Latvijos dvaruose lietuvių laukia ne tik saulės, vyno, bet ir pieno vonios

Ar esate svajoję apie gyvenimą sename dvare? Ši svajonė bent trumpam galėtų išsipildyti Latvijoje. Kaimyninėje šalyje yra apie tūkstantį dvarų. Kai kurie jų mena dar XVI amžių.

„Mazmežotnes Muiža“ dvaras – vos keli kilometrai nuo garsiųjų Rundalės rūmų.
„Mazmežotnes Muiža“ dvaras – vos keli kilometrai nuo garsiųjų Rundalės rūmų.
Vienas vertingiausių Pieno muziejaus eksponatų – praėjusio amžiaus sviesto dėžutė.
Vienas vertingiausių Pieno muziejaus eksponatų – praėjusio amžiaus sviesto dėžutė.
Kuldygos raudonų plytų akmeninis tiltas, statytas Rusijos caro, – seniausias toks statinys Europoje.
Kuldygos raudonų plytų akmeninis tiltas, statytas Rusijos caro, – seniausias toks statinys Europoje.
„Piena muiža – Berghof“ dvaras – buvusi vokiečių barono fon Medemo medžioklės rezidencija. Dabar čia prabangus viešbutis ir SPA kompleksas.
„Piena muiža – Berghof“ dvaras – buvusi vokiečių barono fon Medemo medžioklės rezidencija. Dabar čia prabangus viešbutis ir SPA kompleksas.
Daugiau nuotraukų (4)

Ernesta Vinevičiūtė, „Lietuvos rytas“

Aug 6, 2018, 2:33 PM

Restauruotuose dvaruose dabar įsikūrę viešbučiai, SPA, kultūros ir kūrybingumo centrai. Smagiausia tai, kad norint pagyventi poniškai Latvijoje nereikia išleisti milžiniškų sumų.

Dvare – ramybės oazė

Vos per kelis kilometrus nuo garsiosios Rundalės pilies nutolęs „Mazmežotnes Muiža“ dvaras – tikra ramybės oazė.

Penkiolikos hektarų plote turistų minios nesutiksite.

Todėl čia gera išsitiesti ant didžiulėje dvaro terasoje sustatytų gultų ir niekur neskubant grožėtis vaizdingu Lielupės slėniu.

Po to apžiūrėti didelį rožių sodą, aplink dvarą išbarstytą per šimtą jaunųjų Latvijos menininkų skulptūrų, šalia esančiame ežere žvejoti upėtakius ar paplaukioti valtimis Lielupės upe.

XIX amžiaus dvare istorijos gerbėjams įrengtas nedidelis muziejus, pasakojantis cukraus gamybos istoriją. Būtent nuo cukrinių runkelių ir iš jų gaminamo cukraus prasidėjo šio dvaro istorija. Dabartinis jo savininkas – vienas didžiausių Latvijos ūkininkų.

Pamėgo vestuvininkai 

Prabangų dvarą pamėgo vestuvininkai ir konferencijų rengėjai. Taip pat – gurmanai, užsukantys pasimėgauti vienais skaniausių valgių visoje Latvijoje. Dvaro restoranas patenka į Latvijos geriausių restoranų dvaruose šešetuką.

Aplodismentai dvaro virtuvėje virtuoziškai grojančiam buvusiam vienam geriausių gitaristų, o dabar vienam populiariausių Latvijos virtuvės vadovų Karliui Visockiui.

Maisto gamybai naudojami tik švieži maisto produktai iš derlingo Lielupės slėnio ūkininkų. Daugelis produktų stalą pasiekia ir iš dvaro sodo. Būtinai paragaukite iš dvaro obuolių pagamintų sulčių, o atminimui parsivežkite iš slyvų ir obuolių pagaminto džemo.

Vasaros vakarais dvare rengiami koncertai.

Nenustebkite, jeigu tuomet savo elektrinę gitarą išsitrauks ir tikra Latvijos legenda K.Visockis.

Pieno muziejuje – kalbanti karvė

Kaip atsiranda pienas, kodėl jį gerti sveika ir ką iš jo galima pagaminti? Į šiuos ir daugybę kitų klausimų „Piena muiža – Berghof“ dvare atsako kalbanti karvė.

Daugiau nei prieš dešimt metų Pieno dvare įrengtame vieninteliame Latvijoje Pieno muziejuje karvė, vardu Venta, prabyla ir lietuviškai.

Tiesa, Venta – medinė. Nė vienos gyvos karvės nei Pieno muziejuje, nei visoje dvaro teritorijoje neišvysite. Šviežias pienas, iš kurio muziejaus lankytojai gali pasigaminti gardžių ledų, atkeliauja iš vietos ūkininkų.

Nors tikros karvės čia ir neišvysite, pasimokyti, kaip melžti karvę, gali kiekvienas.

Muziejuje gausi vaikystės prisiminimus sukelianti pieno buteliukų kolekcija, taip pat įvairios pieno ūkyje naudotos technikos.

Karalienės dovana

Vieni vertingiausių muziejaus eksponatų – Didžiosios Britanijos karalienės dovana Latvijos pieno pramonininkams už geriausią eksportuojamą sviestą praėjusio amžiaus ketvirtajame dešimtmetyje ir tų laikų sviesto dėžutė.

Sviesto muziejaus lankytojai patys gali susimušti ir dabar.

Pirmą kartą XVI amžiuje paminėtas Kuršo regiono centre esantis „Piena muiža – Berghof“ dvaras – buvusi vokiečių barono fon Medemo medžioklės rezidencija.

Dabar ant miško apsuptos kalvos stūkso prabangus viešbutis ir SPA kompleksas. Čia – ir teniso aikštynai, baseinai, pirtys, ir mini zoologijos sodas su poniais, avimis ir elniais.

Neorokoko stiliaus dvaro restorane galima mėgautis gardžiais valgiais iš viešbučio sode auginamų daržovių, didele vyno kolekcija.

„Maras Manor“ dvaras Kuldygoje

Lankydami vieną gražiausių Latvijos miestelių Kuldygą užsukite į netoliese esantį nedidelį baroko stiliaus „Maras Manor“ dvarą.

Daugiau kaip prieš dešimtmetį latvė Inga Trumsinia su sutuoktiniu vokiečiu nusprendė įsigyti itin prastos būklės dvarą ir palikti tuomečius namus Miunchene, Vokietijoje.

Vos per pusantrų metų sutuoktiniai dvarą restauravo, sutvarkė XVI amžių menantį sodą. Dabar romantiškame dvare, kuris kadaise priklausė Livonijos kunigaikščiui, laukiami ne tik norintys pailsėti gamtos apsuptyje, bet ir istorijos, meno mėgėjai.

Miesto paslaptys

Inga – gidė, todėl su svečiais mielai dalijasi jau XIII amžiuje paminėtos ir kadaise itin šlovingus laikus išgyvenusios Kuldygos paslaptimis.

Kuršo perlu vadinamą miestelį, kaip istorinę vietą, renkasi užsienio kino kūrėjai.

Išsaugoti porą šimtų metų skaičiuojantys mediniai istoriniai pastatai (miestelyje nerasite pastatų su plastikiniais langais), ryškios spalvos, siauros gatvelės ir nuostabi gamta – apie geresnę filmų scenografiją nė nereikia svajoti.

Mažiau nei 10 tūkstančių gyventojų turinčiame miestelyje dėmesio vertų vaizdų, rodos, kiekviename žingsnyje.

Labiausiai kuldygiečiai didžiuojasi raudonų plytų akmeniniu tiltu, statytu Rusijos caro.

Tai seniausias tokio tipo statinys Europoje. Nuo jo tarsi ant delno galima matyti Ventos upę su plačiausiu Europoje – 246 metrų pločio kriokliu.

Festivaliai ir šventės

Vasarą Kuldygoje nuobodžiauti nėra kada. Čia vyksta net keli dideli festivaliai ir šventės.

Viena populiariausių – „skraidančių“ žuvų šventė balandžio pabaigoje, kai ieškodamos nerštaviečių Venta iš jūros plaukia lašišos ir peršoka krioklį.

Garsiojo Kuldygoje gimusio Rusijos violončelininko Karlo Davidovo garbei gegužės mėnesį rengiamas tarptautinis K.Davidovo violončelininkų konkursas.

Liepos trečią savaitę, kai minima miesto šventė, miestiečiai ir miesto svečiai linksminasi net keturias dienas ir naktis.

Daugiausia emocijų kelia bėgimas pro senamiesčio namus vingiuojančiu Alekšupytės upeliu apsirengus pačiais keisčiausiais šių laikų filmų herojų ir senoviniais kostiumais.

Rugpjūčio mėnesį tradiciškai miestelyje koncertuoja visame pasaulyje žinomos senos muzikos grupės.

APLANKYKITE BALTIJOS DVARUS

Skiriama Latvijos, Lietuvos ir Estijos šimtmečiui.

Daugiau nei 130 istorinių dvarų ir pilių trijose Baltijos šalyse atvėrė duris 2018 metų vasarą nuo gegužės 24 d. iki rugsėjo 16 d.

Daugiau informacijos:

www.visistbalticmanors.com,

www.facebook.com/ visitbalticmanors

KUR APSISTOTI

„Piena muiža – Berghof“ dvaras

Gamtos apsuptyje ramybe dvelkiantis dvaras yra vos valanda kelio nuo Liepojos. Jeigu važiuosite iš Rygos, užtruksite dvi valandas.

Dvaro viešbutyje patogiai jausis ir šeimos su vaikais, ir romantikos ieškotojai, ir prabangos mėgėjai. Gamtos mėgėjams siūloma apsistoti dvaro teritorijoje įrengtame kempinge.

(Sieksate, Rudbaržu pagasts, Skrundas novads, www.pienamuiza.lv/en)

„Maras Manor“ (Turlavas pagasts, Kuldigas novads; www.marasmanor.info/)

„Mazmežotnes Muiža“ dvaras

Netoli Lietuvos pasienio esantis dvaras puikiai tinka ir romantiškam pabėgimui dviese, ir didelėms šventėms. Skirtinguose dvaro pastatuose gali apsistoti per šimtą svečių. Dvare teikiamos ir SPA paslaugos.

(Mazmežotne, Rundales novads, www.mazmezotne.lv/en)

Daugiau informacijos – www.visit.kuldiga.lv/en/

KUR PAVALGYTI

„Goldingen Room“ restoranas

Jaukiame restorane, kurį prieš keletą metų atidarė iš Italijos grįžęs emigrantas, vyrauja itališka dvasia. Viduržemio jūros patiekalai su žiupsneliu latviško skonio, prieinamos kainos ir vaizdas į pagrindinę istorinę miesto aikštę, į kurią iš kitos pusės žvelgia ir Latvijos George’u Clooney vadinamo garsaus aktoriaus statula, – tik kelios priežastys, kodėl verta čia užsukti.

(Baznicas iela 2-2, Kuldiga; www.facebook.com/goldingenroom/)

Galima laimėti prizų

Istorinis Žiemgalos regionas, kuriame galima pasigrožėti Rundalės rūmais, Bauskės pilimi ir vaizdingais dvarais, keliautojus kviečia iš arčiau pažinti šalia Lietuvos ir Latvijos pasienio esančias įdomias turistines vietas ir laimėti prizų.

Kaip tai padaryti? Apsilankius akcijoje dalyvaujančiuose lankytinuose objektuose gauti antspaudą ir užpildytas anketas su bent aštuoniais skirtingų objektų antspaudais pateikti Bauskės, Biržų, Pakruojo, Pasvalio ar Joniškio turizmo informacijos centruose. Laimingieji bus apdovanoti dviračiais ir kitais rėmėjų prizais.

Bendra Lietuvos ir Latvijos akcija „PAŽINKIME KAIMYNUS ŽIEMGALOJE!“ vyksta iki 2018 m. rugsėjo 25 dienos. Daugiau apie akciją, lankytinus objektus ir renginius galite sužinoti apsilankę interneto svetainėje www.sites.google.com/view/kaiminizemgale/akcija-akcijo

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.