Jaunosios verslininkės sėkmės istorija: verslas užkariavo 8-ias pasaulio šalis

„Mano verslas turėjo labai daug etapų“, – sako blakstienų studijos „2HD-Lashes“ įkūrėja Gabija Gasiūnaitė. Gabija pradėjo nuo „2hd-lashes“ prekinio ženklo distribucijos Italijoje, o šiuo metu yra šio prekinio ženklo savininkė Europoje, Azijoje ir Afrikoje.

 „2HD-Lashes“ įkūrėja Gabija Gasiūnaitė.
 „2HD-Lashes“ įkūrėja Gabija Gasiūnaitė.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Feb 21, 2018, 10:35 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 10:36 AM

„Turime oficialias atstovybes Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, Norvegijoje, Anglijoje, Airijoje, Italijoje ir Egipte. Šiuo metu daugiausia planuojame plėstis į arabų šalis“, – užsimena G. Gasiūnaitė.

Versli moteris yra įsitikinusi: plėtojant verslą labai svarbu sukurti malonią darbo aplinką ir padaryti taip, kad darbuotojai nejaustų per didelio spaudimo, bet tuo pačiu gerbtų savo darbovietę ir didžiuotųsi būdami jos dalimi.

„Ne ką mažiau svarbu investuoti į savo darbuotojų kvalifikaciją. Tai yra ilgalaikė investicija, kuri tikrai atsipirks. Darbuotojus reikia mylėti, gerbti, jei nori, kad jie tą patį jaustų darbdaviui. Nebijokite pagirti darbuotojų ir suprasti žmogiškas situacijas, juk visko nutinka“, – šypsosi pozityvioji verslininkė.

– Gabija, ko gero, ne vienas žmogus svajoja apie nuosavą verslą. Kaip jums pavyko užkurti savąjį?

– Iš tiesų, niekad nenorėjau savo nuosavo verslo. Mano svajonė buvo dirbti banke arba panašiose finansų institucijose. Nuosavą verslą turiu jau 6-erius metus, tačiau viskas įvyko neplanuotai. Tiesiog priėmiau pasitaikiusią galimybę.

– Dažnai žmonės bijo mesti samdomą darbą ir pradėti dirbti sau. Jūs, kaip žengusi šį drąsų žingsnį ir pradėjusi užsiimti verslu, ką galėtumėte pasakyti tiems, kurie baiminasi? Kodėl verta pradėti dirbti sau?

– Dirbti sau yra labai sunku. Jau 6-erius metus neturėjau normalių atostogų. Jeigu išvykstu kažkur pailsėti, mintys vis vien sukasi apie darbą, nuolat tikrinu elektroninį paštą. Nuosavo verslo turėjimas reiškia besąlygišką atsidavimą jam. Verslas tampa tarsi kūdikiu, kurį augini, o pasiekti rezultatai suteikia neapsakomai daug emocijų. Sakoma: mylėk savo darbą ir niekada nereikės dirbti. Taip ir su nuosavu verslu, turi daug rūpesčių, darbo, bet viso to nejauti, nes verslas yra tavo, ir tai viską atperka.

– Italijoje baigėte studijas, vėliau teko gyventi Egipte. Ar kartais neaplanko mintys, kad nereikėjo perkelti verslo į Lietuvą?

– Pirmąją įmonę Italijoje įkūriau 2012-aisiais, kadangi mano veikla yra tarptautinė, negaliu sakyti, kad kyla minčių apie kitas valstybes, nes mes eksportuojame prekes į Europą, Aziją, Afriką. Įmonę perkėlėme į Lietuvą, nes čia mokestinė sistema yra daug lengvesnė nei Italijoje. Be to, jau buvau grįžus gyventi į Lietuvą, tad taip buvo paprasčiau tvarkyti įmonės reikalus.

Manau, kad gyvename tokiais laikais, kai valstybės sienos jokių apribojimų neturi. Daug kam buvo sunku suvokti, kaip įmonė gali egzistuoti tik internetinėje plotmėje, tačiau 5-erius metus veikėme tik kaip elektroninė parduotuvė. Šie metai yra pirmieji, kai esame atsidarę parduotuvę ir blakstienų studiją.

– Dėl kokių priežasčių užsiimti verslu Lietuvoje yra paprasčiau nei užsienyje?

– Negalėjau atsidžiaugti tuo, kad Lietuvoje yra sudarytos puikios sąlygos pradėti savo veiklą. Nuo individualios veiklos iki UAB atidarymo – tai yra labai paprasta, tereikia kreiptis į VMI ir ten galima gauti visą reikiamą informaciją. Be to, internete viskas labai aiškiai surašyta. Italijoje atsidaryti įmonę yra beveik neįmanoma misija, vietinė mokesčių inspekcija jokios informacijos nesuteikia. Kai pirmą kartą ten kreipiausi, gavau atsakymą, kad turiu būtinai kreiptis į buhalterių įmonę ir jų prašyti pagalbos.

Aš tai priėmiau kaip iššūkį ir per kelias savaites pati susitvarkiau visus įmonės atsidarymo dokumentus. Buvo tikrai sunku, nebuvo įmanoma rasti tikslių duomenų apie reikiamus dokumentus, ir kokius žingsnius reikia žengti. Lietuvoje tokių sunkumų neturėjau.

– Visą gyvenimą domėjotės finansais, ko gero, ir pati nemanėte, kad blakstienos taps ne tik pajamų šaltiniu, tačiau ir verslu. Kodėl būtent blakstienos?

– Blakstienos mane pavergė, tačiau iki šiol nerandu tikslaus atsakymo, kodėl tai pradėjau daryti. Maždaug prieš dešimt metų pirmą kartą nuėjau prisiauginti blakstienų ir mane sužavėjo jų efektas. Tuo metu jau gyvenau Italijoje. Grįžau ten ir supratau, kad mano regione nėra nė vienos meistrės, kuri tuo užsiimtų. Šioje vietoje padėjo mano finansiniai sugebėjimai.

Apskaičiavau, kad jeigu Lietuvoje tai yra populiaru, populiaru bus ir Italijoje, o jei dar tai padarysiu pirma, tai bus mano pranašumas. Pamačiau puikias monopolio galimybes. Ketverius metus Sardinijos regione veikiau be konkurencijos. Dabar šios paslaugos paklausa ženkliai išaugo, turiu virš 500 mokinių visame pasaulyje, sekančių mano pėdomis.

– Blakstienų priauginimas yra gana nišinis dalykas, tačiau jums gana greitai pavyko pasiekti aukštumų. Kokia viso to paslaptis: didelis darbas, gera komanda, užsispyrimas?

– Tikrų aukštumų nepasieksi, jeigu neįdėsi labai daug darbo. Užsispyrimas taip pat labai reikalingas. Dažnai tenka pūsti prieš vėjo malūnus. Man labai padeda mano šeima, jų palaikymas yra vienas iš sėkmės faktorių. Šiame versle buvo ašarų, nesėkmių, tačiau su stipriu palaikymu net ir šie dalykai negąsdina. Verslas nebūtų toks, koks jis šiandien yra, jeigu ne stipri komanda, išsibarsčiusi po visą pasaulį. Versle labai svarbu nebijoti naujovių ir būti atviriems galimybėms, domėtis rinka.

– Kaip įkūrus verslą jums padėjo Europos Sąjungos investicijos?

– Kreipiamės į kredito uniją dėl lengvatinės paskolos „Verslumo skatinimo fondas 2014-2020, finansuojamas iš Europos socialinio fondo“. Kadangi pritrūko užstato, UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) kredito unijai suteikė garantiją už mūsų paskolą.

Tai mums leido stipriai išplėsti prekių asortimentą ir vykdyti spartesnę plėtrą į naujas rinkas. Dabar turime labai rimtą prekių sandėlį ir galime prekes tiekti net į keliolika pasaulio valstybių. Be to, gauta lengvatinė paskola mums suteikė galimybę pasinaudoti ir darbuotojų darbo užmokesčio kompensavimo priemone „Subsidijos verslo pradžiai“.

– Kokių patarimų galėtumėte duoti pradedantiesiems verslininkams?

– Svarbiausia turėti gerą verslo planą, racionaliai apsvarstyti savo galimybes, jausti ribą, kiek galima rizikuoti, nes versle nebūtinai vien tik seksis. Iš pradžių reikėtų žengti mažais žingsneliais, taip rizika sumažėja. Šiandien versle jau yra vakar, reikia visada žiūrėti į priekį ir ieškoti naujovių.

– Galbūt turite kokių nors ateities planų, susijusių su verslu?

– Pagrindinis planas yra nebankrutuoti. O jeigu rimtai, per trejus artimiausius metus norėčiau išplėtoti verslą dar 6-7-iose valstybėse. Didžiausias dešimtmečio planas – ištobulinti blakstienų gaminimo technologijas ir turėti nuosavą gamybos grandinę.

Patarimai toms, kurios nori prisiauginti blakstienas:

1. Labai svarbu sužinoti, kokia produkcija yra naudojama.

2. Visada siūlau apžiūrėti meistro darbų nuotraukas. Įsitikinkite, kad jis atliktas teisingai – priaugintos blakstienos nėra suklijuotos tarpusavyje ar per arti voko (turi būti palikta bent minimalus 0.5 mm atstumas nuo akies voko). Blakstienos neturėtų būti per daug ilgos. Turi nesimatyti pažeistų natūralių blakstienų.

4. Blakstienų priauginimas kenkia natūralioms blakstienoms – MITAS. Kokybiškas blakstienų priauginimas nekenkia.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.