai. Nors esame įsikūrę mieste, tačiau tuo pačiu esame netoli gamtos. Pastatas anksčiau kitai paskirčiai nenaudotas, viskas įrengta ir pritaikyta vaikams, dideli vitrininiai langai įleidžia daug saulės šviesos. Darželyje sukurta unikali struktūrizuota aplinka, atskiros erdvės darbui, miegui ir žaidimams. Darželyje visada užtikrinama darbo kokybė ir švara. Vaikams suteikiame visas reikalingas priemones ir inventorių. Mūsų darželyje dirba savo srities profesionalai, nuoširdžiai mylintys savo darbą. Kiekvienoje grupėje dirba trys auklėtojos, papildomus užsiėmimus kartą per savaitę veda profesionalūs dailės, muzikos pedagogai.

Kiekvienais metais kviečiame tėvus atvykti stebėti mūsų veiklą ir įvertinti vaikų padarytą pažangą, pedagogų darbą, sukurtą aplinką. Visus atsiliepimus ir pasiūlymus kruopščiai analizuojame ir stengiamės pritaikyti tolesnėje veikloje.

– Minėjote, kad darželį įrengėte visiškai naujame pastate, įranga – taip pat nauja. Juk verslo įkūrimui reikia nemažai investicijų.

– Taip, iš tiesų. Verslo pradžia tikrai nebuvo lengva, reikėjo nemažai lėšų, o bankai nebuvo linkę skolinti. Mes siekėme sukurti aukščiausius pasaulinius standartus atitinkančią Montessori aplinką, tam buvo reikalingos specifinės priemonės, kurios kainavo tikrai nemažai. Lietuvoje jas buvo sunku rasti, tad teko užsakinėti iš Olandijos. Tad vargu, ar būtume „užkūrę“ verslą, jei nebūtume pasinaudoję Europos Sąjungos investicijomis. Iš kredito unijos pasiėmėme lengvatinę „Verslumo skatinimo 2014-2020“ paskolą, finansuojamą Europos socialinio fondo lėšomis. Kadangi kiek pritrūko nuosavo įnašo, kredito unija kreipėsi į INVEGĄ (red. UAB „Investicijų ir verslo garantijos“) dėl paskolos garantijos. Tai mums iš tiesų palengvino verslo pradžią. Be to, esame girdėję apie darbo užmokesčio kompensavimo priemonę „Subsidijos verslo pradžiai“. Tad šiuo metu svarstome galimybę teikti paraišką jai gauti.

– Kokių patarimų galėtumėte duoti verslininkui, kurio verslas iš pradžių klostosi nesėkmingai. Ką daryti: eiti pirmyn, o gal viską mesti?

– Svarbu nepasiduoti, šventai tikėti savo idėja ir užtikrintai žengti į priekį. Pagrindinis iššūkis, su kuriuo susiduria daugelis verslo savininkų – komunikacija. Gali būti baisu dalytis savo verslu su pasauliu, ypač kai esate nauja įmonė. Jei tikrai norite verslo sėkmės, negalite sau leisti būti drovūs, turite nuolat plėsti pažintis ir bendrauti – nuo pokalbių su klientais iki derybų su tiekėjais dėl mokėjimo sąlygų.

– Praėjo tik treji metai, kai jūsų darželis yra atvėręs duris, o jūs jau galvojate apie plėtrą. Iš ko susideda jūsų sėkmės receptas?

– Svarbu tikėti tuo, ką darai, mylėti savo darbą, o rezultatai patys ateina. Mes labai džiaugiamės esamais darbuotojais ir esame įsitikinę, kad, norint sukurti sėkmingą verslą, būtina aplink save suburti motyvuotą ir profesionalią komandą. Mūsų sėkmės receptas yra ugdymo vadovė ir Montessori siela Angelė Janonienė, žinoma ir labai patyrusi Montessori pedagogė, turinti eksperto kategoriją. Jos Jungtinėse Amerikos Valstijose, Vokietijoje, Skandinavijoje sukauptos žinios ir ilgametė patirtis yra neįkainojama mūsų veikloje. Be jos didelio indėlio ir tikėjimo, tikrai nebūtume pasiekę tokių rezultatų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?