Ekologiškos idėjos – sėkmingo verslo paslaptis

Eglė Klimaitienė yra ekologiškos rūbų valyklos „Clean Green“ (UAB „Ekologiškas valymas“) savininkė. Moteris praėjusiais metais vilniečiams pasiūlė naujieną – aplinkai draugišką cheminio rūbų valymo alternatyvą. Verslininkė pasakoja, kad vis daugiau žmonių nori gyventi sąmoningai ir susidomi ekologija – vos per pusmetį pastovų klientų ratą subrandinusi Eglė dalijasi plėtros planais ir tiki, kad, jei turi įkvepiančią idėją, sunkus darbas gali ją paversti sėkme.

 Eglė Klimaitienė yra ekologiškos rūbų valyklos „Clean Green“ (UAB „Ekologiškas valymas“) savininkė.
 Eglė Klimaitienė yra ekologiškos rūbų valyklos „Clean Green“ (UAB „Ekologiškas valymas“) savininkė.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Dec 18, 2018, 4:40 PM, atnaujinta Dec 18, 2018, 4:41 PM

– Kokia yra įmonės „Ekologiškas valymas“ susikūrimo istorija? Kaip pradėjote, kodėl tapote būtent tokio verslo vadove?

– Idėja imtis tokio verslo gimė natūraliai – iš nepasitenkinimo esamomis cheminio valymo paslaugomis. Lietuvoje šių paslaugų kainos ir kokybės santykis labai liūdina – daugybė rūbų, kuriuos valiausi įvairiose cheminėse valyklose, buvo sugadinti, man grąžinti tinkamai neišvalyti ir skleidžiantys nemalonų chemijos kvapą.

Be to, viena iš mano mažamečių dukryčių yra alergiška chemikalams, tad turėjau rasti natūralesnių valymo būdų. Besidomėdama alternatyviomis valymo technologijomis, sužinojau apie šiuo metu jau mūsų naudojamą ekologišką rūbų valymo sistemą. Pasaulyje tokių ekologiškų valyklų yra apie 1 000, o aš jas atradau kaimyninėje Lenkijoje – susisiekus su gamintojais ir išreiškus susidomėjimą, man buvo pasiūlyta atvykti į artimiausią valyklą ir pamatyti, kaip ši technologija veikia.

Mano valykla „Clean Green“ atsidarė 2017 m. lapkritį viename sostinės prekybos centrų. Šiuo metu jau džiaugiamės turėdami didelį nuolatinių klientų ratą ir planuojame plėtrą.

– Kuo skiriatės nuo kitų valymo paslaugas teikiančių įmonių?

– Mes naudojame valymo sistemą, kuri daugeliu aspektų yra kur kas pranašesnė nei cheminis valymas: kaštų taupumu, draugiškumu aplinkai ir galimybe teikti skubias paslaugas – išvalyti rūbus vos per vieną valandą. Tai ekologiška valymo technologija, sertifikuota vieno didžiausių pasaulyje vilnos gamintojų ir Hohenstein instituto Vokietijoje.

Mes galime išvalyti net pačius jautriausius audinius – kašmyrą, angorą, natūralų šilką ir vienetinius, prabangius rūbus. Bendradarbiaujame su vestuvinių suknelių nuomos salonais, drabužių dizaineriais, taip pat aptarnaujame garsiausių Vilniuje veikiančių penkių žvaigždučių viešbučių svečius. Drabužių valymo metu veikia specialūs vilnos ir šilko kondicionieriai, kurie apsaugo audinį nuo susitraukimo, suteikia jam purumo. Mūsų naudojamos medžiagos nepažeidžia audinio, viskas vyksta itin žemoje temperatūroje, o valymo mašinos dirba hidrauliniu būdu – labai švelniai, netrindamos valomo audinio paviršiaus. Drabužio audinys nesusidėvi, nepraranda kokybės ir formos, tarnauja žymiai ilgiau ir po valymo neturi nemalonaus kvapo.

Žinoma, labai svarbu paminėti ir kainą – mes šioje srityje esame labai konkurencingi ir patrauklūs klientams. Drabužius priimame ir juos valome vienoje vietoje – sutaupome transporto išlaidas, mums, kitaip nei cheminėms valykloms, nereikia brangiai utilizuoti sunaudotų cheminių medžiagų, – visa tai leidžia teikti paslaugas pigiau.

– Kuo ekologiškas valymas yra ypatingas ir kitoks nei mums įprastas cheminis valymas?

– Paradoksas tas, kad cheminis valymas arba kitaip vadinamas sausas valymas iš tiesų yra šlapias – drabužiai pamerkiami į chemikalą tetrachloretileną (perchloretileną arba PERC) ir jame mirkomi. Cheminio valymo mašinos yra labai panašios į skalbimo mašinas, tik jose sukasi ne vanduo, o itin toksiškas chemikalas, kuris, kaip įrodė Pasaulio sveikatos organizacija, gali sukelti vėžį.

Ekologiško valymo metu naudojama pati natūraliausia ir švariausia valymo priemonė – vanduo. Priešingai nei cheminėse valyklose, mes nenaudojame cheminių tirpiklių, o kovai su dėmėmis pasitelkiame specialiai mūsų valymo mašinoms sukurtas ekologiškas priemones, kurios nekenkia žmogui bei gamtai.

–Su kokiais didžiausiais iššūkiais susiduriate savo versle? Kokių savybių ir motyvacijos labiausiai reikia pradedant dirbti sau?

– Manau, kuriant savo verslą, svarbiausia yra turėti idėją ir ja tikėti. Taip pat – būtina daug dirbti ir nenuleisti rankų. Žinoma, reikia susitaikyti ir su užgriuvusia atsakomybe: turime rūpintis ne tik klientų poreikių patenkinimu, bet ir darbuotojais, jų motyvacija, taip pat ir verslo plėtra, kruopščiu strategijos ir finansų planavimu.

Aš pati kol kas stengiuosi būti kuo arčiau klientų – pastebėjau, kad asmeninis dėmesys jiems labai svarbus. Žmonės domisi nauja mūsų technologija, nori ją išbandyti, klausia, kuo skiriamės nuo cheminių valyklų, kuo esame pranašesni.

Šiuo metu didžiausias mūsų iššūkis yra darbuotojų paieška – daug žmonių, suinteresuotų tokiu darbu, yra išvykę uždarbiauti į užsienį arba emigravę. Mes labai atsakingai žiūrime į sąlygas, kurias siūlome: manau, kad didžiausia motyvacija darbuotojui yra ne tik atlyginimas, bet ir patogus darbo grafikas, pozityvi darbo aplinka ir pan.

– Kaip sprendžiate finansinius iššūkius?

– Mūsų pagrindinis darbo įrankis – moderni įranga, kuriai įsigyti prireikė labai daug lėšų. Įrangą pirkome lizingu ir pasinaudojome UAB „Investicijų ir verslo garantijų“ („Invega“) administruojama priemone „Portfelinės garantijos lizingo sandoriams, finansuojamos iš Europos regioninės plėtros fondo“. Taip pat susigrąžinsime ir dalį sumokėtų palūkanų lizingo bendrovei, pagal priemonę „Dalinis palūkanų kompensavimas“, finansuojamą Europos regioninės plėtros fondo lėšomis. Kadangi pirkta technika yra labai brangi, ši kompensacija mums yra labai naudinga.

– Minėjote apie plėtros planus. Jaučiate, kad esate reikalingi klientams?

– Pasaulyje, taip pat ir mūsų šalyje, daugėja besidominčių ekologija, tad mūsų paslaugos sulaukia didelio dėmesio. Aktyviai dirbti ragina ir pozityvūs vertinimai, gausėjantis pastovių klientų ratas. Jau netrukus mūsų paslaugomis bus galima pasinaudoti ne vienoje Vilniaus vietoje. Į savo verslo ateitį žvelgiu labai optimistiškai – tikiu, kad esame reikalingi ir mums pasiseks.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.