Panevėžio rajone gaminama produkcija iškeliavo net į Australiją

Panevėžio rajone jau du dešimtmečius veikianti įmonė „Aukštaitijos bravorai“ – tai aludariai, kurie bėgant metams išlaikė tradicinį alaus gamybos būdą. Bravorai nuo 2000-ųjų metų alų gamina pagal autentiškas receptūras, naudodami atvirą alaus fermentaciją, virimo technologiją bei ilgą ir kruopštų brandinimą.

Bravorai nuo 2000-ųjų metų alų gamina pagal autentiškas receptūras, naudodami atvirą alaus fermentaciją, virimo technologiją bei ilgą ir kruopštų brandinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Bravorai nuo 2000-ųjų metų alų gamina pagal autentiškas receptūras, naudodami atvirą alaus fermentaciją, virimo technologiją bei ilgą ir kruopštų brandinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
L.Černickis.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
L.Černickis.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
A.Katinienė.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
A.Katinienė.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Bravorai nuo 2000-ųjų metų alų gamina pagal autentiškas receptūras, naudodami atvirą alaus fermentaciją, virimo technologiją bei ilgą ir kruopštų brandinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Bravorai nuo 2000-ųjų metų alų gamina pagal autentiškas receptūras, naudodami atvirą alaus fermentaciją, virimo technologiją bei ilgą ir kruopštų brandinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Bravorai nuo 2000-ųjų metų alų gamina pagal autentiškas receptūras, naudodami atvirą alaus fermentaciją, virimo technologiją bei ilgą ir kruopštų brandinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Bravorai nuo 2000-ųjų metų alų gamina pagal autentiškas receptūras, naudodami atvirą alaus fermentaciją, virimo technologiją bei ilgą ir kruopštų brandinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Bravorai nuo 2000-ųjų metų alų gamina pagal autentiškas receptūras, naudodami atvirą alaus fermentaciją, virimo technologiją bei ilgą ir kruopštų brandinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Bravorai nuo 2000-ųjų metų alų gamina pagal autentiškas receptūras, naudodami atvirą alaus fermentaciją, virimo technologiją bei ilgą ir kruopštų brandinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Bravorai nuo 2000-ųjų metų alų gamina pagal autentiškas receptūras, naudodami atvirą alaus fermentaciją, virimo technologiją bei ilgą ir kruopštų brandinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Bravorai nuo 2000-ųjų metų alų gamina pagal autentiškas receptūras, naudodami atvirą alaus fermentaciją, virimo technologiją bei ilgą ir kruopštų brandinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Bravorai nuo 2000-ųjų metų alų gamina pagal autentiškas receptūras, naudodami atvirą alaus fermentaciją, virimo technologiją bei ilgą ir kruopštų brandinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Bravorai nuo 2000-ųjų metų alų gamina pagal autentiškas receptūras, naudodami atvirą alaus fermentaciją, virimo technologiją bei ilgą ir kruopštų brandinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Bravorai nuo 2000-ųjų metų alų gamina pagal autentiškas receptūras, naudodami atvirą alaus fermentaciją, virimo technologiją bei ilgą ir kruopštų brandinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Bravorai nuo 2000-ųjų metų alų gamina pagal autentiškas receptūras, naudodami atvirą alaus fermentaciją, virimo technologiją bei ilgą ir kruopštų brandinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Bravorai nuo 2000-ųjų metų alų gamina pagal autentiškas receptūras, naudodami atvirą alaus fermentaciją, virimo technologiją bei ilgą ir kruopštų brandinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Bravorai nuo 2000-ųjų metų alų gamina pagal autentiškas receptūras, naudodami atvirą alaus fermentaciją, virimo technologiją bei ilgą ir kruopštų brandinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Bravorai nuo 2000-ųjų metų alų gamina pagal autentiškas receptūras, naudodami atvirą alaus fermentaciją, virimo technologiją bei ilgą ir kruopštų brandinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Bravorai nuo 2000-ųjų metų alų gamina pagal autentiškas receptūras, naudodami atvirą alaus fermentaciją, virimo technologiją bei ilgą ir kruopštų brandinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Bravorai nuo 2000-ųjų metų alų gamina pagal autentiškas receptūras, naudodami atvirą alaus fermentaciją, virimo technologiją bei ilgą ir kruopštų brandinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Bravorai nuo 2000-ųjų metų alų gamina pagal autentiškas receptūras, naudodami atvirą alaus fermentaciją, virimo technologiją bei ilgą ir kruopštų brandinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Bravorai nuo 2000-ųjų metų alų gamina pagal autentiškas receptūras, naudodami atvirą alaus fermentaciją, virimo technologiją bei ilgą ir kruopštų brandinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Bravorai nuo 2000-ųjų metų alų gamina pagal autentiškas receptūras, naudodami atvirą alaus fermentaciją, virimo technologiją bei ilgą ir kruopštų brandinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Bravorai nuo 2000-ųjų metų alų gamina pagal autentiškas receptūras, naudodami atvirą alaus fermentaciją, virimo technologiją bei ilgą ir kruopštų brandinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Bravorai nuo 2000-ųjų metų alų gamina pagal autentiškas receptūras, naudodami atvirą alaus fermentaciją, virimo technologiją bei ilgą ir kruopštų brandinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Bravorai nuo 2000-ųjų metų alų gamina pagal autentiškas receptūras, naudodami atvirą alaus fermentaciją, virimo technologiją bei ilgą ir kruopštų brandinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Bravorai nuo 2000-ųjų metų alų gamina pagal autentiškas receptūras, naudodami atvirą alaus fermentaciją, virimo technologiją bei ilgą ir kruopštų brandinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Bravorai nuo 2000-ųjų metų alų gamina pagal autentiškas receptūras, naudodami atvirą alaus fermentaciją, virimo technologiją bei ilgą ir kruopštų brandinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Bravorai nuo 2000-ųjų metų alų gamina pagal autentiškas receptūras, naudodami atvirą alaus fermentaciją, virimo technologiją bei ilgą ir kruopštų brandinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Bravorai nuo 2000-ųjų metų alų gamina pagal autentiškas receptūras, naudodami atvirą alaus fermentaciją, virimo technologiją bei ilgą ir kruopštų brandinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Bravorai nuo 2000-ųjų metų alų gamina pagal autentiškas receptūras, naudodami atvirą alaus fermentaciją, virimo technologiją bei ilgą ir kruopštų brandinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Bravorai nuo 2000-ųjų metų alų gamina pagal autentiškas receptūras, naudodami atvirą alaus fermentaciją, virimo technologiją bei ilgą ir kruopštų brandinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Bravorai nuo 2000-ųjų metų alų gamina pagal autentiškas receptūras, naudodami atvirą alaus fermentaciją, virimo technologiją bei ilgą ir kruopštų brandinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Bravorai nuo 2000-ųjų metų alų gamina pagal autentiškas receptūras, naudodami atvirą alaus fermentaciją, virimo technologiją bei ilgą ir kruopštų brandinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Bravorai nuo 2000-ųjų metų alų gamina pagal autentiškas receptūras, naudodami atvirą alaus fermentaciją, virimo technologiją bei ilgą ir kruopštų brandinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Bravorai nuo 2000-ųjų metų alų gamina pagal autentiškas receptūras, naudodami atvirą alaus fermentaciją, virimo technologiją bei ilgą ir kruopštų brandinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Bravorai nuo 2000-ųjų metų alų gamina pagal autentiškas receptūras, naudodami atvirą alaus fermentaciją, virimo technologiją bei ilgą ir kruopštų brandinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Bravorai nuo 2000-ųjų metų alų gamina pagal autentiškas receptūras, naudodami atvirą alaus fermentaciją, virimo technologiją bei ilgą ir kruopštų brandinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Bravorai nuo 2000-ųjų metų alų gamina pagal autentiškas receptūras, naudodami atvirą alaus fermentaciją, virimo technologiją bei ilgą ir kruopštų brandinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Bravorai nuo 2000-ųjų metų alų gamina pagal autentiškas receptūras, naudodami atvirą alaus fermentaciją, virimo technologiją bei ilgą ir kruopštų brandinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Bravorai nuo 2000-ųjų metų alų gamina pagal autentiškas receptūras, naudodami atvirą alaus fermentaciją, virimo technologiją bei ilgą ir kruopštų brandinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Bravorai nuo 2000-ųjų metų alų gamina pagal autentiškas receptūras, naudodami atvirą alaus fermentaciją, virimo technologiją bei ilgą ir kruopštų brandinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Bravorai nuo 2000-ųjų metų alų gamina pagal autentiškas receptūras, naudodami atvirą alaus fermentaciją, virimo technologiją bei ilgą ir kruopštų brandinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Bravorai nuo 2000-ųjų metų alų gamina pagal autentiškas receptūras, naudodami atvirą alaus fermentaciją, virimo technologiją bei ilgą ir kruopštų brandinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Bravorai nuo 2000-ųjų metų alų gamina pagal autentiškas receptūras, naudodami atvirą alaus fermentaciją, virimo technologiją bei ilgą ir kruopštų brandinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Bravorai nuo 2000-ųjų metų alų gamina pagal autentiškas receptūras, naudodami atvirą alaus fermentaciją, virimo technologiją bei ilgą ir kruopštų brandinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Bravorai nuo 2000-ųjų metų alų gamina pagal autentiškas receptūras, naudodami atvirą alaus fermentaciją, virimo technologiją bei ilgą ir kruopštų brandinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Bravorai nuo 2000-ųjų metų alų gamina pagal autentiškas receptūras, naudodami atvirą alaus fermentaciją, virimo technologiją bei ilgą ir kruopštų brandinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Bravorai nuo 2000-ųjų metų alų gamina pagal autentiškas receptūras, naudodami atvirą alaus fermentaciją, virimo technologiją bei ilgą ir kruopštų brandinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Bravorai nuo 2000-ųjų metų alų gamina pagal autentiškas receptūras, naudodami atvirą alaus fermentaciją, virimo technologiją bei ilgą ir kruopštų brandinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Bravorai nuo 2000-ųjų metų alų gamina pagal autentiškas receptūras, naudodami atvirą alaus fermentaciją, virimo technologiją bei ilgą ir kruopštų brandinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Bravorai nuo 2000-ųjų metų alų gamina pagal autentiškas receptūras, naudodami atvirą alaus fermentaciją, virimo technologiją bei ilgą ir kruopštų brandinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Bravorai nuo 2000-ųjų metų alų gamina pagal autentiškas receptūras, naudodami atvirą alaus fermentaciją, virimo technologiją bei ilgą ir kruopštų brandinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Bravorai nuo 2000-ųjų metų alų gamina pagal autentiškas receptūras, naudodami atvirą alaus fermentaciją, virimo technologiją bei ilgą ir kruopštų brandinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Bravorai nuo 2000-ųjų metų alų gamina pagal autentiškas receptūras, naudodami atvirą alaus fermentaciją, virimo technologiją bei ilgą ir kruopštų brandinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Bravorai nuo 2000-ųjų metų alų gamina pagal autentiškas receptūras, naudodami atvirą alaus fermentaciją, virimo technologiją bei ilgą ir kruopštų brandinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Bravorai nuo 2000-ųjų metų alų gamina pagal autentiškas receptūras, naudodami atvirą alaus fermentaciją, virimo technologiją bei ilgą ir kruopštų brandinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Bravorai nuo 2000-ųjų metų alų gamina pagal autentiškas receptūras, naudodami atvirą alaus fermentaciją, virimo technologiją bei ilgą ir kruopštų brandinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Bravorai nuo 2000-ųjų metų alų gamina pagal autentiškas receptūras, naudodami atvirą alaus fermentaciją, virimo technologiją bei ilgą ir kruopštų brandinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (31)

Raimonda Mikučionytė, www.jp.lt

Nov 15, 2020, 3:49 PM

Aludariai tvirtina, kad geram alui pagaminti būtini keturi komponentai: tyras vanduo, salyklas, apyniai ir mielės. Iš šių pagrindinių komponentų verdamas alus garsus ir už Lietuvos ribų, netgi pasiekė tolimąją Australiją.

Beje, visai neseniai įmonė buvo apdovanota Panevėžio rajono savivaldybės surengtoje Verslo dienoje. Aludariams skirta nominacija „Už verslo tradicijų puoselėjimą“.

Kiekvienas alaus receptas išskirtinis, turintis istoriją ir autentišką sudėtį. „Aukštaitijos bravorai“ gamina alų, kuris mena 1750-uosius metus. Vieno gaminamo alaus receptas atkeliavo iš Vokietijos dar praėjusiame amžiuje, jis šiandien įtrauktas į Kulinarinio paveldo fondą.

Prisiminė istoriją

Įdomi „Aukštaitijos bravorų“ istorija. Apie tai, kas buvo, kai nebuvo Trakiškyje alaus gamintojų, pasakojimą pradėjo įmonės gamybos vadovas Linas Černickis.

„Šitoje vietoje, kur yra įsikūrę „Aukštaitijos bravorai“, buvo bulvių saugykla. Pirmieji įmonės akcininkai 2000 metais nusprendė atidaryti alaus daryklą, o pirmas išvirtas alus pavadintas „Pirmas“. Man dar teko degustuoti tą alų. „Aukštaitijos bravorai“ buvo kuriami iš grupės alaus daryklų. Prie jų prisijungdavo mažesni ir didesni bravorėliai. Taip pirmiausia atsirado „Taruškų bravoras“, – prisiminė pradžią Linas.

Nupirko ženklą, bet ne žemę

Pasak bravoro gamybos vadovo L.Černickio, buvo įvairių laikotarpių, net ir susijusių su bankrotais. „Bankrutavo tuomet ir „Aukštaitijos bravoras“, bet jo ženklą nupirkome ir užregistravome. Taip buvo pakeistas pavadinimas ir iš „Taruškų bravoro“ atsirado „Aukštaitijos bravorai“. Tokia yra istorija“, – pasakojo Linas ir teigė, kad jų įmonė yra besivystanti.

„Pardavimai auga. Vasaros metu dirbome 100 procentų, o rudenį pajėgumai mažesni. Kaip aludariams, tai labai geri rodikliai. Išvirtą alų pilstome tik į stiklinę tarą ir į statines. Pastaruoju metu nemažai investavome į pačią alaus gamybą. Turime numatę investicijų planą ir jo laikomės“, – teigė gamybos vadovas.

Anot įmonės darbuotojo, yra problemų dėl įmonės plėtros.

„Trakiškyje to daryti negalime – aplink mūsų įmonę yra valdiška žemė. Jos išsipirkti negalime, nes draudžia įstatymai. Todėl plėtra – stipriai apribota. Nebent Seimas pakeistų įstatymus ir galėtume nusipirkti žemės, kuri turi žemės ūkio paskirtį, o mums reikia komercinės paskirties. Šitie dalykai investiciniam planui trukdo ir turime suktis esamoje teritorijoje“, – paaiškino, kas trukdo įmonės plėtrai.

Alaus daryklą sudaro du padaliniai – vienas jų Trakiškyje, o kitas netoli Raguvos.

„Trakiškyje verdame alų, o logistika yra netoli Raguvos. Nors negalime plėstis ir nusipirkti žemės, vis vien planuojame logistiką perkelti į Trakiškį. Tuomet įmonė būtų vienoje vietoje – pervežimo sąnaudos mažesnės. Tai tokie perspektyviniai planai. Dabar į butelius išpilstytą alų vežame į logistikos centrą. Ten užklijuojamos etiketės, o iš ten alų pasiima užsakovai“, – pasakojo Linas.

Tradicijų puoselėtojai

Papasakojęs apie perspektyvas, gamybos vadovas nepamiršo paaiškinti, kuo gi „Aukštaitijos bravorų“ alus – išskirtinis.

„Esame tradicinio lietuviško alaus puoselėtojai. Apie alų galima kalbėti, klausyti, skaityti įdomiausias istorijas, tačiau geriausia paragauti. Alų verdame taip, kaip virė jį mūsų senoliai. Verdame katiluose, o alus fermentuojamas atvirai.

Todėl ir išsiskiriame iš kitų gamintojų. Alus brandinamas nuo trijų iki šešių savaičių. Alui pagaminti užtenka mėnesio“, – kalbėjo jis ir sakė, kad per mėnesį parduodama per 200 tonų alaus.

Gamybos vadovas Linas toliau pasakojo, kokio stiprumo alų gamina.

„Maksimalus alaus stiprumas yra 6 laipsniai. Pagrinde gaminame alų, kurio stiprumas 5 laipsniai. Todėl pagrindinė mūsų alaus rūšis – lageris. Šiaip alaus rūšys – trys: elis, lageris, lambicas. Ši klasifikacija yra pagal mieles.

Pasaulyje mėgstamiausi yra elis ir lageris. Todėl naudoju tokį žargoną, kad mes esame lageristai. Lietuvius taipogi priskirčiau prie pastarųjų“, – aiškino jis ir sakė, kad į Lietuvą alų atvežė garsieji Radvilos.

Vertybė – žmonės

Alaus daryklos gamybos vadovas sakė, kad pagrindinė „Aukštaitijos bravorų“ vertybė – žmonės.

„Darbuotojų kaita labai nedidelė. Kai kurie jų dirba nuo įmonės įkūrimo pradžios. Todėl drąsiai galiu sakyti, kad tai didžiausia vertybė. Esame tikri alaus ambasadoriai, o mūsų alus turi istoriją. Turime brandinti rinktinį alų, kurį branginti galėtų kiekvienas.

Beje, gaminame ne tik alų, garsi ir mėgstama gira“, – didžiavosi dirbančiais specialistais L.Černeckis, o komercijos vadovė Aušrinė Katinienė pridūrė, kad per dvi vietas „Aukštaitijos bravoruose“ dirba apie 30 žmonių, o alaus virėjai dirba kone nuo pat įmonės įsikūrimo pradžios.

„Juk alaus virimo procesas ir prasideda nuo alaus virėjo, kuris žino, kaip tai daryti. Kai alus verdamas su meile ir pagaminamas kruopščiai bei atsakingai, puoselėjant tradicijas, jis vertinamas. Kiekviena mūsų alaus rūšis – savita ir išskirtinė, o gamybos technologija – unikali.

Dar labai svarbus alaus brandinimas. Tai atvira fermentacija, o dėl šios technologijos ir esame išskirtiniai. Ko gero – vieninteliai Lietuvoje“, – didžiavosi alumi A.Katinienė ir sakė, kad jiems svarbu tai, kas tikra ir laiko patikrinta.

Išvežė net į Australiją

„Aukštaitijos bravorų“ gamybos vadovas išaiškino, kur keliauja jų alus.

„Daugiausia alaus parduodama ne Lietuvoje. Didžioji dalis alaus eksportuojama. Tai ir į Europos šalis, ir į Jungtines Amerikos Valstijas. Į skirtingas šalis išvežame vienuolika rūšių alaus, kuris supilstytas į litrinius ir puslitrinius stiklinius butelius“, – sakė jis.

Į pokalbį įsitraukusi įmonės komercijos vadovė A.Katinienė pridūrė: „Šiomis dienomis alus iškeliavo į Australiją. Mums naudinga eksportuoti alų. Beje, nemažai alaus išvežame į Kaliningrado sritį, Ukrainą.

A.Katinienė papasakojo ir apie „Aukštaitijos bravorų“ kontaktus su Bistrampolio dvaru.

„Esame sudarę su juo sutartį ir verdame kelių rūšių „Bistrampolio dvaro“ alų ir „Bistrampolio dvaro“ girą. Dvare atidaryta aludarystės rakandų ekspozicija, prie kurios įrengimo prisidėjome, ir pradėtos organizuoti alaus degustacijos. Be to, vyksta ir kitos šventės, kuriose pristatomas „Aukštaitijos bravorų“ alus, gira“, – paaiškino ryšius su Bistrampolio dvaru pašnekovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.