Revoliucija rinkoje: naujas turizmo operatorius atskleidė, kur ilsėtis skraidins lietuvius

Į Lietuvos turizmo rinką įsivežė naujas žaidėjas – 29 metų patirtį turizmo srityje turintis Lenkijos kelionių organizatorius „Itaka“, skraidinantis daugiau kaip 100 skirtingų krypčių. Tiesa, kol kas ne iš Lietuvos. Tačiau jau balandį lietuviai galės keliauti su juo. 

Į Lietuvos rinką žengia dar vienas kelionių organizatorius. <br>D.Umbraso nuotr.
Į Lietuvos rinką žengia dar vienas kelionių organizatorius. <br>D.Umbraso nuotr.
Į Lietuvos rinką žengia dar vienas kelionių organizatorius. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Į Lietuvos rinką žengia dar vienas kelionių organizatorius. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Small Planet Airlines“ užsakomaisiais reisais skraidina turistus įvairiose šalyse.  <br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Small Planet Airlines“ užsakomaisiais reisais skraidina turistus įvairiose šalyse.  <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Į Lietuvos rinką žengia dar vienas kelionių organizatorius. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Į Lietuvos rinką žengia dar vienas kelionių organizatorius. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Į Lietuvos rinką žengia dar vienas kelionių organizatorius. <br>V.Balkūno nuotr.
Į Lietuvos rinką žengia dar vienas kelionių organizatorius. <br>V.Balkūno nuotr.
Į Lietuvos rinką žengia dar vienas kelionių organizatorius. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Į Lietuvos rinką žengia dar vienas kelionių organizatorius. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Į Lietuvos rinką žengia dar vienas kelionių organizatorius. <br> „Itaka Lietuva“ nuotr. 
Į Lietuvos rinką žengia dar vienas kelionių organizatorius. <br> „Itaka Lietuva“ nuotr. 
Į Lietuvos rinką žengia dar vienas kelionių organizatorius. <br> „Itaka Lietuva“ nuotr. 
Į Lietuvos rinką žengia dar vienas kelionių organizatorius. <br> „Itaka Lietuva“ nuotr. 
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Feb 20, 2018, 9:39 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 12:37 PM

Balandžio viduryje „Itaka“ pradės skraidinti lietuvius ilsėtis. Nuo antradienio bendrovė jau parduoda keliones. Į jas bus galima leistis iš Vilniaus. Lenkai lietuvius šią vasarą skraidins į Kretą, Turkiją, Kerkyrą (Korfu). Tarkim, aštuonių dienų kelionė į Turkiją ar Kerkyrą atsieina nuo 479 eurų. 

Bendrovė žada siūlyti ir akcijų, kartais kainas keis net ir kasdien. 

„Šiandien nenorime atskleisti savo visų planų. Netrukus pateiksime informaciją apie kitos žiemos kryptis. Analizuojame, kur lietuviai mėgsta keliauti“, – sakė „Itaka Lietuva“ atstovai. 

„Itaka“ svarsto ir galimybę lietuvius skraidinti į egzotines šalis, tačiau nežino, ar tai bus įgyvendinta, o jei bus, tai kada. Lenkijos kelionių rengėjo turistus lietuvius skraidins aviakompanija „Travel Service“, nors Lenkijoje jie bendradarbiauja ir su lietuvių aviacijos įmone „Small Planet Airlines“.

Kelionių organizatorius planuoja šią vasarą pasiekti 12 000 keliautojų iš Lietuvos srautą. 

Nusitaikė ir į latvius bei estus  

Lietuvoje „Itaka“ įsikūrė vos prieš mėnesį. Kol kas ji neina į Latvijos ir Estijos rinkas, tačiau ketina netrukus į jas žengti. 

„Praėjus vos mėnesiui nuo įmonės veiklos pradžios stokojame darbuotojų, kurie užtikrintų visapusišką veiklą. Atsirenkame agentus", – sakė „Itaka Lietuva“ direktorius Dominikas Milowskis.

Kokią rinkos dalį ketina užgriebti lenkai Lietuvoje?

„Neskelbsime deklaracijų. Nesakome, kad būsime lyderiai Lietuvoje, tačiau norėsime būti sąžiningu konkurentu Lietuvoje. Mes pažįstami su „Novaturu“, – sakė „Itaka“ viceprezidentas, „Itaka Lietuva“ valdybos narys Piotras Heniczas.  

„Kalbant apie konkurentus, padėtis rinkoje labai aiški. Yra du pagrindiniai organizatoriai“, – pabrėžė D.Milowskis. 

Kaip „Itaka“ konkurentą Lietuvoje jis nurodė „Kidy Tour“.

„Mes nebijome konkurencijos. Lenkijoje mums teko veikti labai didelės konkurencijos sąlygomis. Laikomės pozicijos, kad konkurentai mus tik sustiprina, o klientai gauna tik geriausius pasiūlymus“, – sakė „Itaka“ atstovai. 

„Itaka“ jau turi biurą Vilniuje, ketina jį atidaryti ir Klaipėdoje. 

Lenkijoje lyderiai

Dabar „Itaka“ yra Lenkijos turizmo rinkos lyderė. Pernai įmonė pasiekė 526 mln. eurų apyvartą ir aptarnavo 766 tūkst. turistų. Rinkos dalis Lenkijoje pernai pasiekė 34 proc. kaimyninės šalies rinkos. Klientams ilsėtis jie siūlo 100 šalių.

Pagrindinė būstinė yra Opolėje – tai nedidelis miestas, turintis vos 100 tūkst. gyventojų. Iš ten kilę „Itaka“ savininkai.

„Itaka“ turi 175 atstovybes Lenkijoje, taip pat Vilniuje, Kaliningrade, Breste, Ostravoje. Turi ir aviacijos bei tarptautinį klientų padalinius. Jie įsikūrę Varšuvoje.

Siūlo įvairų poilsį

„Gerai tai, kad mūsų įmonės gera finansinė padėtis. Įmonė auga. Man atrodo, kad esame pakankamai gerbiami. Mums svarbu, kad mūsų veikla būtų pelninga“, – pabrėžė „Itaka“ viceprezidentas, „Itaka Lietuva“ valdybos narys Piotras Heniczas.

Jis vardijo įmonės siūlomas kryptis: „Turime pasiūlymų, kurie skirti šeimoms su vaikais, taip pat „Itaka“ draugams, tik suaugusiems, kurie nenorėtų atostogaudami būti tarp triukšmaujančių vaikų, siūlome ir aukščiausios klasės viešbučių.

Nepamirštame ir tų, kurie nori aktyviai ilsėtis. Nepamirštame klientų, kurie nori ilsėtis ne gulėdami paplūdimyje, o ieško pažintinio poilsio, rengiame daug ekskursijų, taip pat kruizus.

Iš Vroclavo siūlome skirsti į Dominikos Respubliką, Zanzibarą, Kubą.“

Lenkijoje pasidarė per ankšta

„Mūsų galimybės plėstis Lenkijoje jau ribotos“, – pabrėžė „Itaka“ viceprezidentas, „Itaka Lietuva“ valdybos narys P.Heniczas.

„Itaka“ jau atidarė savo įmones Turkijoje, Dominikos Respublikoje ir kitur.

„Dar vienas mūsų noras – parduoti keliones už Lenkijos ribų“, – sakė Lenkijos įmonės atstovas. 

Prieš dešimtmetį „Itaka“ pradėjo keliones pardavinėti čekams, baltarusiams. Taip susidomėta ir Lietuva. Buvo užmegztas ryšys su Lietuvos kelionių agentūra „Alfaturas“. 

Nuo 2009 metų su „Itaka“ iš Lietuvos keliavo keliasdešimt tūkstančių lietuvių.

„Tad „Itaka“ nėra nepažįstamas lietuviams. Keliaujančiųjų iš Lietuvos su mumis skaičius labai auga“, – pabrėžė P.Heniczas.

Pasirūpino reikalingu dokumentu

Praėjusią savaitę Valstybinis turizmo departamentas išdavė bendrovei „Itaka Lietuva“ kelionių organizatoriaus pažymėjimą. Įmonė apsidraudusi 200 tūkst. eurų suma. Draudimas galioja iki kitų metų sausio pabaigos. Galima palyginti: „Novaturas“ apsidraudęs 5,45 mln. eurų, „Tez Tour“ – 6,32 mln. eurų.

„Itaka Lietuva“ turi penkis darbuotojus, įmonei vadovauja Dominikas Milowskis.

„Itaka“ jau kone dešimtmetį siūlo keliauti ir lietuviams, tiesa, skristi iš Varšuvos, jau kuris laikas „Itaka“ turi ir interneto svetainę lietuvių kalba.

„Itaka“ per Varšuvą siūlo skristi į populiarius Turkijos, Egipto, Bulgarijos, Ispanijos, Italijos, Maroko kurortus, taip pat į Makedoniją, Andorą, Albaniją ar toliau – į Žaliąjį Kyšulį, Tanzaniją, Kubą, Panamą ir kitur.

Naujo išvykstamojo turizmo atėjimo į rinką svarbą dar tik vos pasigirdus šiai žiniai palankiai įvertino Nacionalinės turizmo verslo asociacijos prezidentė, kelionių agentūros „Estravel Vilnius“ vadovė Žydrė Gavelienė.

„Tai yra galingas žaidėjas, turintis didelę derybinę galią. Manau, kad jo galimybės pasiūlyti geresnes kainas, nei šiandien turime Lietuvoje, bus labai didelės ir tai privers konkurentus pasistengti, pasitempti. Antras dalykas –patirtis vystant kelionių kryptis: „Itaka“ turi labai daug krypčių. Manau, kad jie padarys pokytį, atidarys tam tikras rinkas ir lietuviams bus daugiau galimybių kur skristi“, – BNS yra sakiusi Ž.Gavelienė.

Sandoris baigėsi nesėkme

Praėjusių metų vasarą pranešta, kad Lenkijos „Itaka“ už neskelbiamą sumą ketina įsigyti 100 proc. „Novaturo“ akcijų iš didžiausio Vidurio ir Rytų Europos privataus kapitalo investicijų fondo „Enterprise Investors“ ir kitų smulkiųjų akcininkų.

Tačiau sandoris neįvyko. Lapkritį „Novaturo“ savininkė Lenkijos privataus kapitalo investicijų bendrovė „Enterprise Investors“ pranešė, kad prieš 4 mėnesius pasirašytas susitarimas dėl pardavimo įšaldomas nesulaukus konkurenciją prižiūrinčių institucijų leidimo.

„Mes derėjomės dėl „Novaturo“. Mūsų derybos truko porą metų ir baigėsi sėkme. Tačiau kai buvo pasirašytas sandoris ir „Itaka“ formaliai tapo „Novaturo“ savininke, pradėjome ruoštis įmonės valdymui.

Atitinkama valstybės struktūra, kuri turėjo patikrinti, kad viskas vyko tvarkingai, labai tą procesą vilkino. Abiem pusėms – „Itakai“ ir „Novaturui“ – tai buvo ilgas laikas ir partnerių kantrybė išseko. Negalėjome tuo metu vykdyti jokios veiklos, rengtis sezonui, bėgo mėnesiai, tad ta sutartis neįsigaliojo. Sandoris nepavyko.

Buvome pasirengę ir tokiam scenarijui“, – sakė „Itaka“ vadovas.

P.Heniczas sakė, kad Lietuvos rinka vis tiek viliojo, todėl nelaukdami nutarė pradėti veiklą Lietuvoje savarankiškai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.