Pandeminiai išbandymai ne vieną atginė pas specialistus: atvirai papasakojo, su kuo žmonėms tenka susidurti

„Jei para būtų lankstesnė, mielai veikčiau ir dar daugiau“, – šypsojosi Ugnė Juodytė, vystanti „Terapinių paslaugų“ verslą. Ji – psichologė ir koučingo specialistė, ne vienerius metus padedanti žmonėms ne tik sužinoti daugiau apie save, išmokti suvaldyti stresą ir elgtis tinkamai konfliktinėse situacijose, bet ir patarianti svarstant apie karjeros pokyčius, lyderystę bei darbo efektyvumo išlaikymą.

„Terapinių paslaugų“ verslą vystanti Ugnė Juodytė.<br>Lrytas.lt koliažas.
„Terapinių paslaugų“ verslą vystanti Ugnė Juodytė.<br>Lrytas.lt koliažas.
„Terapinių paslaugų“ verslą vystanti Ugnė Juodytė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
„Terapinių paslaugų“ verslą vystanti Ugnė Juodytė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
„Terapinių paslaugų“ verslą vystanti Ugnė Juodytė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
„Terapinių paslaugų“ verslą vystanti Ugnė Juodytė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
„Terapinių paslaugų“ verslą vystanti Ugnė Juodytė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
„Terapinių paslaugų“ verslą vystanti Ugnė Juodytė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
„Terapinių paslaugų“ verslą vystanti Ugnė Juodytė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
„Terapinių paslaugų“ verslą vystanti Ugnė Juodytė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
„Terapinių paslaugų“ verslą vystanti Ugnė Juodytė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
„Terapinių paslaugų“ verslą vystanti Ugnė Juodytė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Mar 24, 2022, 8:30 PM

Verslus įkūrė dėl vienos priežasties

Studijuojant U.Juodytei keletą metų teko dirbti pardavėja drabužių parduotuvėje, vėliau ir parduotuvės vadove. Viena iš paskutiniųjų jos samdomo darbo patirčių – 7 metai viename Lietuvos banke organizuojant mokymus.

O štai nuo 2016 m. specialistė jau dirba sau. „Kiekviename darbe daug išmokau, užaugau. Dėka sutiktų vadovų supratau, kokios veiklos man suteikia daugiausia džiaugsmo, įgijau drąsos. Dabar labai džiaugiuosi, kad galiu pati kurti darbo vietas kitiems, kuriose jie auga“, – patirtimi su portalu lrytas.lt dalijosi pašnekovė.

U.Juodytė jau 10 metų konsultuoja gyventojus įvairiais klausimais. Veiklų daug, tad didžiausias specialistei kylantis iššūkis – tilpti laike ir išpildyti visus sumanymus.

„Jei para būtų lankstesnė, mielai veikčiau ir dar daugiau“, – šypsojosi pašnekovė.

U.Juodytė daugiausia laiko skiria psichologinėms konsultacijoms. Dažniausiai į ją žmonės kreipiasi, kai pritrūkta jėgų, džiaugsmo ar ištinka gyvenimo krizės.

Kadangi pašnekovė mokėsi verslo psichologijos, dalis jos veiklų neatsiejamos nuo įmonių ir patarimų karjeros klausimais. Specialistė veda mokymus įmonėms apie perdegimą, emocijas, intravertiškumą ir ekstravertiškumą, nerimą ir visa tai, kas susiję su darbuotojo emocine sveikata.

Pašnekovė yra ir „Galimybių akademijos“ bendraįkūrėja. Tai mokymų erdvė internete moterims, kurios kuria savo verslus ir nori palaikymo, svarsto, kaip, kam ir už kiek parduoti jau sukurtą verslą, arba ieško atsakymų, kaip išvis sukurti veiklą, kuri galėtų tapti ne tik savirealizacija, bet ir pragyvenimo šaltiniu.

Ji viena iš iniciatorių vasarą vykstančios „Karjeros stovyklos“, skirtos 13–19 metų vaikams, dar ieškantiems savo karjeros kelio.

„Visi mano verslai gimė iš noro spręsti problemas, kurias matau aplinkui, ir noro sukurti gražesnę ateitį. Motyvacija dar labiau sustiprėjo, kai gimė sūnus.

Aš labai noriu, kad mano sūnus augtų bendruomenėje žmonių, kurie girdėtų vienas kitą labiau nei dabar, kuriems rūpėtų aplinka, kaimynai, draugai. To pasiekti galiu padėdama žmonėms gerinti jų psichologinę, emocinę sveikatą“, – verslų kūrimo priežastį paaiškino pašnekovė.

Pataria remdamasi ir asmeniniais išgyvenimais

Pasak U.Juodytės, psichologinių paslaugų paklausa vis auga. Jos manymu, mažėja stigmų ir mitų apie šią specialybę, todėl žmonės nebesigėdija užsirašyti psichologo konsultacijai. Tiems, kuriems iš tiesų reikia pagalbos, dabar jos ieško.

Per pandemiją U.Juodytei darbo taip pat nestigo – užplūdo nemažai gyventojų.

„Pandeminiu laikotarpiu žmonės turi labai daug atlaikyti: sustiprėja neapibrėžtumas, atsiranda pokyčių darbe, o kai kas ir netenka darbo, susiduria su pačia liga, netektimis. Žmogus įtampą gali laikyti tam tikrą laiką, tačiau ateina metas, kai nebeišlaiko. Tada jau reikia pagalbos, nes pradeda kankinti nemiga, migrena, konfliktai, panikos atakos ir kitos nemalonios pasekmės. Todėl žmonės ėmė kreiptis pagalbos“, – paaiškino specialistė.

Jos teigimu, vis dažniau teiraujamasi, kaip išlaikyti šeimą ir kaip atgauti jėgas persidirbus.

Dažnai psichologai specializuojasi į vieną sritį. U.Juodytės pagrindinė tema ir yra perdegimas bei pervargimas. Dėl šios problemos ji gali žmonėms patarti ne tik remdamasi teorija, bet ir savo asmenine patirtimi.

„Žinojimas, ką nori veikti, ir meilė veiklai turi ir klastingą pusę. Labai lengva pasinerti į veiklas ir pamiršti valgyti, miegoti tiek, kiek reikia kūno ir emociniam atsistatymui.

Esu patyrusi periodą, kai miegodavau po 4 valandas per parą ir labai intensyviai dirbau: dėsčiau universitete, dirbau banke, konsultavau, vedžiau mokymus, kūriau projektus. Dar turėjau, džiaugiuosi, kad ir dabar turiu, vyrą, šeimą, draugus.

Ko nedariau? Nejaučiau ribų ir tai tapo stipria pamoka, nes pradėjo kentėti mano sveikata, darbo kokybė ir efektyvumas“, – išgyvenimais dalijosi U.Juodytė.

Nebeiškentusi vieną dieną ji nuo visko atsitraukė ir su vyru išvyko gyventi į Edinburgą (Škotiją). Ten būdama ji suvokė, kad yra smarkiai išsekusi ir visiškai nebeturi jėgų. Prireikė net pusės metų jėgoms atgauti, teko išmokti gyventi neskubant, niekur nelekiant ir suprantant, kad mažiau yra daugiau. Tokiu principu ji vadovaujasi iki šiol.

Sunku ne pradėti, o išlaikyti

Psichologinės konsultavimo veiklos U.Juodytė verslu nevadina. „Tai labiau amatas, kuris labai mielas mano širdžiai“, – nusprendė ji.

Tačiau specialistė pripažino, kad kitose veiklose jai ne kartą teko susidurti su įvairiais sunkumais.

„Dar tik mokausi kurti tvarų verslą ir tai labai įdomu. Verslo kūrėjui nėra lengva, iš pradžių tenka išmanyti daug sričių – nuo prekės ženklo kūrimo, pardavimų iki sutarčių sudarymo ir tinklalapio kūrimo.

Džiaugiuosi, kad sutinku mentorius, kurie mane palaiko ir pamoko. Džiaugiuosi, kad šeima, draugai ir net kaimynai yra mano idėjų ambasadoriai“, – apie profesionalų patarimų ir artimųjų palaikymo svarbą kalbėjo ji.

Nors kuriant verslą tenka išmanyti daug sričių ir patiems atlikti daug darbų, U.Juodytės manymu, pradėti verslą visgi yra lengviau, nei jį išlaikyti.

„Dažnai pradžioje labai stipriai į priekį veda pati idėja, tačiau po poros mėnesių atsiranda pirmieji didesni iššūkiai: komandos narių ieškojimas, pinigų srauto užtikrinimas. Pamatai, kad ne viskas veikia taip, kaip planavai, pardavimai ne taip greitai generuojasi.

Reikia turėti daug užsispyrimo, kad nenuleistum rankų. Juk su kiekviena nesėkme pasitikėjimas savimi irgi mažėja. Tai kol jis nesusilygina su „plintusu“, reikia judėti, ieškoti profesionalų, kurie patartų“, – pasakojo U.Juodytė.

Kaip ji sakė, jeigu nesėkmių virtinė užsitęsia, reikėtų sau atsakyti į pagrindinį klausimą: kodėl visa tai darau? Kuriantiems ar vystantiems verslus tokiomis akimirkomis ji rekomendavo ieškoti įvairias veiklas vystančių žmonių, susibūrusių į bendruomenes ir susiduriančių su panašiais sunkumais.

„Svarbu nebijoti klausti, dalintis ne tik savo sėkmėmis, bet ir tuo, kur esate užstrigę. Tokiu būdu rasite idėjas, ką galima daryti kitaip. O kol jų yra – yra viltis, kad verslas „užsisuks“, – patarė pašnekovė.

Ši verslininkė yra „Kiekvienas gali“ smulkaus verslo stiprinimo bendruomenės narė. Tapkite ir jūs „Kiekvienas gali“ bendruomenės nariu: swedbank.lt/private/campaign/everyone-can"="">swedbank.lt/private/campaign/everyone-can"" target="_blank">https://swedbank.lt/private/campaign/everyone-can

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.