Svajojantiems apie IT sritį – dabar tinkamiausias metas

IT specialybė vadinama viena patraukliausių bei perspektyviausių ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Ji asocijuojasi su lanksčiomis darbo valandomis, aukštais atlyginimais ir šviesiomis perspektyvomis. Visgi koronaviruso grėsmės akivaizdoje IT specialistai išryškino ir dar vieną didelį savo privalumą – jie turi visas galimybes dirbti nuotoliniu būdu.

„Danske Bank“ nuotr.
„Danske Bank“ nuotr.
„Geresnio laiko persikvalifikavimui tikriausiai būti negali“, – įsitikinusi „Danske Bank“  atstovė I. Sakalauskienė. <br>„Danske Bank“ nuotr.
„Geresnio laiko persikvalifikavimui tikriausiai būti negali“, – įsitikinusi „Danske Bank“  atstovė I. Sakalauskienė. <br>„Danske Bank“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 14, 2020, 10:40 AM, atnaujinta Apr 14, 2020, 12:31 PM

Kaip teigia „Danske Bank“ IT centro Lietuvoje žmogiškųjų išteklių strategijos partnerė Indrė Sakalauskienė, būtent dėl šios priežasties minėtų specialistų patrauklumas šiandien yra išaugęs. Anot jos, štai kodėl svarstantiems apie karjeros pokyčius dabar yra tinkamas metas pagalvoti apie persikvalifikavimą ir tapti IT specialistu.

Kada, jei ne dabar?

„Geresnio laiko persikvalifikavimui tikriausiai būti negali“, – įsitikinusi I. Sakalauskienė. „Danske Bank“ atstovės teigimu, šiandien nemažai įmonių visame pasaulyje dėl paskelbto karantino sustabdė savo veiklą, todėl darbuotojai turi daugiau laisvo laiko. Jį, ekspertės nuomone, galima išnaudoti itin produktyviai.

„Jei kas paklaustų, ką mažiau darbo turintiems žmonėms visą šį laiką veikti, atsakymas paprastas – mokytis. Kada, jei ne dabar, yra tinkamas metas tą daryti. Pavyzdžiui, visos profesijos, į kurias mes skatiname žmones persikvalifikuoti, vienareikšmiškai gali vykti nuotoliniu būdu“, – pabrėžia I. Sakalauskienė.

IT centro žmogiškųjų išteklių strategijos partnerė atkreipia dėmesį, kad dėl koronaviruso paskelbtas visuotinis karantinas apnuogino nemažos dalies profesijų esminę spragą – jos negali funkcionuoti per atstumą.

„Šiais laikais svarbu suvokti, kad reikia turėti profesiją, kuri yra paremta IT, nes tada net ir atėjus krizei yra visos galimybės toliau sėkmingai dirbti. Juk net ir įvairios parduotuvės savo veiklą perkėlė į elektroninę erdvę, atsisakydamos fizinių paslaugų. Tiesą sakant, labai realu, kad pasibaigus krizei jos jau nebegrįš į ankstesnę fazę. Tokios krizės tik įrodo, kad pasaulis juda link IT srities, o šios profesijos išmanymas jau savaime yra didelis privalumas“, – pažymi I. Sakalauskienė.

Svarbu tinkamai pasirinkti

I. Sakalauskienė pataria, kad planuojant keisti specialybę reikėtų nepamiršti noro tobulėti ir mokytis. Taip pat svarbu įvertinti savo atlyginimų lūkesčius.

„Nusprendę persikvalifikuoti, atsiduria pačioje karjeros pradžioje, kur viskas vyksta iš naujo, lėtai ir žingsnis po žingsnio. Itin gabiems ir motyvuotiems žmonėms žengti pirmojo IT darbo link gali pakakti pusmečio, kitiems gali prireikti ir 1,5 metų ar daugiau. Teks išklausyti daugybę patarimų, pamokymų, nebijoti klysti. Tai reikalauja rimto nusiteikimo ir pasiruošimo, pirmiausia – psichologinio. Dauguma kitose srityse jau karjerą pradėjusių žmonių šių procesų metu pasiekia lūžio tašką: arba nuleidžia rankas, arba pasiryžta žengti nauju karjeros keliu“, – apie persikvalifikavimo kelius kalba I. Sakalauskienė.

„Danske Bank“ atstovė priduria – profesijos keitimui nėra amžiaus, lyties, specialybių barjerų. Tačiau svarbiausia nusiteikti, kad pradžioje dirbti teks daug. Tiesa, I. Sakalauskienė abejoja, ar IT specialisto darbas tinkamas įsivaizduojantiems, kad čia laukia visiška laisvė ar vien tik kompiuteriniai žaidimai biure – IT srityje itin svarbus užduočių įvykdymas laiku.

Taip pat, ji neigia mitą, esą ši specialybė – tik intravertams. Priešingai, IT specialistams tenka išmokti valdyti daugybę projektų, įsiklausyti ir suprasti klientų poreikius, dalyvauti susitikimuose, ieškoti sprendimų ir mokėti juos komunikuoti.

Vieno žmogaus orkestras – praeityje

Karolis Česonis, „Alliance for Recruitment“ Atrankų grupės vadovas, pabrėžia, kad šiai dienai persikvalifikavimui sudarytos reikalingos sąlygos, tačiau jomis reikia mokėti pasinaudoti. Specialistas rekomenduoja pradėti nuo akademijų, siūlančių įvairias technologijų ir disciplinų studijas, pasirinkimo ar kompanijų, kurios atvirai dalijasi praktine patirtimi.

„Nenuvertinkite kursų internete. Tiesa, ne visų jų sertifikatus verslas vertina, tad renkantis savarankišką mokymąsi visada rekomenduoju įvertinti kursų patikimumą. Taip pat svarbu atsiminti, kad tik kursų naujam darbui nepakaks – žinių juose suteikiama daug, tačiau retai skiriama laiko jų įtvirtinimui praktikoje. Samdydamos IT specialistus kompanijos iš kiekvieno kandidato tikisi tvirtų įgūdžių, siekia kuo greičiau darbuotojus įlieti į savo komandas“, – pastebi žmogiškųjų išteklių ekspertas.

Be to, pašnekovų nuomonė vieninga – technologijos nestovi vietoje, tad norintys įsilieti į šią sritį turi nuolat gilinti žinias bei įgūdžius, atrasdami konkrečią sritį, kurioje specializuotųsi.

„Rinkoje labai aiškiai matome, kad sąvoka „plataus profilio specialistas“ yra nykstanti. Prieš kelis metus tai dar buvo madinga, tačiau dabar įmonės vis labiau nori savo srities eksperto, galinčio papildyti kompanijos supratimą, atnaujinti ar pakeisti esančius procesus, sprendimus, vystyti šias kompetencijas. Įmonės, vis dar ieškančios specialistų su patirtimi „nuo A iki Ž“, turėtų įsivertinti, kiek gali kainuoti neteisingas jo sprendimas, paremtas silpnomis žiniomis. Klaidų taisymas kur kas brangesnis, nei savo srities eksperto turėjimas“, – sako K. Česonis.

Tokiai nuomonei pritaria ir I. Sakalauskienė. Tiesa, ji pastebi, kad rinkos pokyčiams sparčiau privalo ruoštis ir pats verslas, kadangi tobulėjant technologijoms vis dažniau darbas vyks nuotoliniu būdu.

„Jeigu persikvalifikavimas anksčiau atrodė svarbus ir apie tai buvo daug kalbama, tai dabar yra kritinis momentas, nes mes supratome, kad viską galima padaryti nuotoliniu būdu. Tad šiandien persikvalifikavimas tapo dar svarbesnis, norint įšokti į šį rinkų transformacijų traukinį. Visgi, tą suprasdamas, „Danske Bank“ taip pat susiduria su iššūkiais. Mums būtina paruošti vadovus, kaip jiems lyderiauti ir vadovauti savo komandoms nuotoliniu būdu. Tam rengiame specialius patarimus, kuriame įvairius įrankius. Be abejo, atitinkamas dėmesys skiriamas ir naujai atvykstantiems persikvalifikavusiems darbuotojams, už kurių integraciją didžiąja dalimi atsakingi jų vadovai. Ir šie iššūkiai kyla ne tik mums – tam turi ruoštis dauguma“, – reziumuoja I. Sakalauskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.