Supažindino Lietuvą su internetu ir pasiūlė, kaip dirbti dvigubai greičiau

„Prieš 25-erius metus pirmieji Lietuvoje įvedėme internetą, o šiandien mūsų kurta programinė sistema didina darbo našumą“, – dalijasi technikos mokslų daktaras Robertas Šertvytis, įmonės „Aiva“ įkūrėjas. Vadovas yra sukūręs unikalią verslo procesų valdymo sistemos koncepciją, be kurios šiandien savo darbo nebeįsivaizduoja ne tik daugelis Lietuvos, bet ir Norvegijos bei Vokietijos gamybinių įmonių.

 Technikos mokslų daktaras Robertas Šertvytis, įmonės „Aiva“ įkūrėjas.
 Technikos mokslų daktaras Robertas Šertvytis, įmonės „Aiva“ įkūrėjas.
 Technikos mokslų daktaras Robertas Šertvytis, įmonės „Aiva“ įkūrėjas.
 Technikos mokslų daktaras Robertas Šertvytis, įmonės „Aiva“ įkūrėjas.
 Technikos mokslų daktaras Robertas Šertvytis, įmonės „Aiva“ įkūrėjas.
 Technikos mokslų daktaras Robertas Šertvytis, įmonės „Aiva“ įkūrėjas.
 Technikos mokslų daktaras Robertas Šertvytis, įmonės „Aiva“ įkūrėjas.
 Technikos mokslų daktaras Robertas Šertvytis, įmonės „Aiva“ įkūrėjas.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Feb 15, 2019, 11:57 AM

UAB „Aiva“ sėkmingai veiklą tęsia jau daugiau nei 30 metų. Pasidalinkite – kokia buvo verslo kūrimo pradžia?

Pradėti kurti kažką savo nusprendžiau, kai pasitraukiau iš sėkmingos projektavimo vadovo pozicijos tuometinėje ryšių ministerijoje. Kaip ir daugelis verslininkų, susidūriau su daugybe kliūčių, laimei, man tuomet padėjo draugai, paskolinę šiek tiek pinigų ir pagrindinį darbo įrankį – kompiuterį. Iš pradžių užsiėmėme įvairių programų kūrimu įmonėms.

Netrukus, pastebėjus kompiuterių poreikį Lietuvoje, pats pradėjau juos perpardavinėti. Kaip šiandien prisimenu, kai automobiliu vykdavome į Olandiją ir juos iš ten parsiveždavome. Tuo pačiu metu tobulinome ir savo programavimo žinias, kurios vėliau tapo mūsų pagrindine veiklos sritimi. Štai prekyba kompiuteriais tapo tramplinu mūsų įmonei, vėliau padėjusiu sugeneruoti nemažai pajamų.

Netrukus pasaulyje buvo sukurtas interneto ryšys, o aš, kaip nuolat besidomintis naujovėmis, ieškojau, kaip internetą įvesti Lietuvoje ir mums pavyko. Nors tuomet internetas nebuvo toks kaip šiandien, iš pradžių tai buvo tik elektroninis paštas, tačiau tapome pirmieji Lietuvoje, nuo 1993 m. pradėję interneto ryšio paslaugas. Vėliau šią sritį užkariavo kiti, o mes taip ir likome prie programavimo, kur šiandien esame geriausi ne tik Lietuvoje, bet ir pripažinti Europos mastu.

Per paskutinius dešimt metų sukūrėme originalią įmonių verslo procesų automatizavimo programą AIVA 9001. Šios platformos pagrindu, bendradarbiaudami su daugeliu Lietuvos įmonių, sukūrėme ir įdiegėme sprendimus gamybai, statybai, prekybai ir paslaugoms.

Ko gero, dauguma šalies vadybininkų nė nenutuokia, koks būtų jų darbas be jūsų kurtos sistemos. Gal galėtumėte daugiau papasakoti apie jūsų ilgamečio darbo naudą verslui?

Pastebėję, kad daugelis įmonių mažą darbo našumą, blogą klientų aptarnavimą sieti pradėjo su verslo valdymo sistemos trūkumu, sukūrėme programinę įrangą, kuri prilygsta užsienyje gerai žinomoms SAP, Microsoft Exapta, Oracle, QAD ir kitoms programoms. Nuo kitų ji skiriasi tuo, kad automatizuoja ne tik apskaitą, bet ir procesų valdymą, kompleksiškai apima visus įmonės procesus. Ji lengvai pritaikoma ir įdiegiama nestandartiniams sprendimams. Paprastai tariant, tokių programų dėka darbuotojai sugaišta žymiai mažiau laiko pasiūlymų ir sutarčių ruošimui, apskaitai, joje galima sekti darbuotojų rezultatus ir pagal tai skirti apmokėjimą už darbą.

Mūsų kuriamą programą naudoja kone visos šalies įmonės, dalį rinkos esame užkariavę ir Vokietijoje bei Norvegijoje. Labai džiaugiuosi, kad ilgametis darbas nenuėjo veltui ir sukūrėme išties labai gerą produktą, Lietuvos ir užsienio kontekste labai reikalingus ir originalius sprendimus. Tad visos mūsų pastangos šiandien yra sutelktos į pardavimų plėtrą užsienyje. Važinėjame po įvairias kontaktų muges užsienyje ir mezgame ryšius.

Kaip planuojate toliau plėstis užsienio rinkose?

Sukūrėme tokią programinę įrangą, kuri eiliniams žmonėms iš pirmo žvilgsnio tikrai ne visuomet yra suprantama. Tad norėdami savo siūlomą produktą ne tik Vokietijoje bei Norvegijoje, bet ir kitose užsienio rinkose, kreipėmės į „Invegą“, kad čia dirbantys specialistai mums padėtų. Siekėme aiškiai ir suprantamai ištransliuoti savo produkto ypatybes. Pasinaudojome priemone „Expo konsultantas LT“, finansuojama Europos regioninės plėtros fondo lėšomis, ir gavome kompensaciją už konsultacijas.

Ką patartumėte dar tik pradedantiems verslininkams? Kokių klaidų šiandien nebekartotumėte?

Vienas iš didžiausių sunkumų būnant vadovu yra tai, kad turi išmanyti visas įmonės veiklas, todėl patarčiau jauniesiems verslininkams nebijoti pasikviesti kartu dirbti pavaduojančius direktorius ūkinei, organizacinei ir kitoms veikloms.

Kitas dalykas, ką privalu žinoti jaunam verslininkui – visiems geras nebūsi, todėl, kai įmonė išgyvena sunkų etapą, nereiktų bijoti sumažinti darbuotojų skaičiaus. Kitu atveju galite tiesiog įklimpti į skolas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Leading the change in sustainable business