Astronautu svajojęs tapti vaikinas pasirinko elektriko kelią

Ar įsivaizduojate šiuolaikinį pasaulį be elektros? Kartais net nesusimąstome, o kaip gi ji patenka į mūsų namus ir kokie profesionalai visą šią nematomą srautą mums atgabena. „Lietuvos ryto“ televizijos laidos „Kuriantys Lietuvą. Pameistrystė“ herojus Daugirdas Valys yra vienas tų žmonių, be kurių mūsų namai skęstų tamsoje.

Daugirdas Valys yra vienas tų žmonių, be kurių mūsų namai skęstų tamsoje.
Daugirdas Valys yra vienas tų žmonių, be kurių mūsų namai skęstų tamsoje.
TECHIN elektrikų specialybės mokytojas Algirdas Gaidys.
TECHIN elektrikų specialybės mokytojas Algirdas Gaidys.
UAB „Tetas“ pastočių ir oro linijų eksploatavimo skyriaus vadovas, darbdavys Rytis Stiklius.
UAB „Tetas“ pastočių ir oro linijų eksploatavimo skyriaus vadovas, darbdavys Rytis Stiklius.
Filmavimo akimirka.
Filmavimo akimirka.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 23, 2022, 1:45 PM

Nuo vaikystės svajojęs tapti astronautu, o vėliau mokslininku, Daugirdas įstojo į Vilniaus universiteto kompiuterinės fizikos specialybę, tačiau, pasimokęs universitete vos 1,5 metų, studijas metė ir ėmė ieškoti naujo gyvenimo kelio, kurio kelrode žvaigžde tapo į Daugirdo rankas patekęs užsienio žiniasklaidoje išspausdintas straipsnis.

„Visada domėjausi viskuo, visada mokiausi šiek tiek geriau nei aplinkiniai, knygas skaitydavau. Į rankas pateko straipsnis apie profesinį darbą dirbančius vyrus Australijoje. Ten buvo rašoma, kad profesinį elektriko ar statybininko darbą dirba tik jauni vyrai, nes jie yra naudingiausi savo šaliai. Kadangi studijavau fiziką ir turėjau šiek tiek teorinių žinių apie elektrą, nusprendžiau, kad reikia pabandyti“, – sako dabar jau pirmos grupės elektrikas D.Valys.

Elektriko profesiją Daugirdas pasirinko studijuoti Vilniaus technologijų ir inžinerijos mokymo centre, kuriame šiai profesijai, pasak jaunuolio, yra keliami aukšti reikalavimai.

Būtent šioje mokymosi įstaigoje ir atsiskleidė jaunuolio talentas bei turimos tinkamos savybės tapti geru elektriku.

Vienam iš mokytojų pasiūlius, Daugirdas pasirinko elektriko profesiją studijuoti pagal pameistrystės mokymo formą, kurią gali pasirinkti ir inicijuoti tiek pats mokinys, tiek darbdavys ar pati mokymosi įstaiga.

„Nuostabus vaikinas. Jau po pirmų darbų matome moksleivio gebėjimus. Aš iš pačių geriausių moksleivių pasirenku sau asistentus, kurie mane pavaduoja. Dabar kai kažkam nesiseka, pasiunčiam Daugirdą“, – juokauja TECHIN elektrikų specialybės mokytojas Algirdas Gaidys.

Daugirdas vis dar prisimena savo pirmąją dieną darbovietėje, kuomet nežinojo ko tikėtis, baiminosi nežinomybės ar pasirinkta specialybė tikrai skirta jam. Jaunuolis sako, kad ir darbdaviai pakankamai atsargiai į jį žiūrėjo.

„Žmogus ateina visiškai žalias, tam žaliam jaunikaičiui atrodo, kad jis turi diplomą ir viską žino bei viską gali. Tam kad žmogus galėtų pradėti savarankiškai dirbti reikia bent dviejų – trejų metų patirties. Kai atsirado pameistrystės mokymo forma, pradėjome kviesti ateiti visus norinčius pabandyti, nes turime daug patirtį turinčių meistrų, kurie gali apmokyti pameistrius. Yra iš ko mokytis, per praktiką galima pačiupinėti visą darbų specifiką. Man kaip vadovui labai svarbu, kad ši mokymo forma ir populiarina energetiko specialybę, ir sutraukia motyvuotus žmones, kurie po mokslų lieka dirbti energetikos srityje“, – sako UAB „Tetas“ pastočių ir oro linijų eksploatavimo skyriaus vadovas, darbdavys Rytis Stiklius, kuris priėmė į praktiką pameistriu Daugirdą Valį.

Pameistrystės mokymui populiarinti, ir siekiui įtraukti kuo daugiau mokinių bei darbdavių į šią mokymo formą, Lietuvoje yra taikomos finansinės paramos, į kurias gali pretenduoti tiek būsimas mokinys, tiek darbdavys.

Mūsų laidos herojus sako, kad yra patenkintas savo įgyta profesija, kuri jam teikia malonumą, tačiau čia pat priduria, kad darbas nėra jo hobis ir laisvalaikiu jis renkasi kitas širdžiai mielas veiklas – klausosi muzikos bei leidžia laiką gamtoje.

Baigęs profesinę mokyklą ir įgijęs elektriko profesiją, Daugirdas gali drąsiai sakyti, kad mitai apie mokslą profesinėje mokykloje ir baimės, kad profesinis mokslas ne jam, buvo visiškai sugriauti.

Šiandien vaikinas drąsiai rekomenduoja profesinį mokymą ir pameistrystės mokymo formą kiekvienam.

Apie visus iššūkius, su kuriais teko susidurti Daugirdui darbo vietoje, žiūrėkite laidoje „Kuriantys Lietuvą. Pameistrystė“ šeštadienį 17 val. per „Lietuvos ryto“ televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.