L. Aldonė: „Tinkami ryšiai padeda greičiau auginti verslą“

Verslininkė, Rumunijos garbės konsulė Lietuvoje, Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų viceprezidentė Laura Aldonė prieš trejus metus įkūrė ir iki šiol vadovauja „International Women Business Network“ (IWBN) klubui. Todėl natūralu, kad moterų lyderystės ir verslumo skatinimo temos jai ypač svarbios ir aktualios.

L.Aldonė įsitikinusi, kad kiekviena moteris, kuri turi idėjų ir svajonę kurti verslą, gali tai padaryti.<br>V.Skaraičio nuotr.
L.Aldonė įsitikinusi, kad kiekviena moteris, kuri turi idėjų ir svajonę kurti verslą, gali tai padaryti.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 8, 2023, 8:03 AM

L.Aldonė įsitikinusi, kad kiekviena moteris, kuri turi idėjų ir svajonę kurti verslą, gali tai padaryti. Tik tam reikia rasti bendraminčių ir tinkamiausią finansavimo galimybę, o jų, pasak verslininkės, šiais laikais tikrai – labai daug.

– Esate tarptautinės moterų organizacijos IBWN (International Women Business Network) klubo sumanytoja ir viena iš steigėjų, taip pat ir šio klubo prezidentė. Kokia šio klubo misija?

– IBWN jau beveik ketveri metai vienija verslias moteris. Vienas pagrindinių mūsų tikslų yra skatinti moterų bendrystę ir lyderystę. Ką tai reiškia? Jei tik kuriai nors iš mūsų atsiranda noras sustoti ar mesti pradėti verslą, mes palaikome, paskatiname vienos kitas veikti toliau, toliau siekti išsikeltų tikslų.

Kitas mūsų labai svarbus tikslas – skatinti moterų verslumą tarptautiniu lygmeniu. Siekiame kad moterys lengviau rastų partnerius užsienyje, kad nereikėtų vienoms sunkiai ieškoti naujų kelių ir verslo galimybių. Aišku, mes ne tokia organizacija, į kurią moterys ateina tik gauti vienokios ar kitokios naudos. Čia buriasi tos moterys, kurios taip pat nori ir dalintis su kitomis savo patirtimi, žiniomis, kontaktais.

Kadangi prieš įkurdama šią organizaciją daug metų vadovavau Klaipėdos, Vilniaus ir Lietuvos verslo moterų tinklui, kuris yra prie Prekybos pramonės ir amatų rūmų asociacijos, puikiai žinojau, kokia bus ši organizacija, kokias moteris vienys ir kokią naudą joms teiks. Kadangi turiu daug užsienio ryšių ir kontaktų, vienas pagrindinių mano norų buvo plėsti moterų kontaktus ir ryšius užsienyje.

– Kaip pasireiškia tarptautiškumas jūsų organizacijoje?

– Maždaug keturis kartus per metus klubo narėms organizuojame įvairias išvykas į užsienį – tai gali būti ir verslo misijos, kontaktų vakarai ar forumai. Per trejetą metų (įskaitant ir karantino laikotarpį dėl COVID-19) jau esame apsilankę JAV, Austrijoje, keletą kartų Gruzijoje, Moldovoje, Rumunijoje, Izraelyje ir, žinoma, kaimyninėse valstybėse.

Mūsų interesų ir pažinčių ratas labai platus. Jeigu kuriai nors iš mūsų prireikia kontaktų, pavyzdžiui, kad ir Japonijoje, tuoj atsiranda galinčių pagelbėti.

– Jūs tikriausiai galite palyginti moterų lyderystę ir verslumą Lietuvoje ir užsienio šalyse. Kaip atrodo mūsų moterys? Ar jos pakankamai veiklios ir aktyvios?

– Aš lietuves visada giriu ir rodau kaip pavyzdį. Jos yra labai aktyvios, veiklios, užsispyrusios, drąsios. Pas moterį lyderę niekuomet nebus žodžio „ne“ ar „palaukime“. Jei įprastai moterys apgalvoja kiekvieną savo žingsnį, tai čia jos siekia savo tikslų nepaisydamos pakeliui pasitaikančių iššūkių.

Savo pavyzdžiu galiu iliustruoti, kad visada drąsiai siekiau savo tikslų ir ėjau į priekį. Niekada nesakiau ir dabar nesakau tokių frazių kaip: „aš manyčiau“, „gal“. Gal todėl ir mūsų organizacijos narės savo keliu eina labai drąsiai.

– Kodėl moterims svarbu būti tarp kitų lyderių?

– Nes geri pavyzdžiai motyvuoja ir įkvepia padaryti daugiau. Mes perimame greta esančių žmonių tiek teigiamas, tiek neigiamas nuotaikas. Pasisemia energijos, įkvėpimo.

Būdamos tarp lyderių, šiuo atveju tarp kitų daug pasiekusių ar tiesiog ambicingų moterų, visos nori neatsilikti nuo jų, augti kartu su jomis. O lyderės matydamos, kad jomis žavisi, iš jų mokosi ir seka jų pavyzdžiu, nori dar didesnių pasiekimų ir rezultatų. Jas tai įpareigoja, motyvuoja.

Juk ir aš visada galvoju: ką dar galiu duoti mane supančioms moterims? Kuo dar galiu pasidalinti? Būdamos kartu, visos privalome išlaikyti kartelę – nuolat augti ir tobulėti.

– Nuolat būti pavyzdžiu kitiems – didžiulė atsakomybė. Iš ko pati dažniausiai mokaisi naujų dalykų?

– Daug keliauju, bendrauju su įvairiais žmonėmis – diplomatais, ambasadoriais, politikais,verslininkais, dažnai dalyvaujų įvairiuose konferencijose, mokymuose. Ir, žinoma, daug skaitau šiuolaikinės verslo literatūros.

Jei dienos rutinoje nerandu laiko knygai, vadinasi, diena buvo tikrai visiškai užimta. Taip pat man knygos gelbėja ir tada, kai pritrūkstu idėjų ar motyvacijos. Tada einu į savo namų biblioteką ir ieškau tinkamos knygos ir ją skaitau. Knygų aptarimus turime ir moterų susitikimų metu – dalijamės mintimis, kas ir kur perskaitė įdomių dalykų ar kokių nors naujų, viską keičiančių teorijų.

Jei reikia geros dovanos, jos ieškosiu knygyne. Perku tas knygas, kurios man būna padariusios didžiulį įspūdį arba tas, kurias noriu pati įsigyti. Šiuo metu su malonumu skaitau Stanfordo universiteto Medicinos mokyklos psichiatrijos ir priklausomybių medicinos profesorės Annos Lembke knygą, paremtą moksliniais tyrimais, „Dopamino tauta“. Taip pat ieškau ir kitų formų augti.

– Kol kas Lietuvoje mažuma moterų užima aukščiausias vadovaujančias pozicijas. Ar Jūsų organizacija kaip nors prisideda prie jų paskatinimo drąsiau aplikuoti į vadovų pozicijas?

– Nors mūsų moterys drąsios ir užsispyrusios, tačiau Lietuvoje vis dar gajūs stereotipai, kad aukščiausio lygio vadovais tinkami būti tik vyrai, o moterys neturi reikiamų kompetencijų arba manoma, kad negalės skirti tiek laiko, kiek reikės. Aišku, šis mitas po truputį sklaidosi, bet dar toli gražu iki visiškos lyčių lygybė šiuo klausimu.

Moterų skaičius valdybose Lietuvoje siekia vos 7 procentus, o Lietuvos mokslų taryba apskritai vien vyriška, nors mokslininkių moterų turime labai daug. Reikia apie tai kalbėti garsiai tol, kol moterys užims ne mažiau 50 procentų visose valdybose ir kituose aukštuose postuose.

Apie tai daug diskutuojame ne tik su kitomis moterimis, bet esame diskutavę ir su Seimo pirmininke. Kitais metais planuojame organizuoti moterų lyderių forumą, kuriame ir būtų sprendžiamas moterų vadovių ir narių valdybose klausimas.

– Kodėl moterims svarbu užmegzti kontaktus?

– Tinkami ryšiai padeda greičiau auginti verslą. Be to, moterims bendrystė labai reikalinga, nes mes vadovaujamės kitais prioritetais nei vyrai. Mes norime pasikalbėti, pasidalinti kaip jaučiamės emociškai, pasipasakoti apie vaikus, šeimas, kaip visa tai sustyguoti, kaip viską suspėti ir pasiekti maksimalų rezultatą.

– Kaip Europos Sąjungos fondai gali padėti pritraukti lėšas gerų idėjų realizavimui?

– Iš tiesų, turint unikalią idėją, arba svjonę – kažką sukurti, gaminti, padaryti – visada verta šia idėja pasidalinti su kitais – ieškoti bendraminčių ir finansavimo. Šiais laikais yra labai daug įvairių organizacijų, projektų ir kitų galimybių verslo idėjoms įgyvendinti.

Daugelį idėjų galima įgyvendinti iš Europos Sąjungos fondų. Tik reikia domėtis ir ieškoti. Juolab kad dažnu atveju, pildant paraiškas finansavimui gauti, moterys pareiškėjos gauna papildomų balų.

Kartais tai net erzina vyrus. Juk moterys nuo senų laikų buvo siejamos su namų ruoša, vaikų auginimu ir grįžtančio vyro laukimu. Bet šiais laikais situacija jau visai kitokia ir šis finansavimo prioritetas padeda moterims siekti savo svajonių ir tikslų.

Pavyzdžiui, vasaros pabaigoje mano organizuotame forume „Kuriančios moterys“, dalyvavusios moterys klausėsi vertingų kitų moterų lyderių pranešimų apie jų kuriamo verslo sėkmes ir nesėkmes, turėjo galimybę diskutuoti ir užmegzti daug naudingų kontaktų. Kiek žinau, ne viena po šio forumo pradėjo savo verslą.

– Kaip pavyksta moterims suderinti aktyvų verslo, visuomeninį, kultūrinį gyvenimą ir šeimą?

– Tai mūsų išmintingų moterų unikalus gebėjimas planuoti savo laiką ir tinkamai dėlioti prioritetus. Aišku, visoms moterims, svarbiausias prioritetas visada yra vaikai. O verslas irgi tarsi savotiškas mažas vaikas, kuriam reikia be galo daug dėmesio ir laiko. Todėl kuriant verslą pirmiausia reikia pagalvoti, kas reikalui esant padės prižiūrėti vaikus ar pasirūpins buitimi.

– Kaip manote, verslumas yra įgimtas ar įgijimas?

– Man kartais atrodo, kad verslumas ateina su genais – labai svarbu kokia aplinka supa augant, mokantis, kaip ugdomas požiūris į pinigus, mokoma su jais tvarkytis. Mano tėvai buvo verslininkai – iš jų perėmiau gebėjimą valdyti pinigus, nuolatinį norą siekti kažko daugiau.

Tačiau žinau ir tokių pavyzdžių, kai verslininkėmis ar verslininkais tampama ir žingsnis po žingsnio to išmokstama. Ir tai džiugina. Vien buvimas panašioje aplinkoje gali padėti auginti tas savybes, kurios reikalingos kurti ir vystyti verslą. IBWN tam ir dedikuota, tam ir organizuojami atitinkami renginiai, kad čia esančios moterys galėtų mokytis ir augti kaip verslininkės. Mūsų gretose yra daug moterų, kurios dar neturi savo verslo, bet jau žengia po truputį žengia tuo keliu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.