Verslą pradėjo nuo žaidimų – liaupsina ir bendražygius

Kartu su kolegomis interneto žaidimų pardavimo platformą sukūręs verslininkas Vytis Uogintas sako, kad daugelis svajojančių ar pradedančių verslą nežino, kad startui tėvų turto įkeisti nebūtina.

V.Uogintas startuolio finansinių pasiekimų nesureikšmina – visi pasiekti rezultatai yra tik tarpinė stotelė ir trumpas atokvėpis prieš dar didesnius iššūkius.
V.Uogintas startuolio finansinių pasiekimų nesureikšmina – visi pasiekti rezultatai yra tik tarpinė stotelė ir trumpas atokvėpis prieš dar didesnius iššūkius.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 15, 2020, 6:19 PM

Kauniečio projektui investicinis fondas iš Didžiosios Britanijos dar pradiniame etape skyrė 2,5 milijono eurų vertės finansavimą. Ši suma – didžiausia startuolio pritraukta suma Kaune 2019 metais.

Pasak V.Uoginto, kuriant startuolį didesnis iššūkis surasti ne pinigų, o bendraminčių komandą. Be to, tokiems laimėjimams reikia kasdienių pastangų, vien tik polėkio nepakanka.

Šiandien sėkmės lydimas jaunas verslininkas sklaido mitus, esą startuolių veikla prasideda tik šiuolaikiškose biurų erdvėse ir kūrybinėse dirbtuvėse. Kartais būsimo verslo specifiką padiktuoja įgytos žinios, pomėgiai ir supantys bičiuliai.

Sumanymai kilo žaidžiant

„Tiesą sakant, pirmąjį verslą su bičiuliu Žygimantu Mikšta sugalvojome, kai vieną savaitę be sustojimo pliekėme „StarCraft“ strateginį žaidimą“, – šypsodamasis prisiminė verslininkas, save vadinantis „prisiekusiu geimeriu“.

Sėkmingą startuolių kūrimo patirtį turintys vaikinai V.Uogintas ir Ž.Mikšta pažįstami dar nuo mokyklos laikų – jie kartu mokėsi Kauno technologijos universiteto (KTU) gimnazijoje.

Paklaustas, kokiems žaidimams pastaruoju metu daugiausia skiria laiko, Vytis pasakojo itin pamėgęs „Nintendo Switch“ konsolę, kuria itin patogu žaisti keliaujant.

Tarp favoritų – „The Legend of Zelda: Breath of the Wild“, „Super Mario Oddyssey“ žaidimai. Namuose dažniausiai žaidžia kartu su draugais, išbandydami jėgas „NBA 2K“ arba „Trivia“ tipo žaidimuose.

Vyčio manymu, žaidimų industrija – ne vien pramogos, kartu ji suteikia puikią galimybę išplaukti į platesnius verslo vandenis dalyvaujant žaidimų kūryboje ar prekyboje. Juolab kad ateityje žaidimų rinka tik dar labiau plėsis.

Jis prognozavo, kad artimiausiu metu žaidimų industrijoje galima tikėtis virtualios realybės žaidimų proveržio – jau dabar esama nemažai bandymų panaudoti šią technologiją.

Anot jo, ledlaužiu gali tapti po kelių mėnesių rinkoje pasirodysiantis naujas virtualiai realybei skirtas žaidimas „Half-Life: Alyx“, kuris gali pritraukti didžiulį žaidėjų susidomėjimą.

„Kalbant apie Lietuvą ir žaidimų verslus noriu tikėti, kad čia yra sfera, kurioje galime lyderiauti ne tik regione, bet ir visoje Europoje“, – neabejojo žaidimų platformos „Eneba“ kūrėjas ir vardijo Lietuvoje esančius privalumus.

Pasak jo, vien Kaune yra vienas geriausių į technologijas orientuotų universitetų regione, visoje šalyje netrūksta su žaidimais susijusių renginių, gausėja profesionalų bendruomenė, kuriasi vis naujos žaidimų studijos.

„Manau, kad Lietuva yra puiki šalis norint plėtoti verslą, susijusį su žaidimų industrija“, – įsitikinęs vaikinas.

Norėjo likti Kaune

Tai, kad Lietuvoje galima save išreikšti ir nebūtina išvykti svetur, V.Uogintas, kaip rašoma KTU pranešime, žinojo dar nuo mokyklos laikų.

„Baigę mokyklą daugelis mano bendraamžių rinkosi emigraciją, tačiau aš norėjau ateitį kurti Lietuvoje. Labai daug lėmė geografinė lokacija – norėjau likti Kaune. Labai didžiuojuosi, kad mano senelio Prano Uoginto atvaizdas kabo Kauno karo muziejuje“, – kalbėjo vaikinas, tvirtai jaučiantis savo šaknis.

Pulkininko Prano Uoginto pėdsakai palikti Lietuvos karybos istorijoje – Vyčio senelis buvo tarpukario Lietuvos kariuomenės savanoris, vienas pirmųjų artilerininkų, apdovanotas Vyčio Kryžiaus, Gedimino ir Vytauto Didžiojo ordinais.

Nors tarp svarstomų variantų buvo dabar itin madinga medicina, Vytis vis dėlto pasirinko Ekonomikos ir finansų studijas KTU.

„Kiek save pamenu, esu žmogus, kuris visuomet norėjo ką nors kurti. KTU pasirodė kaip patraukliausia aukštojo mokslo vieta šioje sferoje“, – apie tuometes aplinkybes pasakojo V.Uogintas.

Vytis prisiminė, kad studijuodamas itin mėgo aukštosios matematikos, finansų, planavimo, statistinės analizės dalykus, todėl norėjo į tai gilintis.

„Būtent jie man suteikė daugiausia naudingų žinių, kurių reikėjo norint sėkmingai plėtoti savo verslus“, – sakė KTU alumnas.

Jis pabrėžė, kad universitetu neapsiribojo – kaip ir daugeliui, V.Uogintui teko ragauti ir juodų darbų. Dirbti vaikinas pradėjo dar 12 klasėje.

„Mokydamasis visada dirbau, teko pabandyti labai įvairių užduočių. Manau, kad įgijau be galo daug praktinių įgūdžių“, – teigė Vytis.

Pasak jo, įvairiapusė veikla padėjo išmokti pagrindinę gyvenimo pamoką: „Nėra darbo, kurio negalėčiau atlikti, ar užduoties, kuri man būtų bloga – visos patirtys duoda ką nors gero. Svarbu tinkamai nusiteikti ir nuolat mokytis.

Pinigų grąžinti nereikia

V.Uogintas juokavo, kad nors kadaise pirmojo verslo sumanymas prasidėjo nuo žaidimo, jo plėtojimas nebepriminė pramogų industrijos. Jųdviejų su bičiuliu Žygimantu rimtesnis startas prasidėjo 2011 metais.

„Viską pradėjome nuo kompiuterių taisyklos. Kurdami savo pirmąjį verslą labai daug išmokome“, – prisiminė jis.

Pasak Vyčio, po truputį įgyta patirtis leido imtis naujų sumanymų, tarp kurių atsirado reklamos agentūra „SEOHelis“, vėliau natūrali plėtra lėmė bendrovės „Kokosas“ atsiradimą, o po kelerių metų buvo įkurta ir IT paslaugų įmonė „Helis LT“.

„Dabartinis mūsų projektas „Eneba“ yra ilgus metus kauptos patirties vaisius, – teigė V.Uogintas, kuris startuolio finansinių pasiekimų nesureikšmina, – visi pasiekti rezultatai yra tik tarpinė stotelė ir trumpas atokvėpis prieš dar didesnius iššūkius.“

V.Uogintas iš dalies sutinka su skeptikais, kurie mano, esą rizikinga kurti startuolius ir kur kas paprasčiau savo karjerą sieti su saugia ir gerą reputaciją turinčia korporacija.

„Taip, rizikos yra, tačiau ji kitokia. Turiu įtarimą, kad daugelis žmonių nežino paprasto dalyko. Manoma, kad lėšų arba reikia sukaupti pačiam, arba pasiskolinti banke. Tačiau, norint gauti pinigų verslui plėtoti, nereikės įkeisti turto – nuosavo ar tėvų“, – ramino Vytis.

V.Uogintas sakė, kad pradžiai startuolius gali paremti egzistuojantys rizikos kapitalo fondai, kurie į pradedančias įmones linkę investuoti nedideles sumas. Tačiau jis pabrėžė, kad vien entuziazmo pinigams gauti nepakanka. Net ir nedidelės apimties finansavimo atveju būtina parengti solidų verslo planą.

„Blogiausias scenarijus – patirti nesėkmę, tačiau pinigų grąžinti nereikės. Vadinasi, ir rizika kitokia, negu įprastai manoma. Kitaip sakant, baimė galvoje, o tikrovėje rizikuoji tik savo laiku bei energija“, – patikslino verslininkas.

Anot Vyčio, nuolatinis asmeninis ir profesinis tobulėjimas dirbant startuolyje viską atperka su kaupu.

„Bent metai tokioje įmonėje įgytos patirties pakeis pasaulėžiūrą, o net ir po nesėkmės grįžęs į standartinį karjeros kelią visada būsi geresnis specialistas, nei buvai pirma“, – įsitikinęs vaikinas.

Kapitalas – bendraminčiai

Viso interviu metu Vytis akcentavo, kad verslo proveržį lemia tie, kurie dirba kartu. Net ir apie startuolio sėkmę jis kalbėjo kukliai, nuopelnus priskirdamas ne sau.

„Jeigu sąžiningai, kol kas nemanau, kad yra labai kuo didžiuotis, nebent mūsų komanda, – sakė jis, – labiausiai džiaugiuosi, kad aplinkui turiu puikių žmonių, kurie ir sukelia pasididžiavimą – juk jie atlieka titaniškus darbus! Man daug smagiau matyti laimingus kolegas, o bendras mūsų visų veiklos rezultatas – tik papildoma premija.“

V.Uogintas įsitikinęs, kad bendraminčių likimas gali pamėtėti netgi tada, kai visai nesitikima.

„Jeigu, pavyzdžiui, studentas, baigęs studijas, tiksliai nežino, ką nori veikti gyvenime, nieko tokio – jūs ne vieni. Svarbu dėl to nesigraužti ir pamėginti mėgautis savęs ieškojimo procesu. Būtent iš šio ieškojimo atsirado ir tai, kas mane lydi iki šiol, – komanda. Visada džiaugiausi turėdamas puikius draugus, kolegas, su kuriais galima kurti. Ir nesvarbu ką – mėgstamo žaidimo klaną ar verslą“, – apibendrino V.Uogintas, kurio startuolis praėjusiais metais pritraukė rekordinę investiciją Kaunui. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.