Lietuviai kuria sprendimus ateities medicinai

UAB „Froceth“ – pirmoji ir vienintelė lietuviška biotechnologijų įmonė, iš ląstelių gaminanti pažangios terapijos vaistinius preparatus, individualiai pritaikytus kiekvienam pacientui. Nuolat tobulindama vėžio gydymui skirtus produktus įmonė aktyviai bendradarbiauja su mokslo institucijomis ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

 Froceth laboratorija.
 Froceth laboratorija.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 3, 2018, 9:44 AM

Individuali medicina – išeitis sudėtingų ligų gydymui

Bendrovės „Froceth“ vadovė ir bendraįkūrėja Agnė Vaitkevičienė sako, kad darbas su žmogaus ląstelėmis lėmė jų veiklos, personalizuotos medicinos kūrimo, Lietuvoje pradžią.

„Mūsų komanda didžiąja dalimi yra sudaryta iš mokslininkų, dirbame su žmogaus ląstelėmis orientuodamiesi į tai, kaip ląstelių terapija gali padėti gydant sudėtingas ligas. Gydymo įstaigos neretai kreipiasi į mokslininkus, dirbančius biotechnologijų srityje ir ieško sprendimų ligoms, kurioms šiandien jų sukurta mažiau: onkologinėms, nervų sistemos, autoimuninėms ir kitoms. Personalizuotoje medicinoje orientuojamasi į konkretų pacientą – tai yra efektyviau negu masinis gydymas ir užsienyje ši sritis labai pasistūmėjusi. Būtent bendradarbiaujant su užsienio mokslininkais mums kilo mintis personalizuotos medicinos sprendimus vystyti ir Lietuvoje“, – pasakoja pašnekovė.

Anot įmonės vadovės, personalizuota medicina yra plati sritis, kurios reikšmė ateities medicinoje tik augs.

„Pasaulyje personalizuotos medicinos sprendimų paieškos tampa vis aktualesne tema. Ši sritis apima ne tik ligų gydymą, bet ir jų diagnostiką, todėl, mūsų manymu, ateityje tai bus svarbi sveikatos sistemos dalis. Šiuo metu mes vystome technologijas ląstelių ir audinių inžinerijos srityje, tačiau galbūt ateityje pasuksime ir į dar vieną su tuo susijusią kryptį – genų inžineriją“, – sako A. Vaitkevičienė.

Kuria sprendimus, kovojančius su vėžiu

Pasak A. Vaitkevičienės, Lietuvos biotechnologų vystomos inovacijos yra itin pažangios, todėl sulaukia ir reikšmingų investicijų iš užsienio.

„Užsienio šalys į šią sritį investuoja daug. Vien tik projektas, kurį vystome su švedų kompanija, norinčia atlikti klinikinius tyrimus Lietuvoje, yra sulaukęs 2 milijonų eurų investicijų Lietuvai. Tuo pačiu tai rodo, kad Lietuva yra tikrai pažengusi biotechnologijų srityje ir kad šis mokslo sektorius turi daug potencialo“, – teigia „Froceth“ vadovė.

„Froceth“ atstovai nuo pat įmonės veiklos pradžios bendradarbiauja su Austrijos, Čekijos, Estijos mokslininkais, o taip pat – su Lietuvos mokslo įstaigomis, tarp jų su Nacionaliniu vėžio institutu. Veikloje pasitelkdami ir šių partnerių žinias, jie nuolatos tobulina imunoterapijai prieš vėžį skirtus produktus.

Europos Sąjungos investicijos – postūmis jaunam verslui

Bendrovės „Froceth“ vadovė teigia, kad sėkmingam verslo bendradarbiavimui su mokslo institucijomis itin padeda Europos Sąjungos (ES) investicijų priemonės.

„Džiugu, kad šiandien verslas ieško inovatyvių sprendimų ir kad Lietuvoje mokslo įstaigos yra aktyvios, noriai įsitraukiančios į jų projektus – tai naudinga ir vienai, ir kitai pusei. Prie šio bendradarbiavimo reikšmingai prisideda Lietuvoje sukurtos mokslo bei verslo partnerystės vystymui skirtos ES investicijų priemonės, viena jų – Ūkio ministerijos administruojama ES investicijų priemone „Intelektas. Bendri mokslo-verslo projektai“ – pasinaudojome ir mes. Vykdydami projektus ateityje taip pat ketiname teikti paraiškas investicijoms gauti, nes skiriamos lėšos tikrai padeda kuriant, tobulinant naujus produktus“, – sako A. Vaitkevičienė.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ūkio ministerija, jos skelbimas finansuojamas ES lėšomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.