Siekiama išsaugoti unikalią staliaus profesiją

Devyniolikmetis Robertas Meija nuo mažų dienų svajojo dirbti kokį nors darbą, susijusį su mediena. Jo giminėje yra ne vienas stalius, kuris ir užkrėtė jį meile medžiui. Laidos „Kuriantys Lietuvą. Pameistrystė“ herojus Robertas, baigęs mokyklą, įstojo mokytis į Šiaulių technologijų mokymo centrą, kur pasirinko staliaus profesiją. „Šiame mokymo centre aš išmokau viską, ką turi žinoti stalius“, – sako Robertas.

Filmavimo akimirkos.
Filmavimo akimirkos.
Filmavimo akimirkos.
Filmavimo akimirkos.
Pameistrys stalius Robertas Meija.
Pameistrys stalius Robertas Meija.
Filmavimo akimirkos.
Filmavimo akimirkos.
Filmavimo akimirkos.
Filmavimo akimirkos.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 30, 2023, 11:08 AM, atnaujinta Apr 17, 2023, 3:21 PM

Trisdešimt metų mokytojaujantis staliaus profesijos mokytojas Laimonas Briedis sako, kad staliaus profesija šiuo metu išgyvena savotišką krizę. Vis dar vertinama rankų darbo sukuriama produkcija, tačiau į šią sritį braunasi moderni įranga, o technologijos gerokai koreguoja tradicinį staliaus įvaizdį. „Stalių mažėja, mes išsaugojome staliaus specialybę, kad ji visiškai neišnyktų. Šiais laikais neberasime staliaus, kuris gamintų duris ar langus nuo pradžios iki pabaigos. Gamybos procese dirba keletas žmonių: frezuojama staklėmis, dirbama prie apdirbimo centrų, surinkinėjamos detalės“, – sako Laimonas Briedis.

Šiaulių technologijų mokymo centro statybos skyriaus vadovė Jūratė Baltramaitytė pabrėžia, kad mokymo centre yra mokoma pagrindų, o jau praktinių įgūdžių bei reikiamų kompetencijų mokiniai įgyja pas darbdavius. Turėdami pagrindus, mokiniai sugeba puikiai pritaikyti juos darbo vietoje.

Šiaulių technologijų mokymo centro vadovybė priėmė sprendimą išsaugoti šią unikalią profesiją ir kviečia studijuoti tuos, kurie myli medį ir juos traukia medžio apdirbimas. „Atsiveria naujos galimybės, nes turime puikią technologinę įrangą ir moksleiviai profesija nenusivilia“, – sako direktoriaus pavaduotojas ugdymui Rimantas Urmonas. Šiaulių technologijų mokymo centre statybų skyriuje ruošiami ir kitų įvairių specialybių statybų sektoriaus specialistai: apdailininkai, staliai, interjero apipavidalintojai, kompiuterinio projektavimo operatoriaus specialistai.

Robertui staliaus mokslai labai patiko. Dabar sako, labiau suprantantis, ką reiškia būti staliumi. Nors moderni medžio apdirbimo įranga jį domina, norisi ją perprasti ir įvaldyti, tačiau jam visgi labiau patinka tas tikrasis staliaus darbas, kai gamyba vyksta rankomis ir su įrankiais. Profesijos mokytojas Laimonas Briedis sako, kad staliai dabar labai populiarūs Skandinavijos šalyse. Norvegijoje staliai labai dažnai užsiima poilsinių namelių statyba. Gal būt ši tendencija ateis ir į Lietuvą ir vėl rinkoje reikės stalių.

Jau virš penkių metų Šiaulių technologijų mokymo centre mokomasi pameistrystės būdu. Tai tokia mokymosi forma, kai 30 proc. mokymosi vyksta mokymo įstaigoje, 70 procentų – darbo vietoje. Direktoriaus pavaduotojas Rimantas Urmonas sako, pameistrystė padėjo geriau suvokti darbdavių lūkesčius.

„Anksčiau susilaukdavome iš darbdavių priekaištų, kad mokiniai nesugeba sparčiai dirbti, naudotis tam tikra įranga ir panašiai. Tai buvo puiki galimybė išspręsti šias problemas, nes mokinys mokosi darbo vietoje ir palaipsniui įsilieja į darbo rinką. 5–7% mūsų mokinių renkasi pameistrystės mokymo formą“, – sako Rimantas Urmonas.

Stalius Robertas mokymo centre įsisavintas teorines žinias iš karto galėjo išbandyti darbo vietoje.

Baigęs staliaus profesijos mokslus, jis įgijo patirties parketą gaminančioje įmonėje, kurioje vaikinui buvo pasiūlyta likti dirbti. Tačiau Robertas pasirinko tarnystę Lietuvos kariuomenėje. Atlikęs pareigą, Robertas planuoja toliau siekti savo svajonės – būti geru staliumi.

Visą Roberto istoriją kviečiame žiūrėti laidoje „Kuriantys Lietuvą. Pameistrystė“ šeštadienį 17 val. per „Lietuvos ryto“ televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.