Amžius – ne kliūtis išgarsėti: vykdydama Dievo valią verslininkė susikrovė turtus

Perkopę 60 metų ribą daugelis Volstrito žvaigždžių traukiasi į užtarnautą ir turtingą poilsį. Bet Cathie Wood pavyzdys kitoks – tiktai tokio amžiaus ji tapo tikra garsenybe.

 Investavo ir į Bitkoiną. <br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
 Investavo ir į Bitkoiną. <br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Jaunieji ir smulkieji investuotojai tiesiog dievina 65 metų C.Wood sukurtą investavimo strategiją.<br>T.Bauro nuotr.
Jaunieji ir smulkieji investuotojai tiesiog dievina 65 metų C.Wood sukurtą investavimo strategiją.<br>T.Bauro nuotr.
 Investavo ir į Bitkoiną. <br>123rf iliustr.
 Investavo ir į Bitkoiną. <br>123rf iliustr.
 Investavo į „Netflix“.<br>123rf nuotr.
 Investavo į „Netflix“.<br>123rf nuotr.
C.Wood tarp jaunųjų ir smulkiųjų investuotojų tapo tokia populiari, kad jos strategija dalijasi šimtai svetainių.<br> Ekrano nuotr.
C.Wood tarp jaunųjų ir smulkiųjų investuotojų tapo tokia populiari, kad jos strategija dalijasi šimtai svetainių.<br> Ekrano nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 30, 2021, 7:48 PM

Jaunieji ir smulkieji investuotojai tiesiog dievina 65 metų C.Wood sukurtą investavimo strategiją.

Jie kuria daugybę svetainių, kuriose dalijasi savo įspūdžiais ir, žinoma, šios moters, kuri į Volstrito viršūnes įsiveržė tik pastaraisiais metais, įžvalgomis.

Vadovaujasi Dievo valia

C.Wood neslepia esanti tvirtai tikinti krikščionė.

Išsiskyrusi trijų vaikų motina yra išties konservatyvi, pavyzdžiui, per JAV prezidento rinkimus ji tvirtai palaikė Donaldą Trumpą.

Tačiau kai kalba sukasi apie verslą, ji elgiasi itin novatoriškai. Kone tris dešimtmečius praleidusi įvairiose Volstrito kompanijose ji paskutiniam savo darbdaviui – turto valdymo bendrovei „Alliance Bernstein“ – pasiūlė iš pažiūros keistą idėją.

Jos esmė – investuoti ne į naujoviškas ir inovatyvias kompanijas, bet į specialius fondus, kuriuos sudarytų šių bendrovių akcijos. Įmonė, kurioje ji dirbo tuo metu, šį pasiūlymą atmetė, todėl C.Wood nusprendė rizikuoti ir 2014-aisiais įkūrė savo investicijų bendrovę „ARK Invest“.

„Daugelis mano draugų sakė, kad elgiuosi kaip išprotėjusi. Tačiau aš jų neklausiau, nes žinojau, kad privalau vykdyti Dievo valią“, – vėliau aiškino verslininkė.

Rezultatai visus pribloškė

„Niekuomet nebuvau sutikęs žmogaus, kuris būtų labiau įsitikinęs savo tiesa“, – apie C.Wood leidiniui „The New York Times“ pasakojo vienas buvusių jos vadovų Sigas Segalas.

Kad C.Wood neklydo, netruko įsitikinti visi. 2018 metais ji nusprendė net dešimtadalį fondo lėšų investuoti į elektromobilius gaminančią bendrovę „Tesla“, nes manė, kad šios įmonės akcijos nepakankamai įvertintos.

Ji iš tiesų neklydo, nes nuo to laiko „Tesla“ vertybiniai popieriai pabrango daugiau nei dešimt kartų.

Negana to, po tokios investicijos C.Wood tapo itin žinoma, nes socialiniame tinkle „Twitter“ ėmė aktyviai bendrauti su šios elektromobilių gamintojos įkūrėju Elonu Musku.

Tolesni investavimo taikiniai – „Netflix“, „Square“, netgi bitkoinai. Tokia strategija tikrą šlovę atnešė praėjusiais pandeminiais metais.

Per 2020-uosius „ARK Innovation ETF“ fondo vertė išaugo net 150 procentų. Galima palyginti, kad tais pačiais metais pagrindinių JAV kompanijų „S & P 500“ indeksas pakilo tik 16 proc.

Todėl nieko nuostabaus, kad C.Wood valdomų fondų turtas pasiekė įspūdingą 85 mlrd. dolerių (73 mlrd. eurų) sumą.

Įtaka – milžiniška

C.Wood tapo tikra investavimo žvaigžde. O kokia jos įtaka rinkai, buvo galima įsitikinti, kai šįmet liepą savo akcijas biržoje pradėjo platinti interneto brokeris „Robinhood“.

Pradžia buvo nesėkminga, tačiau vos po kelių dienų C.Wood fondai ėmė jas supirkinėti, todėl netrukus akcijų kaina pakilo net 65 procentais.

Iš kitų rizikos kapitalo fondų „ARK Invest“ išsiskiria skaidrumu. Tradicinės kompanijos apsiriboja kas ketvirtį investuotojams teikiama informacija, o ši bendrovė kone kasdien skelbia, kur bus investuojama ir ko iš to tikimasi.

Tiesa, tokia strategija gana rizikinga, nes ją lengva nukopijuoti. Antai net didieji rinkos milžinai „Blackrock“ ar „Goldman Sachs“ pradėjo teikti investuotojams panašius pasiūlymus, o „JP Morgan Chase“ ketina įkurti net keturis biržoje prekiaujančius fondus, kuriuose vyrautų inovatyvių bendrovių akcijos.

Kita vertus, „ARK Invest“ silpnybė yra būtent pati C.Wood – jei ji pasitrauktų ar mirtų, tikėtina, kad dauguma investuotojų iškart mėgintų atsiimti savo lėšas. („The New York Times“, „Manager-Magazin.de“, LR)

Sprendimai ir įžvalgos stebina daugelį

Pastarąją savaitę C.Wood ne kartą atsidūrė verslo žiniasklaidos akiratyje.

Antai interneto pokalbių paslauga pandemijos metu išgarsėjusios kompanijos „Zoom“ akcijos gana smarkiai krito, nes investuotojai nėra tokie užtikrinti dėl jos ateities pasauliui įveikus koronavirusą.

Tačiau „ARK Invest“ fondai tuo pasinaudojo ir investavo į atpigusius „Zoom“ vertybinius popierius 56 mln. dolerių (48 mln. eurų).

Daugelis pasaulio automobilių gamintojų jau siūlo elektromobilius, todėl dėl „Tesla“ ateities kyla vis daugiau abejonių. Tačiau C.Wood tiki šios kompanijos, kurios akcijos jos portfelyje viršija 10 procentų, perspektyvomis.

„Mes vertiname „Tesla“ dar labiau. Pagrindinė to priežastis yra jos užimama rinkos dalis, kuri nuo 2017 metų ne tik nesusitraukė, bet ir smarkiai išaugo“, – „Yahoo! Finance“ pareiškė C.Wood.

Jos nuomone, „Tesla“ akcijos kaina galėtų pakilti nuo dabartinių 733 iki 3 tūkst. dolerių (atitinkamai 628 ir 2570 eurų).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.