Ypač patinka sprandinė
Ukrainietiškai besišnekučiuojančios moterys vis dažniau užsuka į nedidelę „Bekono“ krautuvėlę Tauragėje, prigludusią prie automobilių stovėjimo aikštelės ties „Maxima“.
„Jos ragauja ir džiaugiasi, kad atrado to paties skonio sprandinės kaip tėvynėje“, – „Bekono“ pardavėja mostelėjo ranka į šaldytuvo vitriną, kurioje buvo sukrauti rūkyti bei sūdyti mėsos gaminiai.
Ir kokie gi jie populiariausi?
„Sūdyta šoninė, – nugirdęs klausimą patikino parduotuvės savininkas Vilius Stumbra. – Vietos gyventojai ją labiausiai perka. Apskritai mėsos produktai sudaro kone pusę visų prekių pardavimo.“
Pirmenybė – saviškiams
2021-ųjų pradžioje, kai COVID- 19 pandemija dar nebuvo atleidusi gniaužtų, bendraamžiai pusbroliai – 32 metų V.Stumbra ir Mindaugas Mančas įregistravo bendrovę „Bekonas“.
O tų pačių metų balandį atvėrė pirmosios to paties pavadinimo parduotuvės duris.
Ekologiški mėsos gaminiai, duona, krienai, prieskoniai, įvairių rūšių ekologiška arbata, pieno produktai – tai tik dalis prekių, sukrautų į krautuvėlės lentynas.
Mažesniuose miestuose tokios prekybos niša dar nėra užimta, o Vilniuje į ją įsisprausti jau būtų sunku.
„Stengiamės paremti savo krašto gamintojus, todėl nemažai ekologiškų ir kitų kaimiškų produktų įsigyjame iš aplinkinių ūkių, esančių Tauragės, Jurbarko ar Raseinių regionuose.
Šviežiausia naujiena – jurbarkiškių sūriai, brandintos jautienos atsivežame irgi iš Jurbarko rajono“, – paaiškino V.Stumbra.
Pasak jo, rūpindamiesi prekių tiekimu juodu su Mindaugu dėmesį sutelkė būtent į geriausius skirtingų gamintojų produktus.
Mėsą marinuoja patys
Atidaręs pirmąją „Bekono“ parduotuvę V.Stumbra nesustojo.
Kartu su Mindaugu jis ėmėsi plėtros ir šiuo metu to paties pavadinimo parduotuvės jau veikia Gargžduose, Kretingoje, dar dvi – Klaipėdoje.
Apskritai iki šių metų pabaigos krautuvėlių skaičius turėtų padvigubėti.
„Į Vilnių ir Kauną nesižvalgome, ten liktume nepastebėti, todėl ir žingsniuosime link jūros“, – paaiškino Vilius.
Prekyba nėra vienintelė pusbrolių veikla.
Neseniai įmonė gavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos leidimą gamybai – vyrai Tauragėje įrengė nedidelį gamybos cechą, pradėjo marinuoti mėsą kepsniams.
Planas pavyko – prieš pat kepsnių sezono pradžią šiais gaminiais pradėta prekiauti visose penkiose savo parduotuvėse.
„Gamybai perkame tik lietuvišką kiaulieną, ieškome jos už konkurencingą kainą.
Planuojame įsirengti ir rūkyklą, kad turėtume savų mėsos gaminių“, – kalbėjo Vilius.
Kodėl būtent į mėsos produktus šie Tauragės verslininkai sutelkė dėmesį, jei veganams ir vegetarams skirtų prekių paklausa neslūgsta?
„Mėsa mityboje visada buvo madinga. Manau, toliau jos paklausa tik didės. Kita priežastis – turgavietės pradėjo nykti, senasis Tauragės turgus – taip pat.
Jų klientai sensta, o jaunimas nebenori laukti šeštadienių, kad turguje nusipirktų mėsos, marinuotų ją ir išsikeptų. Jiems labiau rūpi nusipirkti jos „čia ir dabar“ jau paruoštos“, – paaiškino pašnekovas.
Pasak jo, gamybos cechą , kuriame įdarbinti du žmonės, pavyko įrengti per porą mėnesių. O ir veterinarijos tarnybos gamybai keliami reikalavimai neišvargino.
Ano Viliaus, jis pats internete susirinko informaciją apie patalpoms keliamus reikalavimus, keliskart buvo pakvietęs maisto veterinarijos specialistus konsultacijoms, o veiklos leidimas – jau rankose.
Pandemija nepaglostė
Iki „Bekono“ V.Stumbra maždaug penkerius metus sukosi maitinimo versle. Tauragėje jis turėjo savo piceriją, po jos – valgyklą.
„Šį verslą pardaviau, nes maitinimo sritis yra sudėtinga, joje reikia daug darbuotojų.
Prekyboje ir gamyboje šiek tiek lengviau, pavyzdžiui, sprendimus dabar priimame dviese. Kas rytą susitinkame su Mindaugu prie puodelio kavos ir aptariame, ką tądien darysime“, – paaiškino Vilius.
Tiesa, tauragiškiai turėjo dar vieną verslą, kurį apkramtė pandemija. Pusbroliai Tauragėje bei Kaune buvo atidarę virtualios realybės arenas, bet karantinas pramogų verslą sustingdė.
„Į arenas žmonės rinkdavosi švęsti šeimos švenčių, bet kai per karantiną buvo uždrausta buriuotis, Kaune areną teko uždaryti, o Tauragėje dar kurį laiką važinėdavome į namus – veždavome virtualios realybės akinius gimtadienius švenčiantiems vaikams“, – pasakojo V.Stumbra.
Jis užsiminė ir apie tai, kad pernai, kai „Bekonas“ pradėjo veiklą, pandemija taip pat buvo sukėlusi rimtų iššūkių. Jų kilo, kai virusas įsisuko į mėsos perdirbimo įmones, ir, susirgus daugumai darbuotojų, kai kurie cechai laikinai buvo uždaryti.
Būdavo, kad dienomis pusbroliai prekiaudavo parduotuvėje, o vakaris ją uždarę važiuodavo į įmones ir patys susikraudavome užsakytus produktus. „Mumis gamintojai pasitikėjo“, – užsiminė Vilius.
Perka mažai, bet dažnai
Brandintos jautienos – antrekoto kepsniams kilogramas kainuoja 39 eurus, gabalas kepsniui – 10–12 eurų. Tai, ko gero, yra brangiausia prekė „Bekono“ krautuvėlėse.
„Visų prekių kainos didėja, bet vartotojams jas vis dar pridengiame – nebranginame produktų taip sparčiai, kaip jie brangsta mums.
Kainas per metus pakėlėme maždaug dešimtadaliu, nors ir pieno produktai, ir duona bei kepiniai pabrango gerokai daugiau. Už mėsą kaip žaliavą mokame 20 proc. daugiau, nei anksčiau.
Mūsų pirkėjai nekaltina mūsų dėl kylančių kainų – juos pasiekia informacija apie infliacijos priežastis. Jie ėmė pirkti mažais kiekiais, po truputį, be dažniau – užsukančių į mūsų krautuvėles pirkėjų vis daugėja.
Būna, ateina pas mus pagyvenę žmonės, ir mes išpildome jų norus. Jie nori skanaus maisto, bet perka nedaug, pavyzdžiui, nugarinės „per du pirštus“ storio“, – kalbėjo Vilius.
Augantis populiarumas toliau kursto pusbrolių sumanymą tęsti plėtrą. Tai padaryti nėra paprasta, nes didžiausias iššūkis, kurį jiems tenka įveikti – prekybai vieta.
„Norime būti prie žmonių traukos centrų, o tokių vietų sunku rasti. Pasiūlymų sulaukiame nemažai, bet dažniausiai tai nepatrauklios vietos, kur nėra žmonių srauto.
Mes nesame konkurentai didelėms parduotuvėms – per smulkūs. Net ir tarpusavyje nekonkuruojame, nors Tauragėje, kur įsikūrėme, aplinkui yra ne viena mėsos parduotuvėlė.
Būna, kad patys patariame pirkėjams nueiti pas kaimynus, jei patys jiems reikalingų prekių neturime“, – verslo kaimynyste pasidžiaugė V.Stumbra.