Lietuva užima trečią vietą pagal rezultatyvumą daugiau nei 50 šalių vienijančiame EEN tinkle

Europos Komisijos Vykdančioji agentūra mažoms ir vidutinėms įmonėms (angl. The Executive Agency for Small and Medium-sized Enterprises – EASME) paskelbė 2017-2018 m. Enterprise Europe Newtork (EEN) tinklo veiklos rezultatus. Pagal vienam darbuotojui tenkančius pasiekimus Lietuva užėmė trečią vietą visame tinkle, lenkdama net tokias pažangias valstybes kaip Vokietija, Jungtinė Karalystė ar Belgija.

 Vienas etatas Lietuvoje veikiančiame EEN tinkle per ataskaitinį laikotarpį vidutiniškai sugeneruoja net 18 pasiekimų. <br> Bendrovės nuotr.
 Vienas etatas Lietuvoje veikiančiame EEN tinkle per ataskaitinį laikotarpį vidutiniškai sugeneruoja net 18 pasiekimų. <br> Bendrovės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 23, 2019, 10:47 AM

Vienas etatas Lietuvoje veikiančiame EEN tinkle per ataskaitinį laikotarpį vidutiniškai sugeneruoja net 18 pasiekimų. Tai reiškia, kad 2017-2018 m. statistinis EEN tinklo Lietuvoje darbuotojas padėjo 18 Lietuvos įmonių sudaryti bendradarbiavimo sutartį su partneriais iš užsienio arba suteikė konsultacijų dėl paraiškų rengimo, kurios išsirutuliavo į įmonėms suteiktą finansavimą.

Pavyzdžiui, EEN tinklo Lietuvoje koordinatoriaus Lietuvos inovacijų centro konsultuojama šokolado ir saldainių gamintoja „Rūta“ ne tik susitarė su Taivano platintoju dėl bandomųjų produkcijos partijų į šią egzotišką šalį tiekimo, bet ir sugebėjo taip sužavėti taivaniečius, kad šie nusprendė plėsti lietuviško šokolado prekybos apimtis ir netgi steigti specializuotą šokolado parduotuvę Taipėjuje.

Pagal vienam darbuotojui tenkančius pasiekimus EEN tinkle, Lietuva ne tik gerokai lenkia savo kaimynes Lenkiją (5 pasiekimai per etatą) ir Latviją (14 pasiekimų per etatą) ar netgi Estiją (12 pasiekimų per etatą), tačiau ir tokias inovacijų bendradarbiavimo ir verslumo pavyzdžiu laikomas valstybes kaip Vokietija (11 pasiekimų per etatą), Belgija (12 pasiekimų per etatą) ir Jungtinę Karalystę (16 pasiekimų per etatą). Negana to, Lietuvai tik dviem pasiekimais per etatą atsilieka nuo antroje vietoje likusių Nyderlandų. Tiesa, norint pavyti lyderiaujančią Daniją (31 pasiekimas per etatą) dar teks šiek tiek pasistengti.

„Trečia vieta Europoje rodo, kad Lietuva turi ne tik veržlų ir aktyvų verslą, tačiau ir puikius konsultantus, kurie noriai ir entuziastingai ieško įmonėms partnerių užsienyje, kompetentingai pataria dėl geriausių paramos priemonių ir padeda pagal šias priemones įmonėms gauti verslo plėtrai taip būtiną finansavimą“, – sako Lietuvos inovacijų centro direktorius Mantas Vilys.

Suomijos sostinėje Helsinkyje vykstančioje metinėje EEN konferencijoje Europos Komisijos Vidaus rinkos, pramonės, verslumo ir MVĮ generalinio direktorato atstovas Giacomo Mattino taip pat pasidžiaugė Lietuvos EEN tinklo produktyvumu. Jis stebėjosi, kaip greitai Lietuva aplenkė visas senosios Europos šalis. Šį pasiekimą jis priskyrė griežtai šalies orientacijai į rezultatus bei efektingoms viešosioms paslaugoms įmonių poreikiams tenkinti.

EEN yra didžiausias Europoje vieno langelio principu veikiantis verslo paramos tinklas, kuris vienija beveik 600 organizacijų daugiau nei 50 šalių. Į tinklą susijungusios organizacijos teikia paslaugas smulkiam ir vidutiniam verslui pasitelkdamos duomenų bazes bei daugelio metų tarpusavio bendradarbiavimo patirtį. Tinkle veikiančios organizacijos teikia viešąsias nemokamas paslaugas, kurių tikslas – padėti įmonėms (ypač mažoms ir vidutinėms) plėtoti verslą, išeinant į tarptautines rinkas. Taip pat informuoti apie Europos Komisijos programas, iniciatyvas, reglamentus, galimybes gauti finansinę paramą.

Lietuvoje tinklas veikia Lietuvos inovacijų centre, taip pat Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmuose.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.