Į Lietuvą studijuoti atvykęs indas sukūrė ir pardavinės gėrimą – tokio dar neragavote

Antrus metus Lietuvoje gyvenantis indas Kiranas Subbarayadu atviras – labai vertina tai, kaip šioje šalyje viskas organizuota, ir tikina iki šiol nepastebėjęs chaoso jokia forma.

K.Subbarayadu.<br> J.Šuminaitės nuotr.
K.Subbarayadu.<br> J.Šuminaitės nuotr.
 K.Subbarayadu sukurtas ekologinis grikių gėrimas. 
 K.Subbarayadu sukurtas ekologinis grikių gėrimas. 
 K.Subbarayadu.<br>J.Šuminaitės nuotr.
 K.Subbarayadu.<br>J.Šuminaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 16, 2019, 4:19 PM, atnaujinta Mar 16, 2019, 4:20 PM

Todėl, pasak jo, kitaip nei Indijoje, čia žymiai tyliau ir ramiau. Kiranas Kauno technologijos universitete (KTU) studijuoja maisto mokslą ir saugą, bet o taip pat ir kuria naujus maisto produktus. Vienas iš jų – ekologiškas grikių gėrimas – jau greitai bus pasiūlytas vartotojams.

„Indija turi pakankamai daug naujausių technologijų, kurios yra labai perspektyvios. Tačiau dėl didelio gyventojų skaičiaus daug galimybių nepasitaiko arba žmonės tiesiog nespėja jomis pasinaudoti. Būtent dėl to tikiuosi rasti savo vietą čia, Europoje“, – tikino K.Subbarayadu.

Lietuva, anot vaikino, gera šalis, turinti puikias vietoves, kaimo apylinkes, nuostabias upes, prie kurių vasarą galima leisti laiką mėgaujantis gamtos grožiu. „Žinoma, patinka ir tos „kaulus laužančios“ žiemos – pripratus, su jomis tikrai galima susidoroti“, – juokavo KTU Cheminės technologijos fakulteto (CTF) magistrantūros studentas.

Pakeliui į rinką – naujas produktas

Studentas jau spėjo įsilieti ir į lietuviškąją darbo rinką – įmonėje „Ekofrisa“ dirba Naujų maisto produktų vystymo technologu – kuria naujus maisto produktus ir receptus.

Viskas prasidėjo praėjusių metų pavasarį, kuomet renginio „Technorama“ metu pristatė savo sugalvotą ir kurtą maisto produktą – ekologišką grikių gėrimą.

„Tai pačiai įmonei, kurioje dabar dirbu, patiko mano produktas, todėl gavau apdovanojimą, – prisimena vaikinas. – Buvau susidomėjęs šio produkto pristatymu rinkoje, dėl to pasikalbėjau su įmonės direktoriumi apie galimybę vasarą atlikti praktiką. Mane priėmė, o po viso ten praleisto laiko tiek aš, tiek įmonė buvo laiminga galėdama pasiūlyti man progą dirbti kartu“.

Ekologiškas grikių gėrimas, kaip sako Kiranas – mišinys su įvairiomis sveikatai naudingomis medžiagomis, kurios lengvai pasisavinamos organizmo. Gėrimas susideda iš skrudintų grikių miltų, ekologiškų anakardžių riešutų ir cukranendrių cukraus. Mišinyje yra reikiamas kiekis proteino ir mikroelementų, kurie yra žmogaus imuninės sistemos pagrindas.

„Dėl baltymų lengviau auginti kūno raumenis, be to, jie padeda sumažinti kraujyje esančio cukraus kiekį. Grikių maistinė vertė yra žymiai didesnė nei daugelio kitų grūdinių kultūrų. Kadangi tai ekologiškas produktas be glitimo, tai itin naudinga sveikatai“, – teigė K.Subbarayadu.

Idėja sukurti tokį produktą jam kilo prisiminus vaikų mitybą Indijoje: šalyje motinos paauglystėje vaikams paprastai ruošia patiekalus iš sorų, grūdų ir lęšių, o tai esą padeda užtikrinti gerą sveikatą.

Ekologiškas grikių gėrimas jau paruoštas gamybai ir, pasak Kirano, rinkoje pasirodys šių metų viduryje.

Europos greitu metu palikti nežada

Kol kas K.Subbarayadu patenkintas tiek studijomis, tiek darbu Lietuvoje: dauguma kolegų kalba angliškai, todėl jis džiaugiasi galėdamas bendrauti ir dirbti kartu. „Kiekvienas pasitinka mane su šypsena veide – labai šiltai ir draugiškai“, – sakė jis.

Dar viena Kiranui darbe patinkanti smulkmena, kuri Indijoje itin reta – bendri pietūs su kolegomis.

„Visi darbuotojai pietauja kartu su įmonės direktoriumi, tuo pačiu dalindamiesi įvairiais maisto produktais, idėjomis ir pan. Tai labai retai nutinka Indijoje, – tikina vaikinas. – Labiausiai patinka tai, kad su kiekvienu darbuotoju yra elgiamasi vienodai, nepriklausomai nuo to, kokį jis dirba darbą ir už ką yra atsakingas“.

Pabaigęs mokslus Kiranas planuoja toliau plėsti savo akiratį ir ieškoti darbo kitoje Europos šalyje. Todėl toli nuo gimtinės jis planuoja gyventi dar bent keletą metų. „Taip pat turiu planų, susijusių su naujo startuolio kūrimu ekologiško maisto sektoriuje. Galbūt, jei pasitaikytų gera galimybė, pasilikčiau ir Lietuvoje“, – savo planais dalijosi indas K.Subbarayadu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.