Saldus molėtiškių poros pomėgis virto verslu: mokėsi keliaudami po pasaulį

Molėtiškiai Oksana ir Andrius Rinkevičiai visada mėgo saldžius patiekalus, bet pradėdami konditerijos verslą nesikliovė vien savo skoniu – investavo į profesionalius mokymus, vyko į tarptautines parodas.

Molėtiškiai O. ir A.Rinkevičiai pripažįsta, kad be finansinės paramos verslo nebūtų pradėję.
Molėtiškiai O. ir A.Rinkevičiai pripažįsta, kad be finansinės paramos verslo nebūtų pradėję.
„Saldus duetas“ daugiausia dėmesio skiria išskirtinei kokybei, o ne kiekybei.
„Saldus duetas“ daugiausia dėmesio skiria išskirtinei kokybei, o ne kiekybei.
Daugiau nuotraukų (3)

Akvilė Stančikaitė

2021-07-09 07:49, atnaujinta 2021-07-09 08:12

O. ir A.Rinkevičių šeimoje konditerijos verslo idėja gyvavo jau gerą dešimtmetį. Andrius ilgą laiką domėjosi šokolado gamyba, o Oksana neslėpė žavėjimosi prancūziška konditerija.

Bendros svajonės įgyvendinimo atspirties tašku tapo Oksanos sprendimas išvykti į mokymus. Netrukus prie žmonos prisijungė ir Andrius.

Vien entuziazmo nepakanka

„Tikslingai rinkomės vadovus, mokėmės iš geriausių. Taip prasidėjo kelionės po pasaulines parodas: Paryžius, Lionas, Italija, mokymai Odesoje ir kitur“, – prisimena pora.

Pasak Oksanos, jų veiklos pavadinimas „Saldus duetas“ puikiai atspindi ne tik bendros svajonės siekį, bet ir harmoningą poros darbą kartu: „Tai veikla, kuri mus sujungia. Kadangi du, tai ir duetas. Viskas labai paprasta.“

Kad ir kaip romantiškai skambėtų molėtiškių konditerininkų prisiminimai, verslo pradžia buvo pažymėta ir iššūkių. Vienas jų, ir bene didžiausias, – finansinis.

„Sudėtinga iš apyvartinių lėšų sukaupti kapitalą, kurį galėtum investuoti į vienokią ar kitokią įrangą. Kad ir tuos pačius produktus pirkdamas, jeigu nori gauti už konkurencingą kainą, turi pirkti didžiulius kiekius, dėl to reikia didelių pinigų sumų“, – pasakojo Andrius.

Be paramos – nė iš vietos

Prieš trejus metus pradėjusi verslą molėtiškių pora užsibrėžė tikslą siekti aukščiausios gaminių kokybės. Dėl to daug dėmesio „Saldaus dueto“ veikloje skiriama gamybos žaliavoms ir įrangai.

„Jau geriau mes mažesnį atlyginimą gausime nei naudosime prastesnės kokybės produktus“, – tikino Oksana.

Per trejus metus pildėsi ne tik gamybos žinių bagažas konditerijos srityje, bet ir „Saldaus dueto“ virtuvė naujais įrenginiais.

Kaip vieną svarbiausių paskatų plėtoti verslą pora prisimena gautą pirmąją Molėtų rajono savivaldybės paramą: „Pradėjus dirbti tai buvo pirmieji metai, kai vėl po ilgo laiko Molėtų rajono savivaldybė įsteigė verslininkų rėmimo fondą. Iš karto pateikėme paraišką ir tada atsirado galimybė nusipirkti konvekcinę krosnį, kuri labai palengvino darbą.“

Naują cechą „Saldus duetas“ pasistatė pernai, gavęs paramą iš Nacionalinės mokėjimo agentūros.

Rinkevičiai pripažįsta, kad kiekvienas paraiškų pildymas reikalauja kantrybės ir daug darbo, tačiau gauta parama ir sėkmingi rezultatai viską atperka.

„Daug kas pradeda verslą, kažkiek pajuda ir greitai sustoja, be jokios pažangos. Mes per trejus metus šiandieninį lygį pasiekėme tik todėl, kad kiekvieną dieną kiekvieną uždirbtą centą investuojame toliau. Mes nesustojame“, – teigė A.Rinkevičius.

Ne tik gamins, bet ir mokys

Į kitą etapą „Saldus duetas“ žengia naujame ceche įkūręs naują Šokolado ir kepinių studiją.

Oksana džiaugiasi: „Kviesime turistus į Molėtus. Juk čia yra ne tik vienas aukščiausių apžvalgos bokštų, ežerų. Turime pasirūpinti veikla ir molėtiškiams, ir mūsų svečiams.“

Verslo planuose yra ir parduotuvėlės atidarymas, tačiau kol kas „Saldaus dueto“ konditerinių kūrinių galima įsigyti tik užsisakius iš anksto.

Ir tai nesudaro jokių kliūčių norintiems mėgautis kokybiškais desertais – žinia apie molėtiškius konditerininkus greitai sklinda už Molėtų rajono ribų, žmonės juos atranda vieni per kitus.

Pačiuose Molėtuose dabar parduodama apie 30 procentų produkcijos.

Rekomenduoja ir savo kolegas

Konditerininkai pastebi, kad keičiasi vartotojų poreikiai, todėl tenka kurti vis naujus produktus.

„Žmonės pradeda atsirinkti, kas yra kokybiška, skanu, pradeda suprasti, kuo skiriasi, sakykim, didžiųjų prekybos centrų gaminiai ir gaminiai, paruošti su meile.

Geriau tegul būna mažesnis kiekis, bet išskirtinės kokybės“, – sakė Oksana.

Pasiteiravus apie konkurencinę aplinką molėtiškių pora nusišypsojo: „Kiti tegul mus laiko konkurentais, o mes juos labiau linkę laikyti kolegomis. Kur kas paprasčiau ir geriau bendrauti tokiu principu.“

Specializuodamiesi tam tikroje konditerijos srityje jie neatsisako rekomenduoti kitų kolegų kokybiškų gaminių klientams, kurių poreikių nepatenkina „Saldaus dueto“ kuriama produkcija.

„Iš tikrųjų Molėtai yra strategiškai palanki vieta. Mums patinka šūkis „Molėtai – čia viskas tikra“. Visiems sakome – taip, tik Molėtuose taip gali būti“, – šypsojosi konditerininkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.