Inovacija namams – termožaliuzės, ir atspindinčios, ir sugeriančios saulės šilumą

Kaip vasarą atvėsinti namus, o žiemą – juos sušildyti? Bendrovė UAB „Saulės vėjo aruodai“, įžvelgusi galimybę langais reguliuoti iš aplinkos į namus patenkančios šilumos kiekį, sukūrė inovatyvias termožaliuzes. Norėdama kokybiškai įvertinti sukurtą produktą, įmonė pradėjo bendradarbiauti su mokslo atstovais ir toliau tęsia šią produktyvią partnerystę kuriant naują inovaciją energijos taupymui.

 Collect&Reflect žaliuzės.
 Collect&Reflect žaliuzės.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 6, 2018, 9:45 AM

Temperatūrą reguliuoja termožaliuzės

Bendrovės „Saulės vėjo aruodai“ vadovas Ignas Šlapkauskas sako, kad idėja termožaliuzėms „Collect&Reflect“ gimė atsižvelgiant į metų laikus ir langų reikšmę šilumos kiekiui namuose.

„Langai pastatuose yra vieta, per kurią išeina ir įeina daugiausia šilumos. Kadangi esame inžinieriai, dirbantys su šildymo-vėdinimo technika, mūsų pagrindinė idėja buvo sukurti žaliuzes, kurios atspindėtų saulės šilumą vasarą ir ją sugertų žiemą. Pagrindinis šių žaliuzių privalumas – tai, kad vasarą jos kaip veidrodis atspindi iki 90 proc. šilumos, taip neleidžiant patalpoms perkaisti, o žiemos metu jos įkaista iki apytiksliai 40 laipsnių ir net suteikia namams papildomos šilumos“, – pasakoja I. Šlapkauskas.

Kokybės nustatymui – mokslo tyrimai

„Saulės vėjo aruodai“ vadovas teigia, kad sukūrus produktą, jo įvertinimui prireikė mokslo pagalbos, todėl jie kreipėsi į Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) specialistus.

„Mums buvo svarbu įvertinti produkto veikimą, todėl VGTU mokslininkai atliko tyrimus išsiaiškinti, ar žaliuzės tinkamai atspindi bei sugeria šilumą. Šias žaliuzes galima prilyginti radiatoriui – jos sušyla tarsi metalas, šiltas oras kyla į viršų, prie lubų atvėsta, leidžiasi į apačią ir šis ciklas kartojasi. Tik tada, kai mokslo atstovai patvirtino, kad produktas veikia, pradėjome jį realizuoti“, – teigia I. Šlapkauskas.

Bendrovės atstovas sako, kad šis šilumos reguliavimo bei taupymo principas bus naudojamas ir ateities projektuose. Vienas jų – šiuo metu vystomas fasadinio namų elemento inovacijų kūrimas.

„Renovuojami arba naujai statomi pastatai yra tinkamai apšiltinami ir į juos krenta ganėtinai daug saulės šviesos. Mes siekiame į namų fasadą integruoti įrenginius, kurie surinktų saulės šilumą ir panaudotų ją pastato šildymui, karšto vandens ruošimui. Šiuo metu vykdome su šiuo produktu susijusius tyrimus ir juose toliau bendradarbiaujame su VGTU mokslininkais. Projektas kol kas yra prototipo lygmenyje, o mokslo atstovų įsitraukimas jame yra be galo reikšmingas“, – tikina „Saulės vėjo aruodai“ atstovas.

ES investicijos – ir produktų kūrimui, ir žinomumo didinimui

Bendrovė savo produktų – inovatyvių termožaliuzių bei fasadų technologijų sprendimų – kūrimui pasinaudojo ES investicijomis.

„ES suteikiamos galimybės verslui yra nepaprastai vertingos, nes tai yra ne tik finansinė paspirtis, bet ir galimybė projektą garsinti Europoje. Investicijų laimėjimas yra tarsi kokybės ženklas ir tai padeda bendradarbiaujant su verslo atstovais užsienyje“, – teigia pašnekovas.

Anot „Saulės vėjo aruodų“ atstovo, verslui, kuriančiam inovatyvių produktų idėjas, svarbu užmegzti kontaktą ir su mokslo įstaigomis.

„Mokslininkai turi daug patirties ir vos susipažinę su verslo įmonių siūlomais projektais gali pateikti savo išvadas: ar projektas perspektyvus, ar dar nebuvo kažko panašaus sukurta, taip pat neretai išreiškia paskatinimą produkto vystymui. Jie yra susipažinę su moderniausiomis technologijomis bei išradimais ir todėl verslo įmonėms, prieš komercializuojant prototipus, tikrai rekomenduotina pasitarti su mokslo atstovais“, – tikina I. Šlapkauskas.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ūkio ministerija, jos skelbimas finansuojamas ES lėšomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.