Lietuvė pretenduoja į itin svarbų Europos titulą ir 100 tūkst. eurų prizą

Europos Komisija paskelbė 12 finalininkių, kurios pretenduoja laimėti Europos moters inovatorės titulą.

 R.Balanaškienė tarp konkurso finalininkių pateko už pasiekimus farmacijos srityje. <br> Asmeninio albumo nuotr. 
 R.Balanaškienė tarp konkurso finalininkių pateko už pasiekimus farmacijos srityje. <br> Asmeninio albumo nuotr. 
Pirmos vietos nugalėtojai atiteks 100 tūkst. eurų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pirmos vietos nugalėtojai atiteks 100 tūkst. eurų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 9, 2018, 11:55 AM, atnaujinta Mar 9, 2018, 1:39 PM

Lietuva pirmą kartą pretenduoja laimėti tokį prizą. Tarp finalisčių – atstovės iš Ispanijos, Italijos, Prancūzijos, Austrijos, Jungtinės Karalystės. 9 finalistės, tarp jų ir lietuvė, varžosi Moters inovatorės kategorijoje. Kitos trys finalistės – kylančios moters inovatorės kategorijoje.

Tarp 12 finalininkių pateko Lietuvos atstovė, farmacijos įmonės „Aconitum“ vadovė Rima Balanaškienė.

Europos Komisijos konkursas moterims inovatorėms organizuojamas kasmet. Prizas skiriamas išskirtinių rezultatų inovacijų srityje pasiekusioms moterims, kurių pasiekimai jau yra ir rinkos dalis. Prizas įsteigtas siekiant visuomenei parodyti moterų verslininkių pasiekimus ir paskatinti daugiau moterų eiti jų keliu.

Šiais metais prizas bus skirtas 4 moterims: pirmos vietos nugalėtojai atiteks 100 tūkst. eurų, antros – 50 tūkst. eurų ir trečios – 30 tūkst. Eurų. Kylančiai inovatorei numatyta 20 tūkst. eurų.

Ši iniciatyva yra organizuojama pagal ES didžiausią mokslinių tyrimų ir inovacijų programą „Horizontas 2020“. Viena iš programą administruojančių institucijų Lietuvoje yra Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra.

Įvertino už pasiekimus farmacijoje

„Tai didelis įvertinimas, labai džiaugiuosi, kad Lietuva ir mūsų įmonė patenka tarp Europos geriausiųjų. Visada tikėjau moterimis versle, stengiuosi būti aktyvi įvairių moterų bendruomenių nare ir savo pavyzdžiu raginu moteris imtis verslo, kurti inovacijas bei įgyvendinti naujas idėjas“, – sako R. Balanaškienė.

R.Balanaškienė tarp konkurso finalininkių pateko už pasiekimus farmacijos srityje. Jos įkurta kompanija „Aconitum“ yra sukūrusi daugiau nei 500 inovatyvių augalinių vaistų bei maisto papildų Lietuvos rinkai ir partneriams kitose šalyse. Įmonės augaliniai vaistai padeda sergantiems kepenų ciroze, depresija, kenčiantiems dėl kraujotakos sutrikimų ar siekiantiems atsigauti po insulto. „Aconitum“ preparatais prekiaujama daugiau nei 45 pasaulio šalyse, o inovatyvių preparatų kūrimas ir gamyba vienija virš 100 darbuotojų Lietuvoje ir kitose šalyse.

R.Balanaškienė yra pelniusi Ūkio ministerijos įsteigtą „Verslios moters 2016“ apdovanojimą. Nuo 2006 m. ji yra Nacionalinės farmacijos pramonės asociacijos prezidentė, 2013 m. ėjo Sveikatos apsaugos ministro visuomeninės patarėjos pareigas.

Ji veda televizijos laidą „Sveikatos ABC“. 

Planšetė akliesiems ir mikrolaboratorijos

Praėjusiais metais šiuose apdovanojimuose triumfavo Michela Magas iš Švedijos, įkūrusi inovacijų laboratoriją „Stromatolite“, kuri sukūrė vieną pirmųjų pasaulyje išradėjų platformą „Music Tech Fest“, vienijančią daugiau nei 5000 narių bendruomenę.

Antrąją vietą užėmė Petra Wadström iš Švedijos, įmonės „Solvatten“ įkūrėja. Ši bendrovė kuria nešiojamus ir saulės energija kraunamus vandens valytuvus ir šildytuvus. Claudia Gärtner iš Vokietijos pelnė trečiąją vietą, įkūrusi įmonę „Microfluidic ChipShop“, siekiančią kurti miniatiūrines biologines ir chemines laboratorijas, o tai užtikrintų geresnę ir greitesnę diagnostiką.

Kylančios novatorės prizą praėjusiais metais pelnė Kristina Tsvetanova iš Bulgarijos, bendrovės „BLITAB Technology“ įkūrėja. Jos vadovaujama komanda gamina pirmąsias planšetes akliesiems, vadinamas „BLITAB“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.