Daugiau nei 20 metų gyvuojančio verslo kūrėjas: verslo reikia imtis ir nebijoti

„Tikiu, kad visuomet įmanoma atrasti savo nišą kuriant išskirtinius, reikalingus ir patrauklius produktus geriau nei tai daro kiti“, – sako Liudvikas Milkintas, UAB „Milviteka“ įkūrėjas, su kuriuo kalbame apie sudėtingą verslo pradžią ir jo kelią, iššūkius ir tai, kaip išlaikyti stiprias įmonės pozicijas ir Lietuvos rinkoje, ir už jos ribų.

 Liudvikas Milkintas, UAB „Milviteka“ įkūrėjas.
 Liudvikas Milkintas, UAB „Milviteka“ įkūrėjas.
 Liudvikas Milkintas, UAB „Milviteka“ įkūrėjas.
 Liudvikas Milkintas, UAB „Milviteka“ įkūrėjas.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Feb 14, 2019, 3:35 PM

Pradėkime nuo pradžių. Kuo užsiima MILVITEKA?

Įmonė turi ilgą istoriją. Įsikūrėme prieš 23 metus, savo srityje esame žinomi ir Lietuvoje, ir užsienyje. Pagrindinės mūsų veiklos sritys – technologinės linijos, jų montavimas. Gaminame pramonines mašinas, įrangą ir produktus įvairioms pramonės šakoms.

Taip pat, prie savo pagrindinės veiklos mašinų gamybos srityje, plėtojame ozonavimo sistemų kūrimą, ozono dujų generatorių gamybą, diegiame praktinius šių dujų pritaikymo metodus ir technologijas. Pavyzdžiui, kuriame ir montuojame transportavimo įrenginius, be kurių neapsieina nė viena technologijos linija – taip ūkininkams ant pečių nebereikia nešioti grūdų maišų, o uostuose per kelias paras su mūsų įrangos pagalba yra perkraunamos dešimtys tonų krovinių ir t. t.

Kaip sugebate išlikti, kokius įmonės pranašumus įvardintumėte?

Nebijome iššūkių ar sprendimų, kuriems įgyvendinti reikia itin specifinių žinių, taip pat, yra vos kelios tokios specializuotos kompanijos, kurios taip pat kokybiškai padarytų tą patį, ką galime mes. Dažnai tų įmonių, kurios tokius projektus įgyvendina Europoje, įkainis užsakovams yra per didelis. Stengiamės pasiūlyti racionalius sprendimus, kartais mažiname naujų technologinių linijų kaštus, žinome kur, kaip optimizuoti veiklą bei taip sumažinti užsakovo išlaidas.

Kaip per tiek metų pavyksta užtikrinti pastovų įmonės darbo efektyvumą?

Dar kiek atsiliekame iki pasaulinį lygį atitinkančio našumo, tačiau teigiama tai, kad pvz., prieš 5 metus išėję iš darbo mūsų darbuotojai nori grįžti atgal. Juos priimame. Darbuotojai mato, jog jei dirbtume, pavyzdžiui, tiek pat, kiek būdami kitur – po 10 ar daugiau valandų per dieną bei savaitgaliais, uždirbtume tą patį. Žmonės pradeda suprasti tą iliuziją bei to kainą.

Pramonės sektoriuje įžvelgiame ir kitą tendenciją – tai profesines žinias turinčių darbuotojų stygių – suvirintojų, elektrikų ir kitų. Pas mus veikia tai, jog motyvuotą darbuotojų branduolį stengiamės išlaikyti, o vėliau kiekvieną norintį specialistą mokome patys. Darbuotojams sudaromos visos sąlygos tapti gerais specialistais.

O kas padeda išlaikyti turimas pozicijas rinkoje?

Bendrai, veiklos sritys, kuriose esame įsitvirtinę, yra gana plačios. Kaip išsilaikome? Visada žvelgiame į inovatyvias sritis, kurios gali būti ypač aktualios užsakovams. Nestovime vietoje, stebime aplinką, analizuojame, ko mums trūksta, stengiamės eiti į priekį. Pavyzdžiui, 2017 m. įsigijome modernias lazerines metalo pjaustymo ir lankstymo stakles, tad metalo produkcijos detalių gamybos bazę susikūrėme tokią, kokios reikia mums patiems. To dėka galime itin operatyviai pasigaminti reikalingas dalis. Šiuo klausimu daug padėjo nacionalinė plėtros įstaiga INVEGA, pasiūliusi kompensuoti paskolos palūkanas, pagal priemonę „Dalinis palūkanų kompensavimas“, finansuojamą Europos regioninės plėtros fondo lėšomis.

Kokie jūsų planai plėtrai? Kaip augate?

Lūkesčiai yra didesni nei galimybės, šiandien akcentuojame, kad plėtra svetur – vienas prioritetų. Stengiamės daryti tai, ko klientui potencialiai reikia labiausiai. Siekiame įsiklausyti į kliento norus, o lūkesčius pateisiname kuriant ir klientui pasiūlant geriausią kainos bei technologinio sprendimo santykį.

Augimas – nelengvas procesas. Šiuo tikslu taip pat sustiprinome komercijos skyrių, kurio darbuotojai kalba keliomis kalbomis, tai be galo svarbu siekiant plėstis kitose šalyse.

Ko palinkėtumėte tiems, kurie svarsto pradėti dirbti sau, tačiau dvejonės vis dar nugali veiksmo ėmimąsi?

Verslo visuomet reikia imtis ir nebijoti. Dažnai sakoma – „Visi tai daro, šitai gamina, to irgi pilna“. Taip galvojant, tikiu, sunku kurti verslą. Tikiu, kad visada gali padaryti geriau, kitaip, sau priimtinu būdu – atrasi savo nišą. Galbūt nereikia norėti iškart užkariauti pasaulio – juk visų pirma bent savo aplinkoje – mieste, miestelyje – gali sukurti reikiamą produktą ir padaryti jį geresniu, skanesniu, ekologiškesniu – tai aktualu šiuo metu. Tie, kurie supranta tikrąją ekologijos vertę, nori valgyti tikrą, sveiką maistą. Čia kaip ir automobilis naudoja benziną – jeigu pili gerą, kokybišką kurą, važiuoji sklandžiau, tačiau jei sistemą terši bet kuo, kas yra pigiausia, tuomet anksčiau ar vėliau susiduri su problemomis.

O kaip jūs patys – ar prisidedate prie tvarios aplinkos kūrimo?

Nuolat stengiamės investuoti į darnią aplinką bei procesus, kurių metu galėtume gaminti efektyviau, ekologiškiau. Dalyvavome viename projekte kuriant „žaliąsias“ technologijas. Jo metu įmonės specialistai sukūrė inovatyvią, efektyvią ir nekenksmingą aplinkai vaisių ir daržovių plovimo technologiją, kuri galės pakeisti šiuo metu Lietuvoje taikomas tradicines technologijas, naudojančias vandenį ir cheminius ploviklius.

Esminis sukurtos technologijos išskirtinumas – ozono dujų naudojimas technologiniame procese. Naudojant ozoną yra sunaikinami vaisių ir daržovių paviršiuje augimo metu susikaupę mikroorganizmai ir pesticidų likučiai, o tai padeda daržoves išlaikyti ilgiau. Tai naudinga ir augintojams, ir verslui – pakuotos daržovės ilgiau išlieka patrauklios pirkėjui, dingsta problemos dėl išvaizdos, galimo produktų užterštumo. Negana to, technologija plovimo metu padeda sutaupyti apie 80% vandens.

Kaip pritraukiate klientus?

Siekis juos išlaikyti, tęstinumas. Jeigu, pvz., prieš 10 metų įdiegėme kažkokią technologinę sistemą, vienais ar kitais klausimais buvome naudingi užsakovui, mus jis prisimena ir šiandien. Skiriame itin didelį dėmesį klientams, negailime patirties ir investuojame į juos, dėl ko klientams galime pasiūlyti kokybišką sprendimą. Turi būti abipusis ryšys, o su lojaliais, grįžtančiais užsakovais galime pasiekti svarių rezultatų bei kartu kurti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.