Užsidirba laipiodami po stogus – spalvotą manikiūrininkės darbą keičia į suodiną

Pakaunėje gyvenantys Jurgita ir Marius Šimkai nenustebs, jei per Kalėdas sulauks pagalbos prašymo. Pora yra kaminkrėčiai. Pernai per žiemos šventes jiems netikėtai teko skubėti padėti žmonėms ir taip į jų namus atnešti laimę.

Pakaunės gyventojas M.Šimkus sakė, kad kaminkrėčio profesija sunki, tačiau jai vyras stengiasi suteikti romantiškumo.<br>G.Strumilos nuotr.
Pakaunės gyventojas M.Šimkus sakė, kad kaminkrėčio profesija sunki, tačiau jai vyras stengiasi suteikti romantiškumo.<br>G.Strumilos nuotr.
Tikima, kad sutikus suodiną kaminkrėtį reikia paliesti jo drabužį ir sušnibždėti norą, nes kaminkrėčiai atneša laimę.<br>G.Strumilos nuotr.
Tikima, kad sutikus suodiną kaminkrėtį reikia paliesti jo drabužį ir sušnibždėti norą, nes kaminkrėčiai atneša laimę.<br>G.Strumilos nuotr.
Kai žmonės pamato, kad jų kamino atvyksta valyti J.Šimkienė, visada nustemba.<br>G.Strumilos nuotr.
Kai žmonės pamato, kad jų kamino atvyksta valyti J.Šimkienė, visada nustemba.<br>G.Strumilos nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 25, 2018, 4:43 PM

Saugo talismaną

Kauno rajone, Raudondvaryje, gyvenantys M. ir J.Šimkai turi talismaną – kaminkrėčio sagą, kuri yra laimės ir amžinos sėkmės simbolis.

Šis talismanas juos saugo nelengvame, tačiau iš šono stebint romantiškame darbe. Pora yra kaminkrėčiai.

Po jų apsilankymo namuose tampa saugiau gyventi. Toks darbas 38 metų Mariui ir 37 metų Jurgitai atrodo prasmingas ir teikia pasitenkinimą. Todėl jie net per Kalėdas skuba padėti tiems, kurių namų dūmtraukiai  užsikemša.

Pamatę moterį nustemba

M.Šimkus pasakojo, kad yra mūrininkas. 7 metus vyras laimės ieškojo Didžiojoje Britanijoje, Londone dirbo statybose. Kai žmona ėmė lauktis kūdikio, pora grįžo į Lietuvą.

Prieš 10 metų M.Šimkui prireikė, kad kas nors išvalytų jo namų kaminą. Tačiau atvykę kaminkrėčiai pasitikėjimo nekėlė, todėl jis pats pradėjo domėtis šiuo darbu. Aukščio vyras niekada nebijojo, todėl šios baimės įveikti nereikėjo.

Informacijos M.Šimkus ieškojo internete, kituose šaltiniuose. Prireikė išvalyti ne vieną kaminą, kol įgavo vertingos patirties.

Prieš 5 metus vyras ieškojo pagalbininko. Tada jam padėti ėmėsi sutuoktinė Jurgita, kuri yra profesionali manikiūrininkė. Nuo to laiko pora darbuojasi drauge. Tiesa, moteris ant stogų lipa retai, dažniau laiko kopėčias, sutuoktiniui paduoda įrankius.

„Kai atvykstame pas žmones valyti kaminų, pirmiausia išgirstame pasisveikinimą „Sveiki, vyrai“, bet pamatę moterį visi nustemba. Kitą kartą mus jau kviečia dėl to, kad kaminkrėtė yra moteris, tai visiems patinka“, – šypsojosi J.Šimkienė.

Teko palikti vaišių stalą

M.Šimkus mano, kad kauniečiai ir pakaunės gyventojai per mažai rūpinasi savo namų kaminais.

„Jei židiniai ar krosnys naudojami dažnai, kaminus reikėtų valyti prieš šildymo sezoną ir jo viduryje. Deja, daug žmonių nesusimąsto, kad nesirūpindami kaminais rizikuoja savo sveikata, turtu ar net gyvybe. Užsikimšus kaminui gali kilti gaisras, bet apie tai žmonės pradeda galvoti tik tada, kai nelaimė nutinka“, – kalbėjo kaminkrėtys.

Būtent pas vieną tokį pakaunės gyventoją dabar M.Šimkus vyksta kelis kartus per metus, nes dėl neišvalyto kamino namas buvo užsidegęs, nudegė stogas ir antrasis pastato aukštas.

Taip pat kaminkrėčiai kviečiami ir tada, kai kaminai veikia prastai, užkūrus ugnį dūmų kamuoliai pradeda veržtis į kambarį.

„Per praėjusias Kalėdas, jau susėdus prie šventinio stalo, paskambino Kulautuvos gyventojas. Sakė, kad susirinko svečiai, stalas nukrautas vaišėmis, bet užkūrus židinį iš jo į namus pradėjo virsti dūmai.

Prašė skubiai padėti. Teko viską mesti ir vykti į Kulautuvą“, – prisiminė M.Šimkus.

Kaminus kaminkrėčiui tenka valyti ir Kaune, daugiausia – Žaliakalnyje, Žemuosiuose Šančiuose.

„Ir mieste ne visi gyventojai rūpinasi kaminais, bet mes stengiamės aiškinti, kad tai būtina daryti. Kai kurie į mūsų žodžius įsiklauso“, – sakė M.Šimkus.

Teko ištraukti laužtuvą

Kartais kaminkrėčiui tenka ne tik valyti kaminus, bet iš jų krapštyti įvairiausius daiktus.

Juose aptinka paukščių griaučių, lizdų. Taip pat kartą iš kamino teko traukti šepetį, kūjį ir laužtuvą.

„Vienas žmogus pats bandė išvalyti kaminą, bet į jį įmetė visus tuos daiktus“, – šypsojosi kaminkrėtys.

Nors iš pirmo žvilgsnio šis darbas atrodo romantiškas, bet iš tiesų yra varginantis ir pavojingas.

„Labai svarbu laikytis saugumo, būti su apsaugomis lipant ant stogų. Taip pat turėti respiratorių, nes galima prisikvėpuoti smalkių“, – sakė vyras.

Dėvi specialius kostiumus

Nors kaminkrėčio profesija sunki ir gana reta, nes daug žmonių namus šildosi centralizuotai, pora stengiasi, kad ji atgautų savo romantišką įvaizdį.

J. ir M.Šimkai į darbą vyksta vilkėdami specialius kaminkrėčių kostiumus – jų Lietuvoje įsigyti nepavyko, teko parsisiųsti iš užsienio.

„Kadangi ši profesija Lietuvoje primiršta, norime priminti legendą apie kaminkrėtį. Net turime pasigaminę laimės monetą. Ant jos pavaizduotas kaminkrėtys ir saga, nes nuo seno tikima, kad palietus kaminkrėčio sagą aplankys laimė. Ją dovanojame sukaktuvininkams ar jaunavedžiams“, – pasakojo J.Šimkuvienė.

Čiupkit už sagos!

Kaminkrėčiai visada buvo senųjų miestų simboliai, tačiau ši profesija beveik išnyko perėjus prie centralizuoto šildymo.

Nedaug kas atsimena, kad gatvėje sutikus suodiną kaminkrėtį reikėdavo paliesti jo drabužį arba čiupti už sagos ir sušnibždėti norą, nes kaminkrėčiai atneša laimę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.