Rusijos šmėklos atsikračiusi bendrovė parduoda Sibirą visam pasauliui

Estijoje įsikūrusi rusiška kompanija parduoda kosmetiką, pagamintą iš Sibiro žolelių. Tokia tad keista bendrovės „Natura Siberica“ kombinacija. 

 Šiuo metu „Natura Siberica“ turi ir devynias savo parduotuves užsienio šalyse – Danijoje, Ispanijoje, Honkonge, Estijoje, Serbijoje ir Juodkalnijoje. <br> BBC nuotr. 
 Šiuo metu „Natura Siberica“ turi ir devynias savo parduotuves užsienio šalyse – Danijoje, Ispanijoje, Honkonge, Estijoje, Serbijoje ir Juodkalnijoje. <br> BBC nuotr. 
 Įmonės gaminamos kūno priežiūros priemonės platinamos ir Lietuvoje. <br> A.Srėbalienės nuotr.
 Įmonės gaminamos kūno priežiūros priemonės platinamos ir Lietuvoje. <br> A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 25, 2018, 10:08 AM

2008 įkurta kompanija, gaminanti įvairius plaukų ir odos priežiūros produktus, turinti 4 tūkst. darbuotojų savo fabrikuose Rusijoje ir Estijoje, šiandien kosmetiką iš Sibiro žolelių eksportuoja po visą pasaulį, o metiniai kompanijos pardavimai siekia 300 milijonų dolerių, rašo BBC.

Iš meilės Rusijai

Kompanijos įkūrėjas Andrejus Trubnikovas, anksčiau plėtojęs gėrimų verslą, pasakojo nauja sritimi susidomėjęs, nes norėjęs padėti diversifikuojant Rusijos ekonomiką, kuri buvo labai smarkiai priklausoma nuo energetikos sektoriaus. 

„Idėja kilo suvokus, kad Rusija eksportuoja tik naftą ir dujas. Tuomet pagalvojau, kad turime tokį švarų regioną kaip Sibiras, kuriame pilna įvairiausios augmenijos. Taip ir kilo idėja sukurti kosmetikos prekės ženklą, paremtą tomis Sibiro žolelėmis“, - pasakojo jis. 

A.Trubnikovas nusipirko fermą Sibire, kurioje pradėjo auginti įvairias vaistažoles ir pasamdė vietinių gvyventojų, kad jam padėtų. 

Siekdamas tarptautinės sėkmės verslininkas iš karto nusprendė, kad savo firmą pristatys ne kaip rusišką, o kaip sibirietišką. 

„Nenorėjau, kad ant etikečių būtų užrašai „Rusiška kosmetika“, - sakė jis.

Jo idėja pasiteisino – šiandien 15 proc. produkcijos „Natura Siberica“ eksportuoja į 45 Europos šalis bei Aziją. Kosmetika itin populiari Ispanijoje ir Graikijoje. 

Iškilo sunkumų

Ir nors dabar bendrovės populiarumas visame pasaulyje tik auga, A.Trubnikovas pripažįsta iš pradžių, bandydamas rasti eksporto partnerių, susidūręs su daug problemų. 

Verslininkas turėjo tikslą Jungtinę Karalystę paversti viena pirmųjų eksporto partnerių, tačiau jam niekaip nesisekė rasti parduotuvių, kurios sutiktų prekiauti „Natura Siberica“ produktais. 

A.Trubnikovas pats nuvyko į Londoną siekdamas išsiaiškinti, kur slypi problema. Paaiškėjo, kad britai Sibirą įsivaizdavo kaip tokią šaltą vietą, kad ten negalėtų augti jokios vaistažolės. 

„Jie man sakė, kad aš turbūt pats nesu buvęs Sibire, nes ten nėra jokių augalų, jokių medžių, tik sniegas ir ledas“, – juokėsi verslininkas.

Laimei, prancūzai pasirodė optimistiškesni. Šioje rinkoje „Natura Siberica“ sulaukė pasisekimo, po kurio kosmetikos gaminiai netruko įsitvirtinti ir kitose Europos rinkose.

Politika nepadeda

Šiuo metu „Natura Siberica“ turi ir devynias firmines savo parduotuves užsienio šalyse – Danijoje, Ispanijoje, Honkonge, Estijoje, Serbijoje ir Juodkalnijoje. 

„Tai mums suteikia galimybę reklamuoti savo prekės ženklą ir žmonės parodyti jo unikalumą, nes per kitus prekybininkus tai sunku padaryti“, – sakė kompanijos tarptautinių projektų vadovė Alicia Zelenkova. 

Kompanija, kurios būstinė įsikūrusi Maskvoje, kai kuriuos produktus gamina specialiai tam tikroms užsienio rinkoms, be to, pagal jas pritaiko ir pakuočių dizainus. 

Bendrovės ateities planuose – JAV rinka. Bet A.Trubnikovas pripažįsta, kad jo tautybė čia tikrai nepadeda. Kad turėtų daugiau galimybių, jis ketina įkurti bendrovės atstovybę Los Andžele.

„Šią vietą pasirinkau, nes žmonėms ten kur kas mažiau rūpi politika. Jei biurą įkurčiau Vašingtone prie Baltųjų rūmų, nemanau, kad tai būtų gera idėja...“, – sakė verslininkas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.