82 metų vilkaviškiečio kieme nusileido pati „Lituanica“

Aviacija besidomintis 82 metų vilkaviškietis netapo lakūnu, tačiau prieš 15 metų pradėjo gaminti lėktuvų modelius. Vienas jų – „Lituanica“ – tapo lakūno Stepono Dariaus muziejaus eksponatu.

Šis vilkaviškiečio J.Marecko pagamintas „Lituanicos“ modelis įkurdintas lakūno S.Dariaus tėviškės muziejuje.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Šis vilkaviškiečio J.Marecko pagamintas „Lituanicos“ modelis įkurdintas lakūno S.Dariaus tėviškės muziejuje.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 9, 2018, 7:22 PM

„Man prie širdies aviacija, nors baigiau prekybos mokslus. Prieš 15 metų padariau pirmą An-2, vadinamojo „kukurūzniko“, modelį ir padovanojau vienam savo pažįstamam šauliui.

Žmogaus jau nebėra, o lėktuvas, mačiau pravažiuodamas, vis dar ant stogo. Mano modeliai yra kaip vėtrungės – rodo vėjo kryptį ir stiprumą“, – pasakojo 82 metų Jonas Mareckas.

Po to vilkaviškietis sulaukė vis daugiau prašymų pagaminti lėktuvų modelių, kurie papuošė ne vieno aviacijos mėgėjo sodybą.

„Su lakūnu Gintautu Platūkiu seniai draugaujame. Jis manęs paprašė padaryti „Lituanicą“, kurią perduotų lakūno S.Dariaus gimtinės muziejui Žemaitijoje.

„Lituanica“ – išskirtinis lėktuvas. Turėjau labai skubėti, nors aš viską darau lėtai ir tiksliai.

Penkiolika kartų sumažintą modelį padariau per pusantro mėnesio. Naktimis mažai nemiegojau, net sapnavosi man „Lituanica“.

Kai padariau, buvo beveik gaila atiduoti“, – šyptelėjo nagingas pensininkas.

J.Mareckui didelį įspūdį padarė kelionė į Klaipėdos rajoną, kai „Lituanica“ buvo gabenama į S.Dariaus muziejų.

„Nuvažiavome į Kauną, o po to su An-2 skridome į Žemaitiją. Man teko ir prie vairalazdės pasėdėti. Šitas lėktuvas yra saugus, nes gali nusileisti ir pievoje.

Dar teko skraidyti su Jak-52. Ne prie vairalazdės, aišku. Tokiu lėktuvu Jurgis Kairys skraido per oro akrobatiką“, – džiaugėsi kvapą gniaužiančiais potyriais J.Mareckas.

Guvus ir smalsus pensininkas sakė, kad jeigu užsiima lėktuvėlio konstravimu, ir pavalgyti pamiršta, ir telefonu neatsiliepia.

Šiomis dienomis J.Mareckas konstruoja dar vieną „Lituanicą“, kurią padovanos Kauno aerodromo muziejui.

Devintąją dešimtį skaičiuojantis vilkaviškietis restauravo 1977 metų motorolerį ir juo važinėja, namuose turi atskirą muzikos kambarį, kuriame yra gera aparatūra bei didžiulė muzikos įrašų kolekcija.

J.Mareckas niekuomet nerūkė ir negirtavo, jaunystėje motociklu leisdavosi į tolimiausias keliones, sportavo. Netgi smulkiausius darbus dirbančiam garbaus amžiaus pensininkui iki šiol neprireikia akinių.

Vilkaviškietis sulaukia vis daugiau prašymų pagaminti kokio nors lėktuvo modelį.

„Šį darbą padaryti reikia velniškos kantrybės. Aš jos turiu“, – šypsodamasis tikino J.Mareckas, kuriam dienos dažnai būna per trumpos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.