Gydytojos eksperimentas virto verslu – tai, ką pradėjo gaminti namų virtuvėje, pasieks visą Europą

„Nors įstojau į mediciną, visuomet ypač žavėjausi chemija ir sveiku gyvenimo būdu, todėl dar antrame kurse savo namų virtuvėlėje pradėjau eksperimentuoti ir gaminti kremus“, – pasakojo lietuviškos kosmetikos „Manilla“ kūrėja, gydytoja Rūta Merkytė-Elekšienė. Po kelerių metų toks eksperimentas virto nuosavu verslu ir produktų linija, kuri nuo šių metų bus pasiekiama visoje Europoje.

Oficialiai įmonė buvo įkurta 2016 metų rugpjūtį, pirmasis susirinkimas įvyko tų pačių metų lapkritį, o gruodį jau buvo vykdomi pirmieji pardavimai.<br> T.Bauro nuotr.
Oficialiai įmonė buvo įkurta 2016 metų rugpjūtį, pirmasis susirinkimas įvyko tų pačių metų lapkritį, o gruodį jau buvo vykdomi pirmieji pardavimai.<br> T.Bauro nuotr.
Gydytojos teigimu, jos sukurta kosmetika yra gamtos išteklių ir mokslo žinių kombinacija.<br> T.Bauro nuotr.
Gydytojos teigimu, jos sukurta kosmetika yra gamtos išteklių ir mokslo žinių kombinacija.<br> T.Bauro nuotr.
Gydytojos teigimu, jos sukurta kosmetika yra gamtos išteklių ir mokslo žinių kombinacija.<br> T.Bauro nuotr.
Gydytojos teigimu, jos sukurta kosmetika yra gamtos išteklių ir mokslo žinių kombinacija.<br> T.Bauro nuotr.
Gydytojos teigimu, jos sukurta kosmetika yra gamtos išteklių ir mokslo žinių kombinacija.<br> T.Bauro nuotr.
Gydytojos teigimu, jos sukurta kosmetika yra gamtos išteklių ir mokslo žinių kombinacija.<br> T.Bauro nuotr.
„Manillos“ įkūrėja, gydytoja R.Elekšienė ir įmonės direktorius V.Tauginas.<br> T.Bauro nuotr.
„Manillos“ įkūrėja, gydytoja R.Elekšienė ir įmonės direktorius V.Tauginas.<br> T.Bauro nuotr.
„Manillos“ įkūrėja, gydytoja R.Elekšienė ir įmonės direktorius V.Tauginas.<br> T.Bauro nuotr.
„Manillos“ įkūrėja, gydytoja R.Elekšienė ir įmonės direktorius V.Tauginas.<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Agnė Černiauskaitė

May 4, 2018, 3:33 PM, atnaujinta Aug 28, 2018, 1:56 PM

Įėjus į įmonę, aplink matyti ne tik daugybė įvairių kremų buteliukų, bet ir speciali technika, kuria gydytoja kartu su savo komanda pati gamina natūralią kosmetiką. „Aš tai darau jau seniai, mano rankos yra ištreniruotos ir produktų kiekį galiu numatyti, galima sakyti, iš akies, todėl man kremą pagaminti užtrunka apie 4 valandas. Naujokams procesas šiek tiek ilgesnis“, – teigė ji.

Pirmuosius kremus pagamino savo virtuvėje

Kaip pasakojo R.Elekšienė, kosmetika jos gyvenime atsirado vėliau nei medicinos studijos, tačiau poreikis domėtis sveika gyvensena ir šviesti šia tema kitus atsirado dar nuo mokyklos laikų.

„Dėl to ir pasirinkau šias studijas. Tačiau visą laiką turėjau didžiulį potraukį chemijai, kuri man puikiai sekėsi mokykloje. Labai gerai išlaikiau chemijos egzaminą ir netgi turėjau slaptų minčių stoti į chemijos mokslus, konkrečiai – biochemiją. Vis dėlto, pasikalbėjus su tėvais, kartu nusprendėme, jog perspektyvesnė sritis yra medicina“, – aiškino ji.

Vis dėlto trauka chemijai neišnyko ir dar antrame medicinos studijų kurse ji sugalvojo savo namų virtuvėje paeksperimentuoti ir sukurti kelis kremus. Gaminius ji dovanodavo savo giminėms bei draugams, produkcija jiems labai patiko.

„Viską dariau visiškai savamoksliškai buitiniu lygmeniu. Tačiau po kurio laiko, kai vis daugiau žmonių pradėjo domėtis mano gaminama kosmetika, supratau, kad tai gali būti nebloga alternatyva medicinai. Kai jau pradėjau gauti didelius užsakymus su artimųjų prašymais pagaminti specifinius produktus, pradėjau skaičiuoti kainas, taip verslas įgavo pagreitį“, – prisiminimais dalijosi R.Elekšienė.

Jos teigimu, verslas tuomet dar nebuvo didelis, produkciją ji reklamavo tiesiog socialiniuose tinkluose ir nesitikėjo, kad visa tai vieną dieną gali virsti realia įmone. Gydytoja į savo produkciją žiūrėjo kaip į papildomą pajamų šaltinį ir siekė realizuoti save bei savo kūrybą ne tik medicinos moksluose.

Studijas nusprendė iškeisti į pomėgį

Po kurio laiko namų virtuvėlė tapo per ankšta – gaminti produkciją užsakymams reikėjo ne tik specialios vietos, bet ir technikos. Tuomet moteris išsinuomojo vienos buvusios kosmetikos gamyklos laboratoriją, kuri darbo dienomis vykdė savo gamybą, o vakarais ir savaitgaliais užleisdavo savo patalpas ir tam tikrą kiekį valandų leisdavo naudotis savo technika.

„Taip dirbau apie pusantrų metų. Tuo metu mokiausi rezidentūroje ir jau kurį laiką studijos manęs nebetenkino, jaučiausi ne savo vietoje. Kadangi „Manilla“ visą laiką buvo šalia manęs, o tuomet kaip tik buvo matomas nemažas prekybos augimas, vis daugiau laiko skirdavau jai, o ne mokslams. Gaminti kosmetiką man buvo daug įdomiau“, – tikino R.Elekšienė.

Tačiau kurį laiką ji dar nedrįso priimti sprendimo, kurią sritį pasirinkti: tęsti medicinos studijas ar plėtoti kosmetikos gamybos verslą. Labiausiai ją stabdė baimė, kad vienai bus sunku kurti ir plėtoti asmeninę produktų liniją, kurią mėgtų ne tik pažįstami ir keli nuolatiniai klientai.

„Tuomet visiškai netikėtai mano gyvenime atsirado Vytautas, mano įmonės direktorius, geras draugas ir artimas kolega. Buvome pažįstami ir anksčiau, gyvenimas mus suvedė sveikuolių ir sporto bendruomenėje. Vieną dieną jis man paskambino ir pasiūlė susitikti, nes matė mano produkciją, internetinį puslapį ir suprato, kad jis neatitinka mano produkcijos kokybės“, – teigė gydytoja.

Susitikusi su senu bičiuliu ir išklausiusi pasiūlymų ji guodėsi neturinti jokių galimybių mokėti jam už darbą, tačiau draugas tikino, kad nori tik padėti.

Pats Vytautas Tauginas pasakojo, kad tuo metu kaip tik buvo grįžęs iš atostogų ir nusprendė, jog nebenori toliau plėtoti tuomet kurto verslo krypties, nes jo pašaukimas taip pat buvo daryti ką nors, kas būtų naudinga žmonėms.

„Beveik iš karto pardaviau savo verslą ir galvojau, ką galėčiau daryti toliau. Tada ir prisiminiau Rūtą, jos produktus, kuriuos teko išbandyti pačiam, nes pirkdavau juos švenčių proga visoms savo šeimos moterims. Mačiau, kad kosmetika iš tiesų puiki, tačiau netinkamai reklamuojama, internetinis puslapis taip pat nesutvarkytas, todėl pasisiūliau padėti“, – teigė jis.

Vyras tikino, kad jį sužavėjo ne tik produkto kokybė, bet ir pats faktas, kad jis yra lietuviškas, natūralus ir turi gražią viziją. Jis suprato, kad jei verslas užaugtų, jis galėtų tapti tarptautinis ir garsinti visą šalį.

„Mes pradėjome dirbti kartu ir kaip tik tada aš priėmiau sprendimą, jog man reikia pasiilsėti nuo medicinos studijų. Per kelis mėnesius įkūrėme įmonę ir abu visa širdimi jai atsidavėme. Laikui bėgant, atsirado ne vienas motyvuotas asmuo, kuris domėjosi šiuo darbu ir komanda greitai išsiplėtė – dabar turime 10 darbuotojų“, – pasakojo R.Elekšienė.

Paklausa vis augo

Prie komandos iš karto prisijungė ir dabartinė gamybos vadovė Lina Žizdrytė, kuri buvo atsakinga už pagrindinius darbus, susijusius su gamyba, ingredientų užsakymu, naujų medžiagų paieška ir pan.

Oficialiai įmonė buvo įkurta 2016 metų rugpjūtį, pirmasis susirinkimas įvyko tų pačių metų lapkritį, o gruodį jau buvo vykdomi pirmieji pardavimai.

„Kai tik pradėjome dirbti kartu, mes pardavėme per mėnesį tiek, kiek Rūta parduodavo per vienus metus, kai ji dirbo viena. Augimas buvo labai staigus: keitėsi komunikacija internete, patobulinome savo svetainę, kėlėme daug nuotraukų, intensyviai pradėjome bendrauti su klientais socialiniuose tinkluose. Tokia informacijos sklaida pritraukė nemažą žmonių susidomėjimą“, – tikino V.Tauginas.

Tais metais komanda užsibrėžė tikslą sudalyvauti lietuviškos produkcijos parodoje „Rinkis prekę lietuvišką“ ir laimėti aukso medalį – šį tikslą įvykdė: „Tai atrodė tiesiog neįtikėtina, bet mums pavyko. Neseniai pildžiau ataskaitas ir pats negalėjau patikėti, kad per daugiau nei metus mūsų pardavimai padidėjo net 600 procentų, o ingredientus, kuriuos užsakinėdavome mažuose indeliuose po vieną kitą kilogramą, dabar perkame mažiausiai po 200 kilogramų.“

R.Elekšienė taip pat pridūrė, kad kurį laiką buvo sunku, nes komanda nebuvo pasiruošusi tokiam kiekiui užsakymų ir kartais tekdavo dirbti ir iki 3 valandos ryto.

Kosmetika neša žinutę

Gydytojos teigimu, kiekvieno prekės ženklo kūrėjai turėtų žinoti savo tikslą ir suprasti, kuo jis yra išskirtinis: „Visų pirma, mūsų tikslas yra išnaudoti gamtos teikiamą naudą. Visa mūsų produkcija yra natūrali, kurta iš atsinaujinančių anglies šaltinių. Tačiau suprantame, kad gyvename XXI amžiuje, kai mokslo pasiekimai yra tikrai labai svarbūs ir įrodyti, todėl mūsų kosmetika yra gamtos išteklių ir mokslo žinių kombinacija.“

Jos teigimu, pastaruoju metu įmonė pradėjo ypač kreipti dėmesį į produktus, kurie išgaunami biotechnologijų būdu. Jie susikoncentravo į biotechnologijų išradimus, tokius kaip dumblių ekstraktai, multivitaminų kompleksai, peptidai – tai yra tam tikros medžiagos, kurios koncentruotos, tačiau vis dar išgaunamos natūraliai, o ne sukurtos ir susintetintos laboratorijoje.

„Mes siekiame natūralumą perteikti per mokslinę prizmę, todėl mūsų produktuose yra išsaugotos tiek senovės žinios, atėjusios iš gamtos, tiek naujų mokslo išradimų pasiekimai. Taip pat stengiamės labai daug bendrauti su savo klientais, atsakome į visus jų klausimus, nuolat prašome atsiliepimų ir palaikome itin glaudų ryšį“, – sėkmės receptu dalijosi gydytoja.

Produkciją pristatys visai Europai

Kosmetikos verslas šiemet peržengs šalies ribas – įmonė neseniai pasirašė sutartį su internetine platforma „Amazon.com“, kuri produkcija prekiaus visoje Europoje. „Šiuo metu esame labai smarkiai susikoncentravę į naują produktų liniją ir apskritai keičiame visą dizainą, nes pereiname į naują lygį – kosmetika pradėsime prekiauti ir užsienyje, todėl keičiame pakuotes į šiek tiek patogesnes“, – aiškino R.Elekšienė.

Ji taip pat pridūrė, kad net kelis kartus per metus apsilanko ir įvairiose mugėse JAV, nes ten gyvenantys lietuviai rodo nemažą susidomėjimą šalyje gaminama produkcija.

Lietuviška kosmetika greitu metu gali atsidurti ir Kinijoje – praėjusią savaitę komanda buvo susitikusi su Kinijos distributoriumi, kuris veža grožio prekes iš Europos į Kiniją ir aptarė, kokių produktų geidžia būtent kinų visuomenė.

Pasak R.Elekšienės, paklausa auga ir Lietuvoje: „Jaučiame didžiulį poreikį iš Kauno bei Klaipėdos, kad atidarytume savo parduotuvę ir šiuose miestuose, nes kol kas ją turime tik Vilniuje. Klientės pačios kreipiasi su tokiais prašymais. Jau tariamės su įvairiais prekybos tinklais ir deriname reikalus šiuo klausimu.“

V.Taugino teigimu, kol kas klientai iš kitų miestų kosmetikos gali užsisakyti nebent internetu: „Daugiausiai pirkėjų sulaukiame iš didžiųjų miestų, tačiau vykdome užsakymus visoje Lietuvoje. Dažnai savo produkciją siunčiame ir į užsienį – Angliją, Norvegiją, net į Havajus.“

Siekia būti socialiai atsakingu verslu

Pastaruoju metu komanda išsikėlė ir naują tikslą – siekia ne tik parduoti, bet ir tapti socialiai atsakingu verslu. Po truputį brandinama idėja nuo kiekvieno parduoto produkto tam tikrą procentą pinigų skirti kokiai nors šeimai ar įstaigai – gyvūnų ar vaikų globos organizacijoms, socialiai remtinoms šeimoms.

V.Tauginas užsiminė ir apie kartais įmonės vykdomas paramos akcijas: „Viena moteris neseniai kreipėsi į mus su prašymu. Ji rašė esanti socialinė darbuotoja ir prižiūrinti vieną mergaitę, kuriai dabar yra 16 metų. Ta mergaitė gyvena be tėvų ir niekada gyvenime nėra turėjusi kosmetikos. Moteris klausė, ar galėtume jai padėti. Susisiekėme su ja ir pridėjome visą krepšelį dovanų, kurių gali prireikti jauno žmogaus odai.“

R.Elekšienė prisiminė ir vieną atvejį, kai vienoje mokykloje socialiniai darbuotojai vedė paskaitas apie higieną ir pamatė, kad labai daug merginų neturi net elementarių žinių apie higieną. Jie paprašė įmonės paremti moksleives savo produkcija.

„Toms merginoms taip pat nusiuntėme siuntinį su svarbiausiomis priemonėmis. Prisidedame visada, kai tik galime, ir skatiname nebijoti mums parašyti, nes stengiamės atsiliepti į pagalbos šauksmą. Ne tiek finansiškai, kiek produktais“, – tikino ji.

Gydytoja ateityje norėtų išpildyti ir dar vieną savo planą – vesti paskaitas apie tinkamą odos priežiūrą, sveikatą, nes pirkėjoms konsultuojantis dėl prekių vis dažniau pastebi, kad joms dažnai pritrūksta net paprasčiausių žinių.

Natūralumo banga nesitrauks dar ilgai

Paklausti, ar nebijo konkurencijos, nes natūralių produktų prekių ženklų šiomis dienomis yra gausu, kosmetikos gamintojai tvirtino, kad jų deklaruojamų vertybių sąraše nėra žodžio konkurencija.

„Nesijaučiame niekam konkurentais ir kitų tokiais nelaikome, visi esame kolegos, nes mes gaminame skirtingus produktus. Taip pat mūsų kosmetika yra šiek tiek brangesnė nei kitos, nes patys pasirinkome tokią kryptį – plėtoti ženklą tik su labai kokybiškais ingredientais“, – svarstė R.Elekšienė.

Pasak jos, ekologijos banga Lietuvoje klesti jau apie dešimtmetį ir jai džiugu, jog būtent ji yra susijusi su žmonių sąmoningumu. Gydytojos nuomone, šis natūralumo vajus tikrai nėra laikinas, nes dabar yra tas laikas, kai iš didelės gausos ir pertekliaus visuomenė pradeda atsirinkti tai, kas jiems iš tiesų yra reikalinga ir teikia naudą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.