Tokių kaip Juozas Lietuvoje – vos 50: „Bendrauju su visu pasauliu“

​Svajonė – kiekvieno gyvenimo dalis. Žinomas rašytojas Paulo Coelho teigė: „Kai tu tikrai ko nors trokšti, visas pasaulis slapta padeda tau įgyvendinti šį troškimą“. Daugelis kraštiečių pažįsta didžiasalietį Juozą Navicką – įvairių renginių fotografą, įgarsintoją, vizualios krašto istorijos archyvarą, nuolatos ir kantriai besisukantį prie prie visos šventinės aparatūros. Be jo neįsivaizduodavome diskotekų įgarsinimo prieš 30 metų, o ir dabar, Didžiasalio sueigos sunkiai įmanomos be Juozo dalyvavimo. Bet tai – dar ne visi pašnekovui mieli pomėgiai ir darbai. Apie vieną Juozo aistrą žino tik artimiausi ir bendraminčiai, o „Mūsų Ignalina“ šia tema plačiau kalba pirmą kartą.

J.Navickas.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
J.Navickas.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
J.Navickas.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
J.Navickas.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
J.Navickas.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
J.Navickas.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
J.Navickas.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
J.Navickas.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
J.Navickas.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
J.Navickas.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

„Mūsų Ignalina“, Sigita Telyčėnaitė

Dec 3, 2023, 2:52 PM

„Nuo paaulystės mielai įnikau į radiotechnikos pasaulį, domino šviesos muzika, apšvietimas, instaliacijos… Tai sritis, kurioje nuolatos į priekį sparčiai žengė ir žengia technologijos, tik spėk domėtis. Kiek save menu, vis kažką litavau, konstravau, remontavau. Kažkaip visos dienos Didžiasalio vidurinėje prabėgo daugiau prie aparatūros. O vėliau, klausiau širdies, mokiausių gilesnio radiotechnikos supratimo ir pasinėriau į mylimų pomėgių pasaulį.

Kažkada dirbau įgarsintoju kultūros namuose vykusiose diskotekose ir estradinio ansamblio „Kodėl?“, kuriam vadovavo Algimantas Jeleniauskas. Palengva įsitraukiau į tokį darbą, kad dauguma renginių Didžiasalyje neapseidavo be mano vaidmens“, – prisimindamas Didžiasalio gyvenvietės klestėjimo dienas, pasakoja Juozas, šiandieną būdamas IKC Didžiasalio filialo darbuotoju. Bet daugelį skaitytojų nustebinsime kitu įdomiu faktu – jau greit penkeri metai, kaip Juozas – radistas, kokių Lietuvoje vos daugiau nei 50.

Radistai – tai radijo mėgėjai, trumpabangininkai – įvairių profesijų atstovai. Namuose jie turi radijo siųstuvus, imtuvus ir antenas bei kalbasi su kolegomis iš įvairių pasaulio šalių. Po to siuntinėja tūkstančius radijo ryšį patvirtinančių kortelių. Leidimus turėti radijo stotis, išlaikius valstybinį egzaminą, radistams išduoda Lietuvos Respublikos Ryšių reguliavimo tarnyba. 2016 m. įkurta Radistų asociacija, jos šaukinys – LY0A – dažnai girdimas trumpųjų bangų diapazonuose. Asociacijos nariai atstovauja Lietuvos rinktinei Europos ir Pasaulio čempionatuose. Kiekvienais metais valstybinių švenčių proga darbui eteryje jie naudoja proginius šaukinius, o lankydami partizanų bunkerius, vietas, iš kurių žmonės buvo tremiami į Sibirą, nacionalinius parkus bei piliakalnius radijo stotimis siunčia šaukinį – LY0A/p.

„Turiu savo radijo mėgėjo šaukinį ir bendrauju su visu pasauliu“, – azartiškai pasakoja Juozas, primindamas, kad prieš daugelį metų jau buvo šios srities „fanas“. Visada žinojo, kad šalia mūsų yra dalykų, kurie visą egzistavimo laikotarpį būna apgaubti paslapties, egzotikos ir niekada netampa visiems įprastu kasdieniu reiškiniu. Vienas iš jų – asmeninis bendravimas trumpųjų bangų radijo ryšiu.

„2019 m. išsilaikiau kvalifikacinį egzaminą ir gavau Radijo mėgėjo licenciją. Turiu tris stoteles, siųstuvus, imtuvus, o antenos galėtų būti dar galingesnės. Tai dar viena įdomi bendravimo forma, kada girdi bendraminčius iš įvairiausių vietovių, daliniesi su jais informacija, išgirsti kažką įdomaus. Užmezgęs ryšį su pašnekovu, radistas pasako savo šaukinį, pasisveikina, informuoja, iš kokio miesto ar vietovės esąs, kaip girdi pašnekovą, prisistato vardu. Tai yra privaloma minimali informacija. Dažnas užmegztas ryšys ja ir apsiriboja, bet ne visada.

Bendravimo ritme gali veikti visas 24 val. Su vienu radistu gyvai susitikome tik po ketverių metų pašnekesių. Buvo be galo įdomu paspausti vienas kitam ranką. Dar turiu galimybę susisiekti su kosmine stotimi, kada praskrenda virš manęs, toks ryšis trunka vieną minutę.

Radistai mėgėjai veikia jiems leistinuose diapazonuose, išskyrus policijos, kariuomenės ar krašto apsaugos“, – nužvelgdamas radistų darbo specifiką, pasakoja Juozas.

Be pasakojimų apie technines charakteristikas ir bendraminčius, kurių mūsų rajone dar nesigirdi eteryje (daugiau Utenos, Švenčionių, Zarasų rajonuose), pašnekovas pastebi, kad labai įdomu stebėti radijo bangų sklidimą skirtingose oro sąlygose. Kai Lietuvos danguje regime pašvaistes, ir negalinga stotelė gali pasiekti labai toli…

Be tiesioginio darbo renginiuose, visas Juozo laikas skirtas elektrotechnikai, konstravimui, modulių pirkimui, litavimui. „Šitoms sritims išleidžiu visą algą. Kartais manęs paklausia, ar apsimoka tokia veikla? Man įdomu, pats galiu, sugebu ir darau viską savo rankomis“.

Juozo veiklos sūkuryje jau baigiama montuoti Saulės jėgainė, skirta asmeniniams poreikiams. Kaštai nemaži, bet ir čia jam patraukli kūryba, kurioje išsako save, gilinasi į mylimų pomėgių subtilybes, tobulėja.

„Jaunimas gana pasyvokas, pavieniai domisi man miela sritimi, bet turiu viltį, kad rajone daugiau „užgims“ panašių radistų, elektrotechnikos mylėtojų ratas palengva išsiplės“, – viliasi pašnekovas. Paklaustas apie nuotraukas, įprasminančias jo veiklos akimirkas, Juozas tik juokiasi, kad nuotraukų turi labai daug, bet jose dažniau kiti. Vis buvau fotografas, kaip žinia, liekantis už kadro“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.