Pradėti dirbti sau pastūmėjo buvę darbdaviai – šiandien Asta sukasi ant jos vienos pečių pastatytame versle

„Aš šito darbo nedirbu. Aš kaifuoju“, – sako Asta Juknienė, kuri jau daugiau nei 13 metų vadovauja savo optikos salonui Kaune. Dar vieną „Opto Baltija“ saloną ji buvo atidariusi Vilniuje, tačiau, šiam neišdirbus nė metų, Asta nutarė jį uždaryti. „Pati darbų nebeaprėpiau, o patikėti kitam nenorėjau – tokiame versle reikia atsakomybės. Bet dabar mano klientai iš Vilniaus atvažiuoja į Kauną“, – šypsodamasi kalba A.Juknienė.

 A.Juknienė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 A.Juknienė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 A.Juknienė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 A.Juknienė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 A.Juknienė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 A.Juknienė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 A.Juknienė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 A.Juknienė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 13, 2022, 12:51 PM

Kai prieš keliolika metų buvę kolegos jai pamėtėjo mintį atidaryti optikos saloną, Asta turėjo dvejonių. Nesvarbu, kad iki to laiko jau buvo sukaupusi nemenką patirtį dirbdama vienoje pirmųjų privačių optikų Šiauliuose.

„Čia pradėjau dirbti kaip konsultantė, po truputį įsivažiavau, daugėjo darbų, pareigų, atsakomybės. Po kurio laiko su šeima persikėlėme į Kauną – vėl įsidarbinau optikoje. Tačiau buvę darbdaviai, su kuriais iki pat šiol bendradarbiaujame, pastūmėjo imtis savo verslo. Jie – mano mentoriai, tikrinę, kad aš viską galiu ir moku“, – pasakoja „Opto Baltija“ direktorė.

Idėją įkurti verslą palaikė ir Astos šeima, tačiau viską jai teko daryti pačiai. Anot pašnekovės, optikos salonas – ant jos vienos pečių statytas verslas, nes ji vienintelė turėjo reikiamų žinių ir patyrimo. „Šioje srityje reikia turėti daug išmanymo ir praktikos. Optika – didelis mokslas“, – sako A.Juknienė.

2009-ieji buvo tie metai, kai Asta pradėjo dirbti sau. Šiandien optikos salono Kaune kolektyve dirba penkiese. Čia gaminami akiniai, korekciniai akiniai, prekiaujama saulės akiniais. Tačiau klientai į „Opto Baltija“ ateina jau turėdami poliklinikoje išrašytus receptus – salone ligos nediagnozuojamos.

Už tai pagaminti akinius čia, rodos, gali bet kokius. „Įdomiausia, kai padarai tai, ko nepadaro kiti kolegos“, – sako A.Juknienė ir papasakoja vieną įsimintiniausių užsakymų.

Laisvalaikiu tenisą žaidžianti medikė paprašė akinių. Tačiau jų stiklai turėjo būti labai skirtingų dioptrijų, skirtingų storių lęšių, tie patys akiniai turėjo tikti būti nešiojami ir lauke, ir patalpoje, ir saugoti nuo saulės. Be to, derėti prie sportinės aprangos, turėti apsaugą nuo smūgio, kad stiklas nesudužtų, su šoniniu dengimu ir kad rėmas nespaustų nosies, smilkinių. A.Juknienė tokį užsakymą vadina iššūkiu, bet jį pasisekė įveikti.

„Be galo glosto širdį, kai padarai akinius žmonėms, kurie pajaučia, kad jie regi visai kitaip. Arba tais atvejais, kai klientas turėjo kitur gamintus akinius ir juos nešiodamas jautė diskomfortą. Pas mus ateina ir pedagogai, ir informacinių technologijų specialistai, ir pensinio amžiaus žmonės, labai džiaugiuosi galėdama padėti medikams, kurie ir patys daro stebuklus“, – vardijo A.Juknienė.

Moteris džiaugiasi, kad per tuos metus, kiek dirba savarankiškai, dar ir dabar sutinka klientų, kurie į jos saloną buvo atėję 2009-aisiais, „Opto Baltija“ klientais tapo jų šeimos nariai, jų giminės, o vaikai savo tėvus akinių atveža net iš Klaipėdos.

Didelę patirtį sukaupusi Asta pataria nešiojantiems akinius turėti atsarginę porą: naujų akinių čia ir dabar negausi, net jei optikos salonas ir verstųsi per galvą. Mat tam tikri lęšiai gaminami tam tikrą laiką. O žmogui, kuris be akinių gali ištverti vos valandą kitą, kelios dienos tampa amžinybe. Ir kai susiruošite naujų akinių, pirmiausia išsirinkite profesionalą specialistą – tuomet būsite tikri, kad gausite tinkamus akinius, nes jie ne tik turi būti gražūs, bet ir saugoti akis, o rėmas – būti patogus, tinkamo dydžio.

Viena karščiausių naujienų – prancūzų 3D spausdintuvu gaminami plonyčiai labai lengvi rėmeliai titaninėmis kojelėmis. Anot pašnekovės, tai labai patogu – žmonės tokių akinių praktiškai nė nejaučia. Apskritai akinių yra pačių įvairiausių formų ir spalvų, tačiau būtent į patogumą reikia kreipti daugiausia dėmesio.

Beje, vieną akinių kolekciją moteris įsigijo laimėjusi „Swedbank“ projekto „Kiekvienas gali“ etapą. „Bankas skyrė finansinį palaikymą verslui. Man tai buvo didelė parama. Už ją įsigijau akinių kolekciją, kurios iki tol negalėjau įpirkti“, – pasakoja A.Juknienė.

Kaip saugoti akis – patarimų gausybė. Asta duoda patį svarbiausią: kalbant paprastai, dažniausiai akis sugadina išmanieji prietaisai ir darbas iš arti – žmonės nebežiūri į tolį, todėl jie tampa trumparegiai. Tad reikia vaikščioti lauke ir žiūrėti į tolį. Jei žmogus 8 val. dirba prie kompiuterio, reikėtų bent kas valandą 10 min. pažiūrėti į tolį.

„Internete gausu patarimų, kaip mankštinti akis, ir jie tikrai veikia, jei tik žmogus pratimus atlieka. Be to, nepamirškite mirksėti, kad akys būtų drėgnos: kai žmogus dirba kompiuteriu, jis nebemirksi, todėl prireikia apsauginių akinių, dirbtinių ašarų, tokiems žmonėms ne pro šalį mažiau nešioti kontaktinius lęšius“, – patarė A.Juknienė.

Šis verslas yra „Kiekvienas gali“ smulkaus verslo stiprinimo bendruomenės narys. Tapkite ir jūs „Kiekvienas gali“ bendruomenės nariu: https://swedbank.lt/kiekvienasgali

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.