Jaunam inžinieriui aukso maišų neatrišo – teko padirbėti ir už minimumą

Baigiantis mokslo metams dauguma abiturientų patiria stresą ne tik dėl artėjančių egzaminų, bet ir dėl to, kad teks rinktis būsimas studijas. Vilnietis 26 metų Justinas Mačėnas pataria į visą tai žvelgti paprasčiau.

Per kelerius metus pradėjęs nuo minimalų atlyginimą gaunančio specialisto J.Mačėnas tapo geru inžinieriumi.<br> Organizatorių nuotr.
Per kelerius metus pradėjęs nuo minimalų atlyginimą gaunančio specialisto J.Mačėnas tapo geru inžinieriumi.<br> Organizatorių nuotr.
Per kelerius metus pradėjęs nuo minimalų atlyginimą gaunančio specialisto J.Mačėnas tapo geru inžinieriumi.<br> Organizatorių nuotr.
Per kelerius metus pradėjęs nuo minimalų atlyginimą gaunančio specialisto J.Mačėnas tapo geru inžinieriumi.<br> Organizatorių nuotr.
„Sortus“ veiklos sritis – pramoninių filtrų gamyba.<br> Organizatorių nuotr.
„Sortus“ veiklos sritis – pramoninių filtrų gamyba.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 8, 2020, 2:58 PM

„Jei tikrai esi apsisprendęs, ko nori gyvenime, tereikia nuosekliai to siekti. Nebūtina susigundyti prestižiniais užsienio universitetais. Perspektyvų, poreikius tenkinantį darbą, galima rasti ir baigus aukštuosius mokslus Lietuvoje“, – sakė J. Mačėnas.

Sulaukė viliojančių pasiūlymų

Savo gimtajame mieste, – Vilniaus Gedimino technikos universitete (VGTU) sausumos transporto inžinerijos bakalauro studijas baigęs ir čia magistro diplomą gavęs J.Mačėnas įsidarbino pramoninių filtravimo ir aspiracijų sprendimus siūlančioje bendrovėje „Sortus“.

Per kelerius metus pradėjęs nuo minimalų atlyginimą gaunančio specialisto J.Mačėnas tapo vienu perspektyviausių šios įmonės inžinierių. Jį jau bando persivilioti užsienio kompanijos, o VGTU vadovai siūlo palikti gamybą ir šiame universitete daryti mokslinę karjerą.

„Tokie pasiūlymai glosto savimeilę, tačiau į juos žiūriu rezervuotai, nes tai, ką dabar darau, mane tenkina. Dirbdamas „Sortus“ aš galiu tobulėti kaip specialistas, gaunu gerą atlyginimą, mane džiugina ir gera darbinė aplinka šioje įmonėje“, – sakė J.Mačėnas.

Studijomis Lietuvoje nenusivylė

Kokias studijas pasirinks vaikinas apsisprendė iki abitūros egzaminų likus vos keliems mėnesiams.

„Man sekėsi tikslieji mokslai, neseniai buvau įsigijęs automobilį, buvo įdomu pažinti jo veikimo principus. Taigi transporto inžinerijos srities perspektyvos atrodė viliojančios, todėl nusprendžiau studijuoti transporto inžineriją“, – prisiminė J.Mačėnas.

Rinkdamasis universitetą vaikinas žiūrėjo ne į jo pavadinimą, o tai, kokias studijas gali pasiūlyti ši aukštoji mokykla.

Pasirinkęs studijas VGTU J.Mačėnas sakė jomis nenusivylęs: „Čia gavau ir reikiamų žinių, ir radau galimybių šias žinias pagilinti. Universiteto teikiamomis galimybėmis esu ne kartą pasinaudojęs ir pradėjus dirbti inžinieriumi, kai gamybinių užduočių įgyvendinimui prireikė mokslinių sprendimų“.

Bakalauro studijas baigęs J. Mačėnas gavo pasiūlymą tęsti mokslus magistro programoje. Su tokiu pasiūlymu sutikęs vaikinas jas nusprendė suderinti su darbu, kurio paieškomis užsiėmė savarankiškai.

Alga ėmė greitai didėti

„Ieškodamas darbo susidūriau su problemomis, su kuriomis susiduria visi studijas universitetuose baigę, bet darbo patirties neturintys jaunuoliai. Vien bakalauro diplomu darbdavio nesudominsi, ypač jei manai, kad vien tik šis diplomas tau turi garantuoti gerą uždarbį.

Užsiprašęs didelio atlyginimo iš vienos įmonės nesulaukiau jokio atsakymo, kita įmonė pakvietė mane į darbo pokalbį, tačiau sužinojusi, kiek noriu čia uždirbti, po šio pokalbio jokio pasiūlymo nepateikė.

Supratau darąs klaidą, siūląs katę maiše, todėl bendrovėje „Sortus“ iškart sutikau per bandomąjį laikotarpį gauti minimalų atlyginimą.

Tokia taktika pasiteisino šimtu procentų. Bandomasis laikotarpis netruko prabėgti, o mano atlyginimas ėmė stabiliai kilti. Šiuo metu gaunu tiek, kad galiu patenkinti savo poreikius“, – sakė J. Mačėnas.

Turi galimybę kurti

Sėkme jaunas inžinierius laiko ir tai, kad įsidarbino neseniai įkurtoje, tačiau daug ambicijų turinčioje įmonėje.

2016 metais įkurta „Sortus“ nepaisant didelės konkurencijos valymo įrengimų gamybos srityje jau gali pasigirti puikiais rezultatais.

Pusė šios įmonės produkcijos tiekiama į užsienio šalis, kur aplinkosaugai yra skiriamas ypatingas dėmesys ir pozicijas šioje rinkoje jau yra išsikovojusios seniai dirbančios įmonės.

„Užsienio rinkose, kaip ir Lietuvoje, vos rinkoje mūsų įmonė užsakovams yra patraukli tuo, kad galime pasiūlyti unikalius, tik konkretaus užsakovo poreikius tenkinančius sprendimus.

Užsienio įmonės dažniausia tik tiekia ir montuoja jau sukurtus modulius, o mes galime pasiūlyti unikalų sprendimą – patys sukurti, sumontuoti ir parengti eksploatacijai tik šiam užsakovui tinkanti įrenginį.

Savaime suprantama, kad toks darbo pobūdis mums sukelia papildomų problemų, bet mane žavi galimybė spręsti tokias problemas, kažką sukurti, o ne būti inžinerinį išsilavinimą turinčiu eiliniu mechanizmų montuotoju“, – sakė J. Mačėnas.

Gavus konkrečią užduotį jaunam inžinieriui tenka atsakomybė nuo unikalaus įrenginio sukūrimo iki jo pritaikymo užsakovo poreikiams.

„Viskas prasideda nuo įrenginio projektavimo, jo gamybos, bandymų, techninės dokumentacijos parengimo ir pritaikymo užsakovo poreikiams. Galiu pasidžiaugti savo vadovų supratingumu. Iškilus abejonėms bet kuriame užsakymo įvykdymo etape aš turiu galimybę atlikti papildomus tyrimus, kurie tokias abejones eliminuotų – įmonė orientuojasi tik į kokybiškų produktų gamybą.

Šiuo atveju įmonės strategija sutampa su mano profesinės karjeros vizija – noriu, kad mano sukurtas įrenginys ne tik atitiktų užsakovų keliamus reikalavimus, bet ir jo veikimo principai būtų paremti naujausiais pasiekimais mokslo srityje“, – sakė J. Mačėnas.

Pasiūlė tapti mokslininku

Jaunas inžinierius neslėpė, kad tokį požiūrį į darbą skatina ne tik jam būdingas žingeidumas, bet ir siekis tobulėti bei įgyti daugiau darbinės patirties.

Pasak J. Mačėno, įdėtas triūsas atsiperka – sėkmingai įgyvendinti projektai ne tik kelia jauno specialisto savivertę: „Padirbėjęs kelerius metus įmonėje puikiai supranti, kad vien tik turėdamas kad ir prestižiškiausio universiteto diplomą darbo rinkoje nieko nenustebinsi. Dar reikia ir patirties bei noro tobulėti. Tik tuomet tu tapsi geidžiama preke darbo rinkoje“.

Su VGTU saitų nenutraukęs ir čia sprendimų savo darbe iškylančioms problemoms ieškoti nevengiantis inžinierius patraukė šio universiteto vadovų dėmesį. Jaunam inžinieriui pasiūlyta grįžti į universitetą ir daryti čia mokslininko karjerą.

„Iš universiteto sulaukiau pasiūlymo dėstyti studentams vieno modulio kursą bei rimtai pagalvoti apie doktorantūros studijas. Jei pasiūlymą tapti dėstytoju svarstau rimtai, tai apie doktorantūra dar negalvoju.

Tapti mokslų daktaru vien dėl šio vardo tikrai nesieksiu, tačiau jei pavyks rasti gerą inovaciją, kurios ištyrimui ir įgyvendinimui galėčiau panaudoti doktorantūros studijas, aš tikrai pagalvosiu apie tokią galimybę.

Man norisi, kad po doktorantūros studijų apsiginta disertacija ne dulkėtų universiteto archyve, o jos pagrindu sukurtas įrenginys ar inovacija teiktų naudą“, – sakė J. Mačėnas.

Emigranto duona nevilioja

Nors jaunas specialistas jau dabar sulaukė viliojančių darbo pasiūlymų iš užsienio kompanijų, jų kol kas nesvarstė.

„Gyvenimo perspektyva užsienyje manęs nevilioja, galbūt svarstyčiau tik galimybę išvykti į užsienį trumpai stažuotei, kuri padėtų kelti mano kvalifikaciją, tačiau tam puikias sąlygas kol kas turiu ir čia“, – tvirtino J. Mačėnas.

Perspektyvų tiek „Sortus“, tiek joje dirbančiam jaunam specialistui turėtų daugėti griežtėjant aplinkosauginiams reikalavimas.

„Jei vakarų šalių verslininkai alternatyvų dėl aplinkos apsaugos neturi, tai mūsų šalies verslininkai dar jų bando ieškoti. Aš nekalbu apie pastaruoju metu visuomenę sukrėtusius tyčinius aplinkosaugos normų pažeidimus.

Paprasčiausia, kol kas kai kuriems verslininkams yra naudingiau mokėti gan nedideles baudas už taršą nei pasirūpinti valymo įrengimų įsigijimu. Manau, kad artimiausiu metu padėtis šioje srityje keisis ir mūsų šalyje. Todėl darbo bei iššūkių mūsų įmonei tikrai nestigs“, – ateities perspektyvomis pasidalino J. Mačėnas.

Ne tik universitete įgytu magistro diplomu, bet ir geru atlyginimu bei karjeros perspektyvomis pasidžiaugti galintis 26-erių vaikinas sakė, kad to pasiekti nebūtina krimsti emigranto duonos: puikių galimybių yra ir mūsų šalyje – tereikia tik būti darbščiam ir jomis pasinaudoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.