Užupio picerija pateko į išskirtinių gretas

Australijos garbės konsulas Lietuvoje Antonio Meschino kurį laiką negalėjo patikėti, kad jo įkurta picerija pripažinta viena geriausių Europoje. Maisto ekspertų, keliautojų ir socialinių tinklų dalyvių sudarytame sąraše šiemet ji užėmė 44-ąją vietą iš 50.

Nuotr. iš LR archyvo
Nuotr. iš LR archyvo
Užupio picerijai šiuo metu vadovauja A.Meschino sūnėnas Federico (centre).
Užupio picerijai šiuo metu vadovauja A.Meschino sūnėnas Federico (centre).
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-08-31 12:50

Tai pirmas atvejis Lietuvoje, kai tokį garbingą pripažinimą gavo mūsų šalies maitinimo įstaiga.

Todėl picų valgytojai iš visos Europos jau gali įtraukti į savo maršrutą Vilnių.

Užupio picerija turi ne tik kokybės sertifikatą, liudijantį, kad čia kepamos tikros Neapolio picos. Ji užkariavo ir picų gerbėjų širdis.

Plėstis net neketina

Apie tarptautinį pripažinimą A.Meschino pranešė garsiausioms Italijos picerijoms maisto produktus tiekiantis vienas gamintojas. Pasveikinęs, kad Vilniuje įsikūrusi picerija neliko nepastebėta, jis teiravosi, ar neketinama plėstis ir didinti užsakymų skaičiaus. „Ne“, – toks buvo A.Meschino atsakymas, nors prie šios picerijos durų dažnai nusidriekia valgytojų eilė.

Vilniuje, kaip ir picų tėvynėje Neapolyje, net garbė stovėti prie picerijos ir laukti, kol į ją pateksi, nes tai rodo, kad laukiama prie gero maisto restorano, o ne prie kokios nors užkandinės.

Išalkusių valgytojų eilė Vilniaus senamiestyje padarė įspūdį ir italų dienraščio „Il Mattino“ žurnalistui. Prieš kelias savaites grįžęs iš kelionės po Lietuvą jis stebėjosi, kad mūsų šalyje prigijo Neapolio paprotys kepti picą akmeninėje krosnyje.

Nors 400 laipsnių karščio krosnyje pica kepa vos 3 minutes, kepėjai įrodė, kad tai – gurmaniškas patiekalas, o ne karštas sumuštinis, ant kurio pilama kečupo.

Įvertinimai – puikūs

Kelionėms skirtas portalas bigseventravel.com ne vienus metus reitinguoja 50 geriausių Europos picerijų. Šįmet į šį sąrašą buvo įtraukta Užupio picerija iš Vilniaus.

Atrankos kriterijai buvo griežti: tai turi būti Europos Sąjungoje įkurta picerija, kiekviena šalis gali skirti bent po vieną kandidatą. Už sąrašą balsuoja ne tik ekspertai, bet ir skaitytojai.

Į reitingavimą taip pat buvo įtrauktos interneto apžvalgos apie picerijas, jų sklaida žiniasklaidoje, tinklaraščiuose, atsiliepimai socialiniuose tinkluose. Galutinis sąrašas buvo sudarytas atsižvelgus į 1,5 milijono bendruomenės nuomonę.

44-ąją vietą užėmusiems vilniečiams nepagailėta šiltų žodžių. Jei kas nors pageidautų valgyti picą pusryčiams, pietums ir vakarienei, tai įmanoma, nes Užupio picerijoje šiam reikalui skiriama daug aistros ir meilės. Nuostabūs švieži ingredientai patenka į kiekvieną vilniečių kepamą picą.

Remiasi Neapolio tradicija

Kelias į tarptautinį pripažinimą vilniečiams nebuvo lengvas. Susidomėjęs maisto kultūra verslininkas A.Meschino Lietuvoje įkūrė vieną pirmųjų itališkų patiekalų restoranų „Da Antonio“ ir keletą picerijų.

Nors Užupyje niekada nestigo klientų, prieš ketverius metus buvo nutarta suteikti picerijai itališkos dvasios.

Picų valgytojai puikiai žino, kad lengviausia patikrinti, ko verta pica, – išsirinkti turinčią kuo mažiau priedų. Taip Užupyje picerijoje kilo mintis kepti klasikines Neapolio picas „Margherita“ ir „Marinara“ („Jūreiviška“).

Šios picerijos virtuvei pastaruoju metu vadovaujantis A.Meschino sūnėnas Federico įrodė, kad pomėgis kepti picas yra jo pašaukimas. Prie jo neseniai prisidėjo dar du broliai Edoardo ir Mario, atvykę iš Italijos į Vilnių.

Australijos garbės konsulas Lietuvoje A.Meschino pripažino, kad tai puikus pavyzdys – Lietuva yra patraukti šalis tiems, kurie nori puoselėti gero maisto tradicijas.

Pirmojoje vietoje – Neapolio picerija

Užupio picerijai už nugaros liko 50-ojoje vietoje atsidūrusi Paryžiaus picerija „Pizzeria lovine‘s“, Budapešto „Digo Napolyi Pizza“ (49), Rygos „Meet Point Pizza bar“ (48), Maltos sostinės Valetos „Sotto Pizzeria Onesto“ (46) ir Lisabonos „ZeroZero“ (45). Artimiausios vilniečių konkurentės – picerijos Atėnuose, Helsinkyje ir Berlyne.

Iš Baltijos šalių aukščiausią – 37-ąją – vietą užėmė netoli Talino, Vymsio miestelyje, įsikūrusi picerija „Oko“. Čia galima paskanauti picos su juodaisiais trumais.

Geriausių Europos picerijų sąrašo lyderė – Neapolio picerija „L‘antica Pizzeria da Michele“. Ji neatsigina turistų. Čia apsilankę žmonės prisipažįsta, kad valgė skaniausią picą savo gyvenime. Eilės prie populiarios picerijos durų ir nenumaldomas noras kuo greičiau į ją patekti yra suprantami dalykai. Laimingieji, kurie čia paragauja picos, šį jausmą lygina su religiniu potyriu ar nušvitimu.

2-ojoje vietoje – Kopenhagos picerija „Baest“, trečiojoje – Mančesterio „Rudy‘s Pizza“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.