Dirbti šiuolaikiškoje mėsinėje motyvuoja ir puikios sąlygos, ir geras atlyginimas

Daugiau nei du dešimtmečius maisto pramonės srityje dirbantis Gintaras Čiaras savo karjerą mėsos perdirbimo įmonėje „Rivona“ pradėjo dar tuomet, kai patalpoms reikėjo remonto, seną įrangą nuolat reikėjo taisyti ir sunkiai fiziškai dirbti. Dabar vienos moderniausių mėsinių meistras šypsosi: senosios mėsinės nenori net prisiminti.

Šilališkis G.Čiaras mėsos perdirbimo įmonėje „Rivona“ dirba nuo pirmos dienos.<br>T.Bauro nuotr.
Šilališkis G.Čiaras mėsos perdirbimo įmonėje „Rivona“ dirba nuo pirmos dienos.<br>T.Bauro nuotr.
Į agregatus skerdiena patenka automatiniu būdu, žmonės reikalingi tik kai kur.<br>T.Bauro nuotr.
Į agregatus skerdiena patenka automatiniu būdu, žmonės reikalingi tik kai kur.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 17, 2022, 9:00 AM, atnaujinta Nov 17, 2022, 9:44 AM

Šilališkis G.Čiaras mėsos perdirbimo įmonėje „Rivona“ dirba nuo pirmos dienos, kai 2016-aisiais šią Šilalės rajone, Struikuose, esančią įmonę įsigijo „Norfa“. Čia jau aštuonerius metus ruošiama visa mėsa ir jos produktai, kuriais prekiauja „Norfos“ parduotuvės visoje Lietuvoje.

Už sklandų ir kokybišką skerdyklos darbą – nuo gyvulių pirkimo planavimo iki užsakymų įvykdymo – atsakingas meistras neslepia: pradžioje jo darbe pasitaikydavo visko. Mat mėsinė buvo sena – pastatyta dar 2002-aisiais, tad remonto reikėjo ne tik patalpoms, bet ir kasdien cechuose naudojamai įrangai.

„Sena įranga dažnai gesdavo. O jei sugesdavo nors vienas agregatas, ir aš, ir darbuotojai iškart žinodavome – laukia kur kas ilgesnės darbo valandos. Ką jau kalbėti apie tai, kad ją reikėdavo skubiai taisyti, o tai ne visuomet lengvai pavykdavo.

Negana to, tuo metu provincijos įmonėje trūko ir darbuotojų. Šiandien man tarsi savaime aišku – jei negalime darbuotojui pasiūlyti gerų darbo sąlygų ir nealinančio fizinio darbo, ir darbuotojai nenoriai renkasi tokį darbą“, – ankstesnių sunkumų įmonėje neslėpė „Rivonos“ meistras.

Tačiau neseniai buvo baigti naujos mėsinės statybos ir įrengimo darbai – duris atvėrė moderniausia ir našiausia skerdykla mūsų šalyje.

Pastatyti ir įrengti šį naują skerdyklos cechą kompanijai kainavo apie 8 mln. eurų. Tikimasi, kad investicijos atsipirks per dešimtmetį.

Nauja „Rivonos“ skerdyklos linija – visiškai automatinė. Tai reiškia, kad į visus agregatus skerdiena patenka automatiniu būdu, žmogus čia reikalingas tik keliose pozicijose.

„Tikrai nesu iš tų, kurie kankintųsi ir dirbtų nemėgstamą darbą, – man čia patinka. Čia mokaisi ir tobulėji kasdien, kiekvieną dieną susiduriame su džiaugsmais ir sunkumais, kuriuos smagu tuoj pat išspręsti.

O ypač dabar, kai kasdien dirbame tokioje modernioje mėsinėje. Neslėpsiu – pradžioje, prieš pradedant dirbti naujojoje skerdykloje, buvo ir nerimo. Kaip ir kiekvienam, pradedančiam dirbti naujoje vietoje. Ne tik man, bet ir darbuotojams.

Ne kartą tikinau darbuotojus, kad čia, kaip ir visur gyvenime, – viskas tik į gera, kad naujovės ir geresnės technologijos, kad ir kokios baugios jos atrodo iš pradžių, galiausiai visada palengvina darbą ir jo kokybę, juk dėl to jos ir buvo diegiamos“, – pasakojo G.Čiaras, maisto pramonėje iš viso dirbantis jau daugiau nei du dešimtmečius.

Pasak jo, naujos mėsinės paleidimo metu buvo ir nesklandumų, ir agregatai strigo, tačiau viską suderinus šiandien tiek jis, tiek darbuotojai džiaugiasi sklandžiu ir kur kas lengvesniu darbu.

„Pirmos dienos naujoje mėsinėje nebuvo paprastos nei man, nei darbuotojams. Juk prie visko reikia priprasti. Nauji įrenginiai, linijų automatizavimas ir pan. Tačiau dabar, kai viskas jau suderinta ir puikiai veikia, galiu labai užtikrintai ir tvirtai pasakyti – pereiti į naują mėsinę buvo labai verta“, – kalbėjo pašnekovas.

Paprašytas įvardyti naujosios skerdyklos privalumus, lyginant su senąja, meistras buvo atviras: pagrindinis dalykas jam ir darbuotojams – kad naujojoje kur kas mažiau sunkaus fizinio darbo, mat viskas čia automatizuota. Senojoje ir darbo sąlygos buvo prastesnės.

Ir naujojoje yra šiek tiek rankinio darbo – dviejose darbo vietose skerdykloje reikia gana sunkiai fiziškai dirbti, tačiau darbuotojai čia keičiasi kas dvi valandas, o prie daugelio kitų įrenginių užtenka priežiūros ar nedidelio darbo: jokio stumdymo, sunkaus kilnojimo nebeliko.

Naujojoje skerdykloje dirba kur kas kokybiškesni ir švariau skerdieną nuvalantys įrenginiai. Automatinis čia ir gyvulių vidaus organų nuvežimas nuo skerdienos, žarnų valymas, vakuuminiais siurbliais pašalinami ir visi šalutiniai produktai.

„Naujojoje mėsinėje dirbti kur kas lengviau. Kadangi daug įrenginių patys daug ką daro, žmogui čia reikia tik juos prižiūrėti, o ne sunkiai pačiam dirbti fiziškai. Be to, produktų kokybė kur kas geresnė.

Senosios skerdyklos, tiesą sakant, jau nesinori net prisiminti. Juk nuo darbo sąlygų pirmiausia ir priklauso ne tik darbuotojų produktyvumas, bet ir labai svarbus veiksnys darbo vietoje – nuotaika“, – sakė meistras.

Ar jis įsivaizduoja, ką įmonėje būtų galima dar patobulinti? Juk ši mėsinė – moderniausia mūsų šalyje. „Tobulumui ribų nėra, – šypsojosi jis. – Bet pirmiausia turime perprasti tai, ką turime dabar, ir, žinoma, žiūrėti į priekį.“

G.Čiaro manymu, geras darbdavys yra tas, kuris suteikia darbuotojui tai, ko šis nori: pirmiausia geras ir vis gerėjančias darbo sąlygas ir, be abejo, patrauklų darbo užmokestį. „Rivona“ jam – būtent toks darbdavys.

Darbuotis gali ir lengviau, ir greičiau

Juozas Lebrikas, „Rivonos“ mėsos padalinio vadovas.

– Kaip naują skerdyklą pasitiko darbuotojai ir jūs pats?

– Žinoma, darbuotojai labai laukė naujos skerdyklos atidarymo dienos, jiems buvo įdomu, jie svarstė, ar bus patogu dirbti. Juk daugelis darbo vietų po renovacijos tapo automatizuotos. Man teko dalyvauti darbuose nuo pat skerdyklos projektavimo iki jos paleidimo. Ilgiausiai užtruko derinimo darbai dėl automatizuoto skerdienos suskirstymo pagal kategorijas į linijas.

Beje daugiausia nerimo kėlė klausimas, ar tinkamai suprojektuota, ar tikrai galėsime pasiekti tą našumą, kurio tikimės. Šiandien jau galiu pasidžiaugti, kad viskas pavyko. Senojoje skerdykloje skerdėme 55 kiaules per valandą, naujojoje per tą patį laiką mūsų rezultatas – 150 kiaulių.

– Kokie, lyginant senąją ir naująją mėsines, jūsų akimis, privalumai ir trūkumai?

– Tik privalumai. Pirmiausia skerdienos apdirbimo kokybė, darbo našumas, kurį jau minėjau, darbuotojams – kur kas geresnės darbo sąlygos. Šiandien jie dirba kur kas mažiau rankinio darbo, gali naudotis erdviais poilsio kambariais, puikios ir buitinės patalpos.

– Modernizuojant, taikant išmanesnes technologijas dažnai darbdaviams tenka atsisakyti kai kurių darbuotojų?

– Man labai svarbu, kad neatleidome nė vieno darbuotojo, kad visiems išsaugojome darbo vietas. Ir kad tas darbas gerokai palengvėjo pirmiausia fiziškai. Greitis padidėjo beveik 3 kartus, o darbuotojų skaičiaus poreikis neišaugo būtent dėl automatizuotų procesų.

– Kas, jūsų manymu, motyvuoja personalą dirbti šioje įmonėje? Kas motyvuoja jus patį?

– Manau, kad pagrindinis dalykas yra darbo sąlygos ir geras užmokestis. Skerdiko alga mūsų įmonėje, neatskaičius mokesčių, – nuo 3200 iki 3600 eurų. O mano didžiausia motyvacija, be jau išvardytų, – gautas puikus rezultatas.

Svarbi ir gyvūnų gerovė

  • Dar viena itin svarbi naujovė modernioje „Rivonos“ skerdykloje – gyvulių svaiginimas dujomis.
  • Ką tai reiškia? Taip svaiginant kiaules gerėja mėsos kokybė: mėsos pH nėra aukštas, mat gyvulys nepatiria streso.
  • Kitas svarbus dalykas – gyvūnų gerovė. Kompanijos „Norfa“ įkūrėjo Dainiaus Dundulio žiniomis, ateityje kitokios skerdyklos būtent dėl gyvūnų gerovės įstatymų visoje Europos Sąjungoje net nebegalės veikti, tik naudojančios dujas.
  • „Kiaulės neturi patirti streso, kokį patirdavo svaiginamos elektra. Ir tikrai, senojoje „Rivonos“ skerdykloje girdėdavau širdies neglostančius garsus.
  • Šiandien naujajame ceche – jokio triukšmo. Gyvūnas nebepatiria jokių nemalonių pojūčių. Kad ir kaip keistai skamba tokie žodžiai, mūsų parduotuvėse parduodama laimingų kiaulių mėsa“, – yra sakęs D.Dundulis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.